- Klaus K Blog - http://dengulenegl.dk/blog -

Sundheds chock: Rygeforbud koster liv

Skrevet af KK d. 8. december, 2008 @ 12:42

Hjerteanfald stiger uventet markant efter to års rygeforbud i Skotland

De første negative konsekvenser af Skotlands rygeforbud i 2006 viser sig nu i de skotske hospitals-statistikker: Antallet af akutte hospitals indlæggelser efter hjerteanfald i befolkningen er steget markant med 8% efter kun to år med et strengt håndhævet indendørs rygeforbud i Skotland.

Dette sker efter mere end 25 års konstante år-efter-år fald i antallet af hjertetilfælde - ikke bare i Skotland, men i hele den vestlige verden, også i DK. Hjertetilfælde er simpelthen en sygdom på vej ned i vores tid - og det er jo dejligt. Det vil sige … det var dejligt. Den udvikling er nemlig stoppet brat i Skotland i år 2 efter det strenge skotske totalforbud, som blev indført i april 2006.

Overraskende? Rygeforbud giver flere hjerteanfald … hvordan det? vil nogen spørge. Kig engang på grafen fra den skotske sundhedsstyrelse herunder - som man kan se, er antallet af skotske indlæggelser med ”Acute Coronary Syndrome” - akut hjertetilfælde - faldet hvert år siden 1998. Skotterne offentliggør desværre ikke grafen tilbage fra 80-erne, som viser et endnu mere langstrakt fald. Et fald, som er fortsat år efter år - lige indtil indførslen af det skotske rygeforbud:

Hvad kan det skyldes? Tilfældigheder? Tja - måske går rygerne ikke længere ud i den røgfrie verden, men bliver hjemme og pulser lidt kraftigere på cigaretterne? Og måske bliver de syge af det? Måske. 

Tallene fra Skotland er en streg i regningen for forbuds-støtterne og regeringens Forebyggelseskommission - dette er måske endnu et bevis på, at tvang og forbud virker modsat hensigten. Det er i hvert fald en naiv forestilling at tro, at man ved tvang kan udelukke 30% af befolkningen fra dens sociale liv uden negative konsekvenser.

Der blev ellers truttet højt i propaganda-trompeten efter år 1 med skotsk rygeforbud, hvor hjerte-tallene stadig på vej ned. En af anti-rygernes ihærdigste forbuds-fortalere, Susanne Volqvartz fra Hjerteforeningen oversvømmede i august 2008 medierne med det glade budskab, at det skotske rygeforbud havde reddet liv.

Hjerteforeningen citerede en fabrikeret skotsk anti-tobaksundersøgelse i det ellers ”ansete tidsskrift New England Journal of Medicine” som viste, at tallet for hjerteanfald i Skotland faldt mirakuløse 17% i år 1 efter forbudet. Hverken Susanne Volqvartz eller undersøgelsen nævnte, at antallet også var faldet hvert eneste år i 25 år forinden.

Susanne Volqvartz var også i Berlingske Tidende 7. august, som ukritisk viderebragte historien om det strenge skotske rygeforbud og den store nedgang i hjerteanfaldene. Men ikke nok med det: Denne ”kendsgerning” øgede ifølge avisen presset på politikerne i Danmark for at stramme det danske rygeforbud yderligere:

”Der må hurtigt tages skridt til at gennemføre Forebyggelseskommissionens forslag. Der er så meget at spare, både når det gælder menneskeliv og økonomi,” sagde Susanne Volqvartz til Berlingske 7. august. Og venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen var enig i, at det danske forbud måtte strammes med det samme, på grund af de skotske tal.

Deres travlhed er uforståelig i betragtning af, at det allerede blev afsløret af BBC et halvt år tidigere, at det glade 17%-fald var en vild overdrivelse - og at hjerte-undersøgelsen i New England Journal of Medicine var på Times’ årlige top-10 over ”The worst junk statistics of 2007”. Ligesom en række andre af anti-tobakslobbyens undersøgelser af hjerte-trendens mulige sammenhæng med rygeforbudene.

Den skotske sundhedsstyrelse har i sidste uge offentliggjort de reviderede tal, hvoraf det fremgår at faldet var på 7% i år 1 efter forbudet - ikke 17% - og at faldet i år 1 var lidt svagere end faldene i de foregående år, før forbudet trådte i kraft. Rygeforbudet har med andre ord markeret en opbremsning i en god sundheds-trend på 25 års fald i antallet af hjertetilfælde. Og år 2 viser altså nu en 7,8% stigning - det kalder man en ”trend reversal”. The happy days are over.

1200 flere hjerteanfald på ét år

Det er ikke første gang i verden, man ser at forbud virker modsat tilhængernes forestillinger - dette skete også under det amerikanske alkoholforbud i USA, som første til førte den helt store sociale, økonomiske og sundhedsmæssige deroute, der endte med 10 års depression i 1930-erne. Stik imod datidens stærke anti-alkoholbevægelses forestillinger.

Stigningen i Skotland drejer sig i konkrete tal om over 1200 ekstra hjerteanfald på et år - 100 om måneden - i en befolkning på 5 millioner ligesom den danske. Vi vil dog næppe se Susanne Volqvartz eller andre fra forbudslobbyen forsøge at få denne historie i medierne. Der har faktisk været bemærkelsesværdigt stille i medierne om disse ellers ret bemærkelsesværdige tal.

Den skarpeste hjerne i anti-tobakslobbyen, Dr. Michael Siegel fra Boston, er uheldigvis for anti-rygerne ”hoppet af” fra bevægelsen, fordi han finder den for manipulerende og fanatisk. Han har nu på sin weblog udlovet 200$ i dusør til den anti-tobaks gruppe, der vil offentliggøre 2-års tallene for hjerteanfald i Skotland. Ingen har meldt sig endnu …

At sagens rette sammenhæng blev afsløret, skyldes udelukkende den engelske historiker Chris Snowdon, som er ved at skrive en bog om anti-tobaksbevægelsen. Se hans website: Velvet Glove Iron Fist.

Bookmark and Share

Indlæg printet fra Klaus K Blog: http://dengulenegl.dk/blog

Link til indlæg: http://dengulenegl.dk/blog/?p=280

Copyright © 2010 Klaus K blog. All rights reserved.