- Klaus K Blog - http://dengulenegl.dk/blog -

Tjekkiet: En frivillig & demokratisk rygelov

Skrevet af KK d. 22. marts, 2010 @ 3:33

Tjekkiske politikere afviste WHO og EU krav om rygeforbud

Fra netavisen 180grader: Tjekkiet: En frivillig & demokratisk rygelov

- I det tidligere kommunistiske land, Tjekkiet har man løst sundhedsmyndighedernes krav om rygeforbud på en mere fri og demokratisk vis, end det er sket i Danmark og mange andre EU-lande: Man har helt undgået at lave forbud - og har i stedet ladet restauratørerne bestemme selv, om de vil være røgfrie eller ej.

Resultatet er, at lidt over halvdelen af serveringsstederne i Prag nu bliver frivilligt røgfrie - herunder mange af de dyre restauranter. Et stort mindretal af cafeer og restauranter vil imidlertid fortsat tillade rygning, når den nye tjekkiske rygelov træder i kraft i juli 2010 - og en del steder vil også have kombinerede røgfri / ryge-områder.

På denne enkle måde tilgodeses alle borgernes frie valg - og den tjekkiske serveringsbranche undgår, at de rygende kunder smides på gaden til skade for omsætningen, som man har set i mange lande med rygeforbud, især England, Skotland & Irland, men også til en vis grad i Danmark. Endvidere undgås de praktiske problemer med cigaretskod & skænderier om udendørs rygning. Det eneste krav til de tjekkiske restauratører er tydelig skiltning, så ingen er i tvivl om, hvad de går ind til. 

Hotel-formand: Rygeforbud
vil ødelægge mange
ægteskaber i Tjekkiet

Både WHO, EU og de tjekkiske sundhedsmyndigheder havde oprindelig lobbyet for et tjekkisk rygeforbud magen til Danmarks, med henvisning til den formodede helbredsrisiko ved passiv rygning. Men samtidig med, at der stadig ikke har vist sig konkrete sundhedsforbedringer i de lande, der allerede har haft rygeforbud i flere år - heriblandt USA og Danmark - så stod parlamentet i Prag også overfor en række skarpe protester imod et forbud fra den tjekkiske hotel- og restaurationsbranche.

Herefter nedstemte parlamentet sidste år forslaget fra sundhedsministeren og enedes i stedet om den frivillige ordning.

Ifølge formanden for hotel- og restauratørforeningen, Pavel Hlinka, ville et rygeforbud i Tjekkiet ikke blot have ødelagt mange serveringssteder, men også ødelagt mange tjekkiske ægteskaber. “For hvis de tjekkiske mænd ikke kan ryge på cafeer og barer, vil de blive hjemme for at ryge og drikke,” siger Pavel Hlinka til Prague Daily Monitor.

Dette forhold - at rygerne trækker sig tilbage til hjemmet efter et rygeforbud på serveringssteder - er netop demonstreret i en stor konsekvens-undersøgelse af rygelovene i USA, foretaget af London School of Economics. Undersøgelsen viser, at der i USA sker store kunde-afvandringer fra serveringsbranchen på gennemsnitligt 26% efter et rygeforbud - og at rygeforbud virker imod hensigten om at sikre røgfri miljøer. Gennemsnittet af befolkningen udsættes nemlig for mere røg, når myndighederne indfører rygeforbud, viser undersøgelsen.

Disse negative konsekvenser undgår man nu også i Tjekkiet. Og samtidig undgår den tjekkiske regering at skulle indføre en forbudspolitik af den type, som uden tvivl giver tjekkiske politikere ubehagelige erindringer om tiden under Sovjetunionens overherredømme i 1945-89. Så ironisk nok viser Tjekkiets frie rygelov, at de mest demokratiske og frie lande i EU i dag ikke skal findes her i Vesten, men derimod i de tidligere kommunistiske diktaturer i Østeuropa.

Trods hårdt politisk pres fra WHO og EU - som på dette område spiller stort set samme rolle som Sovjetunionen i sin tid gjorde i Østeuropa - er der heller ikke indført rygeforbud i serveringsbrancherne i Polen, Rumænien, Serbien, Ungarn og Slovakiet - mens et rygeforbud i Kroatien blev indført i maj 2009. Det blev dog delvis ophævet igen to måneder senere efter massive protester fra Kroatiens restaurationsbranche.

————————————

Fra netavisen 180grader: Tjekkiet: En frivillig & demokratisk rygelov

————————————

Bookmark and Share

Indlæg printet fra Klaus K Blog: http://dengulenegl.dk/blog

Link til indlæg: http://dengulenegl.dk/blog/?p=2356

Copyright © 2010 Klaus K blog. All rights reserved.