Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Dagens tilbud: Køb et rygeforbud … !

27. november, 2008 | korruption, passiv rygning, public health, rygeforbud, videnskab

♦ EU-rapport, der anbefaler rygeforbud er betalt af Glaxo og Pfizer

♦ De har tjent milliarder på rygestop medicin efter forbud

- PHARMA KORRUPTION?

Medicinal giganterne har tjent kassen på rygestop-produkter efter forbuddene

Medicinal giganterne har tjent milliarder på rygestop-produkter efter forbuddene

En skandale af historiske dimensioner er i den forløbne måned gået hen over hovedet på de fleste danske medier - med undtagelse af GoMorgen Danmark 10. nov samt Ekstra Bladet 9. november og 16. november.

Det er sundhedsminister Jakob Axel Nielsen’s indrømmelse af, at en autorativ EU-rapport om passiv rygning “Lifting the Smokescreen” fra 2006 er finansieret af giganterne i medicinalindustrien, Pfizer og GlaxoSmithKline.

Rapporten udtrykker EU-kommissionens officielle holdning til passiv rygning og anbefaler utvetydigt totalt rygeforbud på samtlige arbejdspladser i EU. Den udkom i 2006 som slutresultatet på den store ”Smoke Free Europe” anti tobaks-konference i Luxemborg i 2005, hvor de nationale sundhedsministre deltog, og denne EU-konference blev også finansieret af de to medicinalgiganter.

Disse kendsgerninger bliver sat ydeligere i relief af netavisen 180grader.dk som har afsløret, at Frankrigs tobaks-ekspert nr. 1, professor Robert Molimard i en kritisk analyse anklager EU-rapporten for at være 140 siders manipulation, fordi den kører risikoen ved passiv rygning op til at være en sundhedskatastrofe, der ikke findes nogen dokumentation for.

”Passiv rygning udgør ikke noget seriøst sundhedsproblem, der kræver statslige forbud,” siger Molimard.

Og så bliver det helt uacceptabelt. Giganternes finansiering af både EU-rapporten og anti tobaks-konferencen er i forvejen en utidig sammenblanding af interesser, og man kan med fuld ret spørge, om Pfizer og GlaxoSmithKline har købt sig til EU’s aktuelle anbefalinger af rygeforbud i samtlige medlemslande?

Er indførslen af rygeforbud i Europa i virkeligheden medicinalgiganternes smarte marketing-operation? Er rygeforbud deres snedige måde at tvinge EU’s tobaksrygere til at købe deres dyre rygestop-produkter - Nicorette, Zyban og Champix - og derved opnå økonomiske gevinster i milliardklassen?

Er det, hvad spillet i EU-korridorerne går ud på? At de største virksomheder i verden kan købe sig til et politisk forbud imod offentlig brug af deres konkurrenters produkter? - tobaksindustriens produkter? Er rygeforbudene blot medicinalgiganternes våben i krigen mod tobaksindustrien om det givtige nikotin-marked?

Totalt rygeforbud på alle arbejdspladser i EU er i hvert fald konklusionen i den medicinal-finansierede Lifting the Smokescreen-rapport med undertitlen “10 reasons for a smokefree Europe”. Som begrundelse for forbuddene hævdes det, at 79.000 europæere årligt dør “for tidligt” af passiv rygning - i strid med sandheden, siger professor Molimard.

Tjente 5 milliarder
på rygestop-medicin
efter rygeforbud

De fleste medlemslande har som bekendt indført rygeforbud efterfølgende. Herved har Glaxo og Pfizer opnået store økonomiske gevinster pga. rygernes behov for Nicorette og rygestop-produkterne Zyban og Champix - alene omsætningen af Champix var i 2007 på 883 mill $, ifølge Pfizer’s årsregnskab (side 17) … det er mere end 5 mia kroner.

Heroverfor står professor Molimard, som vel at mærke ikke er hvem som helst. Han er præsident for det franske rygestop-akademi, Societé Tabacologie, som har forsket i tobaks-afhængighed i mange år. Molimard siger ligeud, at rapportens årlige 79.000 estimerede dødsfald på grund af passiv rygning er en simpel manipulation:

”Det er manipulation, fordi der i rapporten i virkeligheden tale om rygere og eks-rygere. Og de dør ikke af passiv rygning, men af deres egne rygeskader. Den reelle risiko for dødsfald på grund af passiv rygning er, hvis den findes,  så lille at den aldrig vil kunne måles. Man må undre sig over, hvad det virkelige formål med denne rapport er - og hvad de sande motiver bag rygelovene er,” skriver Molimard.

“Medicinalgiganterne infiltrerer åbenlyst beslutningstagerne på mange niveauer. Er det ikke på tide, samfundet begynder at begrænse deres indflydelse?” spørger han i konklusionen på sin analyse.

Et glimrende spørgsmål. Hvis en pengestærk branche kan manipulere beslutningstagerne i store dele af verden til at indføre forbud imod borgernes frie valg af fornøjelser, så er den branche måske kommet lidt for tæt på verdensherredømmet ?

———————————————————

OBS - tilføjelse: - I en artikel fra 2010 på den franske videnskabelige rygestop-side unairneuf.org, har professor Molimard yderligere optrappet sin kritik af medicinalselskabet Pfizer i forbindelse med EU-rapporten. Molimard kritiserer først rygelovene, som han mener angriber rygerne i stedet for at hjælpe dem. Han fortsætter:

“Og så beskylder man oven i købet rygerne for at myrde deres naboer og børn med passiv rygning. Dette er en skandaløs manipulation, foretaget af medicinalselskaberne forud for den kommercielle introduktion af  Champix.”

Unairneuf.org: Interview with Professor Molimard (part 2), februar 2010

———————————————————

OBS - tilføjelse 2: - Det blev i 2014 afsløret i en amerikansk retssag, at tre af verdens mest fremtrædende anti-tobaksforskere stod på lønningslisten hos Pfizer og GlaxoSmithKline, mens de var udpegede som videnskabelige redaktører af de autorative tobaksrapporter fra den amerikanske regerings Surgeon General kontor. De tre forskeres økonomiske bånd til Pfizer og Glaxo har stået på siden 1980′erne:

Anti-ryge eksperter var betalt af Big Pharma, oktober 2014

———————————————————–

Referencer:

EU-rapporten: “Lifting the Smokescreen - 10 reasons for a smokefree Europe”, 2006

Professor Molimard’s udfald imod forfatterne bag EU-rapporten - bl.a. Hjerteforeningen

180grader.dk: Betalte medicinal-giganter for at få rygeforbud i Europa?, 22. okt 2008

Ekstra Bladet, Falberts Gabestok: Da EU så røgen - 9. nov 2008

Ekstra Bladet, Falberts Gabestok: Minister i røg og damp - 16. nov 2008

——————————————————–

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

5 kommentarer til Dagens tilbud: Køb et rygeforbud … !

Frank Pedersen
27. november, 2008

Det er ganske enkelt grotesk at dette kan lade sig gøre, men det kommer vel ikke bag på os. Det viser bare, at vi ryge rettigheds forkæmpere må kæmpe endnu mere og vi har ellers travlt nok i forvejen.

Rygere og andre der er imod denne form for manipulation skal og bør organisere sig – hvis vi skal af med alle de underlige forbud skal vi være mange og vi skal have et godt økonomisk fundament at arbejde med. Disse midler er vi nødt til selv at indsamle, idet der tilsyneladende ikke er nogen til at finansiere vores kamp – andet end os selv.

Første skridt kunne være at melde dig ind i Danmarks Rygerforening – DARY – http://dary.dk .

Jens Langkilde
4. december, 2008

Røykelov mot forskningsfrihet .

Forskerforum 5/2003) Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet Erik Nord (bildet) er i mot den nye røykeloven. Det setter ikke arbeidsgiverne pris på. Han er blitt bedt om ikke å oppgi arbeidssted når han uttaler seg offentlig om den nye loven.
—-
Vi kan riktignok ytre oss personlig, men poenget er jo at det er institusjonstilhørigheten som bidrar til å gjøre informasjonen troverdig. Det fremstår underlig om vi ikke kan oppgi hvor vi forsker.
Nord mener at instituttet her har gått ut og tatt et politisk standpunkt i en vekting av ulike tiltak mot passiv røyking.
- Problemet er at de som har håndtert saken hos oss er engasjerte røykemotstandere som ikke har fått frem de faglige dilemmaene i saken. Saksbehandlingen ved Folkehelsa kunne vært bredere. Dette har ledelsen også innrømmet. Stortinget er på viktige faglige punkter informert feil eller utilstrekkelig av helseministeren. Røykeloven er omdiskutert og angår helsen og livskvaliteten til svært mange derfor er det viktig at alle fakta kommer på bordet. Dessuten bør de folkevalgte vite hvilke status kunnskapen fra forskningsinstitusjoner har: Denne saken er svært vanskelig, og forskningen på området spriker.

Læs hele sagen her:

http://www.forskerforbundet.no/Nyheter/Arkiv-Forskerforum/2003/13218/13235/

Jens Langkilde
4. december, 2008

Norge - Barneombudet - Rygning i private hjem. ————— ” Barneombudet ser det slik at voksnes uinnskrenkede rett til å røyke i private hjem er en tradisjonsbestemt praksis som truer barns helse i så alvorlig grad at den må endres med ethvert effektivt og egnet tiltak, slik Barnekonvensjonen krever. Etter vår oppfatning omfatter dette lovgivning. Barn har ingen mulighet til å selv å velge om de vil la seg utsette for foreldres og andres tobakksrøyk i sitt eget hjem eller i private transportmidler. ” http://www.barneombudet.no/cgi-bin/barneombudet/imaker?id=1961

Jens Langkilde
4. december, 2008

Oprør mod rygeregler
Af Jesper Schouenborg

jesper.schouenborg@nordjyske.dk

NØRRESUNDBY: Det sociale samvær på Lindholm Plejehjem er røget sig en tur efter, at de nye rygeregler har betydet, at der ikke længere må ryges i opholdsstuen.

- Det betyder, at alt socialt samvær faktisk er ophævet, det gjorde det den dag, forbuddet trådte i kraft, og det er faktisk fortvivlende at se på, siger formanden for bruger- og pårørenderådet på Lindholm Plejehjem, Kirsten Kimø.

Hun peger på, at tobakken betyder meget for beboerne, der nu kun må ryge på værelserne.

- Der er ikke så mange glæder i den alder, og de er ikke så mobile. Deres eneste forseelse er, at de er blevet svagere, og at de ikke kan gå ud at ryge.

Alle ansatte, beboere og pårørende stod bag en dispensationsansøgning, som et flertal i Aalborg Kommunes ældre- og handicapudvalg sagde nej til, men nu har Kirsten Kimø opfordret kommunen til at se på sagen igen.

Ældre- og handicaprådmand Tina French Nielsen (V) mener ikke, at der er mulighed for, at tobakken slippes fri i opholdsstuen.

- Jeg må konstatere, at kommunen har vedtaget en rygepolitik, og den er vi nødt til at forholde os til i ældre- og handicapudvalget, siger Tina French Nielsen, der tilføjer, at der kun i specielle og velbegrundede tilfælde gives dispensation.

Lagt på Nordjyske.dk d. 07. april 2008 04:00

http://www.nordjyske.dk/Nyheder/indland.aspx?ctrl=10

Jens Langkilde
4. december, 2008

»Vi kan ikke fjerne det personlige ansvar totalt,« siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.!!!

Venstres Frihedspris: Der var engang:

“De ældre har fået lov at spise, drikke, ryge og indrette sig, som de lyster.”

Frihed til at nyde livet

Der var stående klapsalver til plejehjemsleder Thyra Frank, som på landsmødet modtog Venstres Frihedspris

Frihed er mange ting, og Thyra Frank har de seneste år kæmpet for, at de ældre på plejehjemmet Lotte på Frederiksberg har fået valgfrihed i hverdagen. De ældre har fået lov at spise, drikke, ryge og indrette sig, som de lyster. Og samtidig har personalet sagt farvel til ensretning, manualer og kontortimer foran pc’en. For det skal handle om nærhed, intuition og livskvalitet.

Sønderjyllands amtsborgmester, Carl Holst, overrakte prisen og fremhævede i sin begrundelse, at Thyra Frank kæmper for de ældres ret til frit at forme tilværelsen - også i den sidste fase.

Et smil er gratis
Thyra Frank kvitterede med en tale, hvori hun roste det frie valg af plejehjem på tværs af kommuner men også revsede de senere års ældre- og socialpolitik.

“Længst muligt i eget hjem er desværre endt som isolation for mange ældre. I samme periode har politikere været fokuseret på de fysiske rammer og sørget for, at de ældre har fået eget køkken og bad. Men de har glemt at tænke på det psykiske liv for de gamle. I ældrepolitikken tales der altid om økonomi, og på den måde glemmer vi, at et smil og en hjælpende hånd er gratis.

http://www.kulturpagoden.dk/ThyraFrank.htm

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler