- Klaus K Blog - http://dengulenegl.dk/blog -

Årets julegave: Et spark bagi

Skrevet af KK d. 24. december, 2008 @ 5:45

Københavns Lufthavn indfører totalt rygeforbud fra nytår

Københavns Lufthavn smider rygerne ud: Et moralsk korstog - uden moral

Julen er hjerternes tid. Ved jul er det tid til at give. I julen lægger vi for en kort stund alle hverdagens stridigheder og konflikter af vejen og prøver at være gode - og ikke mindst: Vi prøver at være gode ved dem, der måske har det lidt værre end os selv.

OBS - rettelse: Sådan var det tidligere. Men de dage ser desværre ud til at være forbi i vores nye forbuds-samfund. Vi lever nu i en tid med nul-tolerance, og det gælder også ved juletid. Fat det nu: Julens budskaber om glæde, om at være god, og om at udvise tolerance overfor andre mennesker er stærkt på retur.

Vi har igennem 1000 år levet med bibelens lignelse om den barmhjertige samaritaner, som hjalp en stakkels fremmed, der havde været udsat for røverisk overfald og var blevet slået halvt fordærvet. Samaritaneren har været en stor helt igennem vores 1000 år med kristendommen. En inspirerende rollemodel, som vi alle har kunnet lære af.

Men de dage er ovre. I forbuds-samfundet er man en god rollemodel, hvis man træder lidt hårdere på dem, der i forvejen ligger ned - fx. underklassen, der rammes af forbudene. I forbuds-samfundet er man ”god”, hvis man tværer de nederste lidt mere ud, og bagefter praler overfor omverdenen med sine gode hensigter og sin offervilje overfor ”tendensen” - den såkaldte tidsånd - dvs. den kendsgerning, at alle andre også tværer de nederste ud. Så kan alle de ”rigtige” tage hinanden i hænderne og bekræfte hinanden i, hvor ”gode” de er, mens de marcherer frem imod ”en bedre verden” uden de nederste - den “væmmelige underklasse”. 

Intet argument for totalforbud

Tag nu fx. Københavns Lufthavn. Med en uhyre klodset timing, lige op til jul, valgte ledelsen af Københavns Lufthavn at meddele offentligheden, at man nu sparker de i forvejen hårdt prøvede rygere ud af lufthavnen, idet man lukker de få rygerområder, der var tilbage til rygerne, straks efter nytår. Københavns Lufthavn bliver dermed ”100% røgfri”, som man triumferende meddeler på lufthavnens website.

Der er intet argument bag denne beslutning. Lufthavns-ledelsen medgiver selv, at de blot laver signalpolitik. Det er tidsånden, siger man: ”Vi følger trenden i DK og internationalt, hvor et røgfrit indeklima vægtes højere og højere.” Jamen, hurra-hurra - hvor er I dog dygtige. Nr. 1 i klassen - uden tvivl. Har I det så godt nu? Føler I jer nu ”gode” … ?

Totalforbud i lufthavnen gør intet for sundheden. Det gør heller intet for indeklimaet - selv om lufthavnen naturligvis hævder, at indeklimaet bliver ”meget bedre” af, at man suspenderer rygernes sidste 45 kvadratmeter ”helle” i lufthavnens ca. 10.000 kvadratmeter, der var røgfrie i forvejen. Vi taler om nogle få promille af indendørs arealerne i lufthavnen - ledelsen og bestyrelsen må virkelig siges at have fokus på de store opgaver i virksomheden.

Det er en joke at påstå, at man forbedrer indeklimaet i lufthavnen ved at nedlægge de bittesmå rygearealer. Lufthavnen havde i forvejen alt for små og usle faciliteter til deres rygende kunder (som formentlig udgør op imod 30% af kunderne), der måtte have en beroligende smøg, inden de skulle op og tilbringe mange timer i et fly uden at kunne ryge.

Jeg havde selv store problemer med overhovedet at finde et rygerum, da jeg sidst var i lufthavnen for at flyve med AirBerlin til Mallorca - (hvor man heldigvis gerne må ryge en cigaret efter middagen på nogen af restauranterne). Jeg er er temmelig sikker på, at jeg overhovedet ikke ønsker at flyve fra en lufthavn, hvor jeg ikke kan få en smøg umiddelbart før flyafgang. Jeg er i forvejen ikke alt for begejstret for at sætte mig op i en stålcigar med vinger i 10 km’s højde - hvor der jo til og med også er rygeforbud.

Barnlig signalpolitik

Men først og fremmest ønsker jeg ikke at blive betjent af en leverandør, der på grund af barnlig, moralsk signalpolitik ikke vil stille rimelige faciliteter til rådighed for mig som kunde. Det ligger fast. Jeg aner ikke om der er andre rygere, der har det på samme måde, men jeg tror det.

Og så vil Københavns Lufthavn opleve en fortsættelse af den passager-nedtur, der allerede er igang - sidst med 11% nedgang i november *. Uanset hvad grunden er: Nedgangen i 2008 burde være et signal til lufthavnen - et vink med en vognstang - om at indrette deres forretning efter kundernes ønsker. Og ikke efter hvad ledelsen tilfældigvis mener er ”tidens trend” - med en barnlig signalpolitik for at være nr. 1 i klassen på de bonede gulve.

Der er ingen rationelle argumenter for et totalforbud - at gøre Københavns Lufthavn ”100% røgfri” - den var 99,995% røgfri i forvejen. Dette er et moralsk korstog - desværre uden moral.

Til de hårdt prøvede rygere siger man bare: ”SKRID … !” - man giver dem et los bagi i julegave. Og så forventer man bifald fra de ”rigtige” for at være de perfekte rollemodeller - dem, der følger ”tidens trend” imod ”en bedre verden”.

Giv mig et break. Hvor er den barmhjertige samaritaner? Han var en noget bedre rollemodel end Lufthavnens direktør Brian Petersen og bestyrelsesformand Henrik Gürtler - som til daglig er administrerende direktør i Novo A/S. De to har nemlig vist os med deres eget dårlige eksempel, hvordan man ikke skal gøre.

* OBS - ny info pr 14. jan: Kbh Lufthavns passagertal faldt yderligere 10% i december

Bookmark and Share

Indlæg printet fra Klaus K Blog: http://dengulenegl.dk/blog

Link til indlæg: http://dengulenegl.dk/blog/?p=351

Copyright © 2010 Klaus K blog. All rights reserved.