Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Fire eu-lande liberaliserer rygelovene

14. september, 2009 | frihed, passiv rygning, politik, rygeforbud, rygning

Er forbuds-trenden ved at vende i Europa?

Fire EU-lande har liberaliseret deres rygelove i 2009

Trend vending: Fire europæiske lande har liberaliseret deres rygelove i 2009

- Er forbuds-trenden ved at vende? Det ser sådan ud. Flere europæiske lande er ved at liberalisere deres rygelove med det argument, at totalforbud imod røg på serveringssteder ødelægger økonomien i serveringsbrancherne - ligesom vi har set det i Danmark.

Fire europæiske lande har liberaliseret rygelove i 2009. Det drejer sig om Tjekkiet, Kroatien, Liechtenstein og den tyske delstat Bayern, som alle har slækket på deres rygelove i serveringsbranchen.

Dette kommer ikke bag på bestyrelsen i DARY, Danmarks Rygerforening: ”Vi ved, at total-rygeforbud ikke kan holde på sigt - og vi tror også, at politikerne ved det,” siger foreningens formand, Frank Pedersen.

”De fire rygelovs-liberaliseringer er et tegn på, at de pågældende lande ikke vurderer faren ved passiv rygning så alvorligt, som vi gør her i Danmark - mere realistisk efter vores opfattelse,” siger Frank Pedersen. 

I det lille fyrstendømme Liechtenstein har regeringen efter en folkeafstemning i foråret valgt helt at fjerne sit rygeforbud på cafeer og restauranter. Dette skete efter 10 måneders rygeforbud - og en katastrofal nedgang i omsætningen på spisestederne. Nu skal restauratørerne blot deklarere, om de vil tillade rygning eller ej - men de steder, der har plads til det, skal give mulighed for røgfrie rum.

Tjekkiet må være det perfekte sted at være turist for en ryger, for her er i princippet ikke noget forbud, som vi kender det. I juni afviste Tjekkiets parlament med et pænt flertal sundhedsministeriets forslag om rygeforbud i serveringsbranchen. Restauratørerne må herefter selv bestemme, om de vil tillade rygning eller ej - men de skal skilte med deres røg / ikke-røg status, sådan at gæsterne ikke udsættes for røg ufrivilligt.

Den tyske delstat Bayern har slækket sit rygeforbud, så det kom i tråd med andre delstaters forbud. Kun barer og cafeer over 75 m2 skal have rygeforbud. Alle øl-teltene ved den traditionelle oktoberfest er også blevet undtagne fra rygeforbud. De store cafeer og restauranter over 75 m2 skal opdeles & have bedre ventilation, såfremt restauratørerne ønsker rygning tilladt - dette kaldes “innnovationsklausulen”. Politikerne håber dermed, at de kan motivere restauratørerne til at sætte gang i ventilationsbranchen. Der er endvidere indført adgangsforbud for unge under 18 år i rygerafdelingerne på cafeer og restauranter.

Endelig meddelte Kroatien’s regering den 28. august efter mange protester fra restauratørerne, at de liberaliserer landets rygeforbud (indført maj 2009) på samme måde, som man har gjort i Bayern: Alle steder under 50 m2 må tillade rygning, mens større steder skal opdele ryge- og ikkeryge områder samt indføre bedre ventilation i ryge områderne (innovationsklausulen) af hensyn til personalet.

”Europæiske politikere er begyndt at indse, at det er en dårlig ide at forbyde frivillig udsættelse for røg,” siger Frank Pedersen.

”Det er fint nok at beskytte folk imod ufrivillig røg, men ikke frivillig. Dette gælder både rygerne og alle de restaurationsarbejdere, der ikke har noget imod røg,” siger Frank Pedersen. ”Begge parter kan tilgodeses ved at give mulighed for rygerafdelinger og ryger-cafeer / restauranter - evt. med krav om rimelig ventilation.”

Han fortæller også, at Rygerforeningen vil gå til politikerne og foreslå en tilsvarende liberalisering af rygeloven i Danmark, når den danske rygelov skal op til revision senere i efteråret.

Se også 180grader.dk - og Danmarks Rygerforening

Bookmark and Share

Tags: , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

1 kommentar til Fire eu-lande liberaliserer rygelovene

Fleks
15. september, 2009

Østrig kan de, i Rygerforeningen, ligeledes ‘tage med’ til politikerne! (Se Forum)
>
Desuden betegnes Serbien som et rygerparadis.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler