Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Ingen gode grunde til højere tobaksafgift

5. november, 2018 | debat indlæg, manipulation, politik, rygning, videnskab, økonomi

♦ Evidens: Rygere betaler markant mere i tobaksafgift end de koster

♦ Børsen citerer vildledende Pfizer-studie, der påstår det modsatte

Debatindlæg Børsen 25. okt. 2018: Der er ingen gode grunde til høje tobaksafgifter

- et svar på Børsens artikel 23. okt: Der er mange gode grunde til høje tobaksafgifter

- DEBATINDLÆG:

“Rygning koster helbredet og statskassen dyrt. Selvom vi opkræver 8 mia. kr. i tobaksafgift, dækkes regningen ikke nødvendigvis,” skrev cheføkonom Steen Bocian i Børsen 23. oktober.

- Jo, Steen Bocian. Regningen for rygning dækkes mere end rigeligt af tobaksafgiften. Det er kendt fra utallige økonomiske beregninger rundt om i verden, at rygning er en enorm overskudsforretning for staten og samfundet. Nogle eksempler:

- Et omfattende studie fra den finske stat fandt i 2012, at en ryger i sin levetid bidrager med 133.800 euro mere til samfundet end en ikke-ryger, når samtlige indtægter og udgifter vedr. rygning er medregnet. [1]

- En tysk undersøgelse fra Teknologi-instituttet i Karlsruhe fandt dette i 2015: Når alle relevante indtægter og udgifter ved rygning i Tyskland gøres op, viser tallene at tyske rygere i deres levetid sparer samfundet for 36 mia. euro. De betaler herudover svimlende 376 mia. euro i tobaksafgifter. Ialt 412 mia. euro, som tyske rygere bidrager med til tyske ikke-rygere. [2]  

Den tyske konklusion: “Resultaterne viser, at rygere er netto bidragydere til det sociale síkringssystem. Yderligere afgiftsforhøjelser er vanskelige at retfærdiggøre ud fra et omkostningsperspektiv.”

- En regeringsanalyse fra Tjekkiet fandt i 2011, at den tjekkiske stat opkræver 10 gange mere i tobaksafgift end statens udgifter til sygdomsbehandlinger af rygere. [3]

- I Australien betaler rygerne 17 gange mere til det offentlige, end de koster. “Thank you for smoking,” sagde senator David Leyonhjelm til rygerne, da han i 2014 fremlagde analyse-tallene i parlamentet. “Your generosity to the nation’s treasury is truly staggering.” [4]

Det forekommer fuldkommen usandsynligt, hvis det skulle være anderledes i Danmark, som Steen Bocian hævder. Som belæg for sin påstand citerer han én analyse - fra statsinstittutet Kora i 2016 - der viste, at de offentlige ryge-relaterede udgifter løber op i et to-cifret milliardbeløb.

Denne analyse er imidlertid vildledende, fordi den undlod at medregne indtægter og besparelser fra rygerne: De otte mia. ex moms i tobaksafgifter og de mange milliarder, der årligt spares på ældrepleje, pensioner og sygdomsudgifter til rygerne, fordi de lever kortere end ikke-rygerne. Kora udelod simpelthen indtægter ved rygning og beregnede kun udgifter. [5]

Årsagen er, at analysen var betalt og tilrettelagt af pharma-selskabet Pfizer, som har stærk interesse i at fremstille rygning som et økonomisk problem. Selskabet sælger jo rygestop-produkter.

Analysen var med andre ord blot et marketing-stunt fra Pfizer. Pudsigt at se en respekteret økonom som Steen Bocian basere sin påstand på én vildledende analyse.

En anden ting, som Steen Bocian har misforstået er, at høje tobaksafgifter forhindrer unge i at begynde rygning. Sådan er det ikke. Tobaksafgifter har kun effekt på eksisterende rygere. Ikke på ikke-rygere herunder fremtidige rygere, hvilket de seriøse studier også viser, og hvilket man også næsten kan sige sig selv.

Generelt har høje tobaksafgifter en meget lavere effekt på rygning end normalt antaget. [6] I dagligvarebranchen ved man, at det er salget af andre varer, der falder, når afgiftsstigninger slår igennem på cigaretprisen.

Der er reelt ingen gode grunde til højere tobaksafgifter - de er blot en straf over en forsvarsløs gruppe: De fattigste rygere. [7]

——————————————–

Referencer:

1: The net effect of smoking on healthcare and welfare costs. A cohort study, BMJ, 2012

2: Die externen Kosten des Rauchens in Deutschland, Wirtschaftsdienst, 2015

3: Tjekkisk sundhedsminister: Staten tjener tykt på rygerne, 180grader, 2011

4: Senator Leyonhjelm thanks smokers for their generosity, ABC News Australia, 2014

5: KORA og medicinalindustrien laver ’fake news’ om rygning, Information, 2017

6: Otte års højere cigaretafgifter førte ikke til færre rygere i EU, 180grader, 2011

7: Høje cigaretafgifter er omvendt Robin Hood-politik, Jyllands-Posten, 20. oktober 2018

————————

Se også: Økonomiske beregninger af udgifter og indtægter ved rygning, 2015

Bookmark and Share

Tags: , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler