- Klaus K Blog - http://dengulenegl.dk/blog -

Hvor gør pengene gør bedst nytte … ?

Skrevet af KK d. 2. september, 2011 @ 10:37

Ved at forlænge de gamles liv tre år ?

Eller ved skoler og uddannelser til de unge ?

- GÆSTESKRIBENT

Af Karen West, jordemoder - debatindlæg Berlingske og Facebook, 2. sep 2011:

Som vi alle forventede, er det økonomien, der er dette valgs tema. Riget fattes penge, mange penge, og nogen skal det desværre gå ud over. Andet er illusorisk og kun et tegn på, at man ikke har fattet, hvor alvorligt truet vores velfærd er blevet.

Partierne er rimelig enige om, både til højre og venstre for midten, at øget sundhed vil kunne nedbringe de enorme sundhedsudgifter. Som sædvanlig er man skråsikker på, at et forbud mod tobaksrygning, helt eller delvist, vil kunne hjælpe lidt på økonomien.

Ingen overvejer hvad det egentlig vil koste, når nu ingen må ryge mere, at ikke-rygere åbenbart lever 10 år længere. Forebyggelseskommissionen punker politikerne til at indføre forbud, der skal forlænge livet med 3 leveår. Nogle har faktisk regnet lidt på de tal (1):

Forestillede man sig, at der ingen rygere var overhovedet, så ville disse formastelige rygere have levet og leve 10 år længere. Når man så regner ud, hvad det koster i mistede afgifter, ekstra pension og plejehjem etc. etc, og samtidig fratrækker udgifter i forbindelse med de påståede rygersygdomme og sygefravær, så giver det en netto merudgift på 60 milliarder. 

Dette er selvfølgelig et hypotetisk regnestykke, men det kan bruges, hvis vi gerne vil vide, hvad det koster at holde liv i os i gennemsnit 3 år mere. Op til 60 milliarder pr. år! Og det er vel og mærke milliarder, som bruges på de ældgamle!

Skulle jeg prioritere, ville jeg godt nok hellere bruge de milliarder til de unge og midaldrende, der bliver syge. Eller prioritere uddannelse og arbejdsmarkedet. Ja, der er mange områder, vi kunne bruge penge på.

I stedet piskes rygerne til at holde op med at ryge, fordi samfundet åbenbart hellere vil have en hoben ældgamle på overfyldte plejehjem end at bruge pengene dér, hvor der virkelig er brug for dem.

Karen West

Jordemoder og socialdemokrat

—————–

1. Kan velfærdsstaten overleve uden rygning?, Klaus K blog, 2010

————

Bookmark and Share

Indlæg printet fra Klaus K Blog: http://dengulenegl.dk/blog

Link til indlæg: http://dengulenegl.dk/blog/?p=3873

Copyright © 2010 Klaus K blog. All rights reserved.