- Klaus K Blog - http://dengulenegl.dk/blog -

Forbud dræber festen på spillestederne

Skrevet af KK d. 27. februar, 2009 @ 6:08

♦ Koncertsale lider pga rygeforbud - ikke pga finanskrisen

OBS - se debat indlæg: Rygeforbud ruinerer spillesteder - Politiken 12. maj 2009

[fra 180grader.dk]

Spillestederne er i krise. Det er noget skidt for musikerne, for musik publikummet og for arrangørerne. Der kommer færre folk til koncerterne. Og de folk, der kommer, drikker markant færre øl. Til skade for spillestedernes barsalg, som er deres vigtigste indtægtskilde. Derfor klager spillestederne til politikerne og beder om flere penge.

”Vi skal jo i høj grad leve af vores ølsalg, som er faldet med med 20 procent den seneste tid,” siger formanden for spillesteder.dk, Jesper Nordahl til Berlingske Tidende.

Så langt, så godt. Men så begår spillesteds-lederne samme fejl, som alle andre gør i medierne for tiden: De giver ”finanskrisen” skylden. De danske spillesteder er hårdt ramt af finanskrisen, siger de.

Finanskrisen ??? Stop lige en halv. Finanskrisen har intet med spillestedernes økonomi at gøre. Indtil videre i hvert fald. Finanskrisen har dårligt nok ramt forbrugerne endnu. Det sker ikke, før folk bliver fyret fra arbejdspladserne i større stil, hvilket vi - heldigvis - endnu ikke har oplevet. Politikerne havde da også let ved at afvise en hjælpepakke til spillestederne.

Nej, kære venner - lad os nu kalde en spade for en spade: Spillestedernes dårlige økonomi skyldes det 1½ år gamle rygeforbud. Dette forbud er nu slået igennem for alvor og håndhæves 100% - og det holder nu en del af det rygende publikum borte fra spillestederne. Og de rygere, der stadig vælger at gå til obligatorisk røgfri koncert på et spillested, farer frem og tilbage mellem koncertsalen og gaden, hvortil de nu er henvist, hver gang de har lyst til en smøg. Dette ødelægger spillestedernes barsalg. 

Ingen er vel i tvivl om dette: Vi har brug for musik. Vi har brug for spillestederne - både de store og de små, som alle kunstnere er startet på. De er rygraden i hele vores musikkultur. I vores eget orkester, Danser med Drenge har vi spillet vi ca. 25 indendørs koncerter hvert forår i de sidste 8 år. Vi kan fortælle, at der ikke er nogen mærkbar ”finanskrise” i billetsalget … indtil videre da. Det er vi selvfølgelig enormt taknemmelige over - og vores kolleger i popbranchen har det på samme måde, ved vi.

Hvad der derimod har ændret sig mærkbart siden indførslen af rygeforbud i 2007, er at publikum nu bruger mindst mulig tid i selve koncertsalen. Vores koncertarrangører fortæller os entydigt, hvor problemet ligger: Billetsalget er kun faldet ganske lidt siden 2007, men rygeforbudet har gjort koncerterne til: ”ét renderi frem og tilbage, fordi folk skal ud og ryge”. Og ikke-rygerne følger med rygerne ud på gaden, for nu er det jo dér, festen foregår. ”Folk bruger meget mere tid på gaden, og mindre tid i baren, og det har ramt vores ølsalg,” siger en af vores faste arrangører.

Barsalget er halveret …

En anden koncertarrangør, som laver store hal-koncerter i provinsen forklarer det sådan: ”Før rygeforbudet kom publikum altid i god tid inden en koncert for at få de bedste pladser. Så sad de og hyggede sig i god tid, inden koncerten gik i gang. Efter rygeforbudet ankommer de fleste publikummer først to minutter, før koncerten går i gang. Derfor er vores bar ofte tom, og salget er næsten halveret.”

Sådan ser billedet også ud ved vores koncerter. På nær vores hardcore fans ankommer publikum først i sidste minut inden koncertstart - og mange flyver ud af salen igen for at ryge, så snart sidste tone er spillet. Uden at arrangøren får en chance for at få gang i barsalget. Før rygeforbudet mødte koncertgæsterne altid op i god tid og sad og glædede sig til koncerten. Nu ser det ud til, at bare der er én ryger i en gruppe af koncertgæster, så bliver hele gruppen hjemme i de ryge-tilladte omgivelser og ”varmer op”, inden man møder op til koncerten.

Vi har forsøgt at afhjælpe dette problem ved at dele vores koncerter op i to sæt - med rygepause. Det har vi dels gjort for at servicere vores rygende publikum - men så sandelig også for at hjælpe arrangørerne, for hvis ikke koncertarrangørerne kan tjene på barsalget, så vil det i sidste ende ramme både publikum, arrangører og musikerne direkte - så bliver der nemlig slet ingen koncerter. I hvert fald ikke indendørs.

Vi synes ellers, vi havde en brilliant ide før forbudet - hvor anti-røgkampagnen kørte på de høje nagler: Vi skulle spille to koncerter fredag og lørdag i Vega i København, og vi ville annoncere den ene koncert som røgfri, så publikum havde frit valg. Vi havde glædet os til at se resultatet af dette forsøg og drage vores erfaringer med det. Men desværre - det satte rygeloven en brat stopper for.

Lad det stå tindrende klart: Når koncertarrangører og spillesteder oplever krise i barsalget, så skyldes det ikke finanskrisen, men rygeforbudet. Øl og røg hører simpelthen uløseligt sammen. Bare spørg Carlsberg, som lider hårdt under rygeforbudet i England.

I stedet for at tigge kulturministeren om flere penge, burde Jesper Nordahl & spillesteder.dk derfor hellere bede arbejdsministeren om at få koncerterne undtaget fra rygeloven, sådan at spillestederne selv kan bestemme, hvilke koncerter der måtte ryges til. Det ville spare de hårdt plagede skatteydere for penge - og det ville redde spillestederne. Til nogen af koncerterne vil publikum ligefrem myldre ind og besætte barstolene - ligsom de gjorde før rygeforbudet.

En rockkoncert skal jo nu engang være en fest - men der bliver ingen fest, sålænge spillestederne er omfattet af et autoritært og uigennemtænkt forbud, der ødelægger økonomien, fordi halvdelen af publikum hele tiden jages ud på gaden. Og det er ekstra absurd og kunstigt med rygeforbud ved pop- og rockkoncerter, hvor det meste af salen i forvejen er indhyllet i røgen fra scenen.

Passiv rygning:
Ét dødsfald på
25 år - måske …

”Jamen, passiv rygning er farligt,” siger myndighederne. OK - lad os se om den påstand holder: Ifølge EU-kommissionens rapport om passiv rygning, som er finansieret af rygestop-producenterne (!) - og som ved gud ikke kan siges at underdrive risikoen … ifølge denne rapport kan passiv rygning give statistisk risiko for ét tidligere dødsfald årligt blandt medarbejderne i hele den danske serveringsbranche. Vi taler om risikoen for ét tidligere dødsfald årligt blandt samtlige 72.000 danske serveringsansatte, såfremt der ikke var rygeforbud i Danmark …  se rapportens side 34

Omregnet til spillestedernes antal ansatte betyder det, at én (1) ansat spillesteds-medarbejder vil være i risiko for at dø et par måneder tidligere end ellers, hver gang der går 25 år … ! Og det gælder vel at mærke først, når den pågældende medarbejder har været udsat for passiv røg dagligt i 35-40 år - ikke kun i løbet af koncerterne. Hvor mange af spillestedernes ansatte har mon det? Og hvor mange kommer nogensinde til det?

Nej, venner. Det hænger ikke sammen. Der er ingen sundhedsgevinst at hente på rygeforbud ved koncerterne. Risikoen er simpelthen for lille. Sagen drejer sig ikke om sundhed - den drejer sig om, at publikum skal have det godt, hvis de skal holde fest - dvs. de skal have frit valg og ordentlig ventilation. Herudover drejer sagen sig om økonomi. Den økonomi, man lærer som første-års økonomistuderende:

Hvis myndighederne fratager de erhvervsdrivende deres muligheder for at servicere publikum bedst muligt, så reagerer publikum med mindre efterspørgsel - mindre køb. Dette giver faldende vækst. Det kan ikke være anderledes. Det burde vores borgerlige regering kunne forstå.

Økonomiens sammenbrud på spillestederne giver os alle en klokkeklar lektion i, hvordan et autoritært forbud som rygeloven påvirker samfundsøkonomien i negativ retning - det gælder jo ikke kun spillestederne. Restauranter og cafeer over 40 m2 - og alle deres leverandører - kan tale med her.

Hvis spillestederne skal have økonomien op & køre igen, og sikre danskerne et fortsat blomstrende musikliv, så må politikerne være åbne overfor en undtagelse fra rygeloven, så spillestederne selv kan bestemme, hvornår rygning skal være tilladt for publikum. Dette er essensen: At koncertarrangørerne selv bestemmer.

Det vil være helt naturligt med røgfrie børnekoncerter og klassiske koncerter - og andre koncerter, hvor stemningen passer til røgfrihed. Men det er komplet tåbeligt med rygeforbud ved rock- pop- og heavy-koncerter - for slet ikke at tale om reggae-koncerter.

Og det bliver ekstra tåbeligt, når dette fest-dræbende forbud også ødelægger spillestedernes økonomi. Derfor: Lad spillestederne selv få lov til at bestemme igen. Det kan de godt finde ud af. Og publikum ved udmærket, hvordan de skal “stemme med fødderne” - og vise arrangørerne, hvilke koncerter de ønsker røgfrie - og hvilke koncerter de ønsker med røg.

——————————————-

Se debat indlæg: Rygeforbud ruinerer spillesteder - Politiken 12. maj 2009

Læs også: Rygeforbud koster cafeerne 400 mill årligt - Klaus K blog, 2009

Bookmark and Share

Indlæg printet fra Klaus K Blog: http://dengulenegl.dk/blog

Link til indlæg: http://dengulenegl.dk/blog/?p=505

Copyright © 2010 Klaus K blog. All rights reserved.