- Klaus K Blog - http://dengulenegl.dk/blog -

Politikere bøjer sig for medicinal-lobbyister

Skrevet af KK d. 26. september, 2011 @ 5:25

♦ Medicinalselskaberne ønsker højere cigaretpriser

♦ For at kunne sætte prisen på Nicorette med op?

Debatindlæg i Børsen 12. september 2011: S og SF har bøjet sig for lobbyister

- POLITISK DEBAT:

I dagbladet Børsen’s leder 8. sep gennemhegler Anders Krab-Johansen S og SF’s ”magiske trick”: Det evindelige forslag om højere cigaretafgifter til finansiering af øgede udgifter på statsbudgettet.

Som Krab-Johansen anfører, er det allerede demonstreret af Finansministeriet, at øgede cigaretafgifter vil medføre et tab på 800 mill for statskassen. Så hvorfor fortsætter S og SF med dette forslag?

Svaret er politisk lobbyisme fra medicinalbranchen. Denne branches internationale nikotinproducenter, Pfizer, Glaxo, Novartis & McNeil har i mange år finansieret misvisende undersøgelser, der konkluderer, at øgede cigaretafgifter vil nedsætte antallet af rygere.

Det er imidlertid ikke korrekt. Øgede afgifter nedsætter ikke antallet af rygere. Det skaber i stedet øget grænsehandel og illegal handel med cigaretter - det er set overalt i Europa

Men hvorfor hævdes det så? Fordi øgede cigaretafgifter er - sammen med rygeforbud - nikotinproducenternes to-trinsraket for at øge omsætningen på Nicorette og branches øvrige nikotinprodukter. Det foregår efter denne strategi:

1: Man lobbyer politikerne til at indføre statsligt rygeforbud på arbejdspladserne og presser derved mange rygere til at bruge nikotin-tyggegummi i løbet af dagen.

2: Man lobbyer politikerne til at sætte cigaretprisen op - for herefter kan man hæve prisen på Nicorette & Nicotinell tilsvarende.

Praler af påvirkning

Ejeren af Nicorette-tyggegummiet og af den bestemmende aktieandel i McNeil, The Robert Wood Johnson Foundation praler åbenlyst på fondens website med, at de har brugt 500 mill dollars på at lobbye politikere, læger, akademikere og organisationer som Kræftens Bekæmpelse for at opnå denne situation - med succes. Altsammen i den fejlagtige tro på, at øget afgift giver færre rygere.

Spørgsmålet er, hvorfor S og SF hopper på vognen med at foreslå øgede cigaretafgifter - med stor risiko for fortsat ødelæggelse af statens og detailhandelens indtægter. Der er to muligheder:

Enten er de topnaive og tror på, at øgede afgifter giver færre rygere. Det er dog lidt svært at forestille sig - ikke mindst fordi øgede cigaretafgifter rammer deres egne vælgere relativt hårdere end borgerlige vælgere. Arbejdere og lavtuddannede ryger dobbelt så meget som resten af befolkningen.

Eller også bidrager nikotinproducenterne med partistøtte til S og SF i vished om, at de vil arbejde for øget cigaretafgift. Det er sådan, Nicorette-ejerne har gjort i USA.

Så længe der ikke er 100% åbenhed, kan man naturligvis ikke få vished for, om det sidste skulle være tilfældet. Det vil dog nok være mere end naivt at tro andet.

———————————

Referencer & links:

♦  Finansiering går op i røg - Børsen, leder 8. sep 2011

♦  Finansministeriet: Grænsen for cigaretpris er nået - frygt for “norske tilstande”, 180grader, 2010

♦  Tyskland oversvømmet af billige smuglercigaretter efter afgiftsstigning, 180grader, 4. aug. 2011

♦  Dagens tilbud: Køb et rygeforbud …, KlausKblog, 2008

♦  Taking on Tobacco: The Robert Wood Johnson Foundation’s Assault on Smoking

♦  The Robert Wood Johnson Foundation Anthology: The SmokeLess States Program

♦  HK advarer mod S-SF plan om højere cigaretafgifter, 180grader, 3. sep 2011

♦  Politichefer: Høje cigaretpriser finansierer terror & mafia virksomhed, 180grader, marts 2011

♦  Politikere belejrede af læger, der lobbyer skjult for medicinalindustrien, 180grader, 30. aug 2011

♦  Giver medicinalindustrien skjult økonomisk støtte til rød blok? - 180grader, 9. sep 2011

———————————–

Bookmark and Share

Indlæg printet fra Klaus K Blog: http://dengulenegl.dk/blog

Link til indlæg: http://dengulenegl.dk/blog/?p=3937

Copyright © 2010 Klaus K blog. All rights reserved.