Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Sig mig engang, er det slået klik i Netto?

6. november, 2018 | anti-tobak, debat indlæg, politik, rygning, sundhed, økonomi

♦ “Røgfri generation”: Fortidens medicinalfascisme vender tilbage

♦ Netto-direktør tigger politikerne: Tving os til at gemme tobak

- KOMMENTAR

- Det er sjældent man ser så hårrejsende et forslag, som Netto-direktør Per Bank’s forslag til lovgiverne om at tvinge alle danske detailhandlere til at fjerne tobakken fra hylderne. Allesammen - supermarkeder, kiosker, købmænd og tankstationer, alle …

Man må knibe sig i armen: Er det Nordkorea, vi befinder os i?

Hvordan i alverden kan en leder af en stor detailvirksomhed - der lever på mottoet “kunden har altid ret” - foreslå noget så kundefjendsk, som at staten fjerner et af kundernes mest foretrukne nydelsesmidler fra detailbranchens hylder?

Man får det ikke bedre af at læse Per Banks begrundelse - den hviler på en naiv drøm. Hans budskab til politikerne er: Tving os til at fjerne tobakken fra hylderne, ellers får vi ingen “røgfri generation” i 2030 … Denne barnlige utopi har en række politikere og organisationer med tilknytning til medicinalindustrien som bekendt erklæret sig “committede til”.

Det er himmelråbende naivt, men også bekymrende, at der vitterlig findes ledere i erhvervslivet, der tager højtravende politiske hensigtserklæringer om fremtiden alvorligt og klynker om hjælp fra statsmagten til at indfri dem. Per Bank ser ikke ud til at have forstået, at politikere godt ved, at de lyver lidt engang imellem og fremsætter luftige påstande om alt det “gode”, de gerne vil gøre. Og han har åbenlyst heller ikke forstået, at repræsentanterne fra den medicinalfinansierede anti-tobakslobby stort set lyver fast.

Tror denne velmenende sundhedskorsfarer virkelig på dem?

Men det er typisk for den friheds-forskrækkede tid, vi lever i: Mange folk afslører en dyb indre trang til at adfærdsregulere deres medmennesker eller ligefrem forbyde dem at gøre, hvad de vil - og de griber enhver mulighed for at få ret til at gøre det. Altid med “det højere mål” som undskyldning: miljøet, sundheden, klimaet, børnene eller statskassen - og nu altså: “den røgfrie generation”.

Lad mig forvisse Per Bank om, at det ikke er første gang, at tobaksprohibitionister har afsagt forrykte spådomme om fremtidens “røgfrie generationer”. Det skete f.eks i 1916, hvor medicinallobbyen i USA ville have tobaksrygning forbudt og erklærede, at tobak ville være udryddet i 1925. Det skete som bekendt ikke, men forbudslobbyisterne fik deres vilje alligevel, for i stedet fik amerikanerne det gyselige alkoholforbud 1920-33, der som bekendt sendte USA på randen af opløsning.

Ti år efter var tobaksprohibitionisterne på færde igen - denne gang i det medicinalfacistiske nazi-Tyskland, hvor Adolf Hitler var prominent frontmand for anti-tobaksbevægelsen. I nazi-Tyskland havde man stort set de samme omfattende forbud og restriktioner imod rygning, som vi har i dag, og her var “det højere mål” at rense tyskerne fra tobaksplantens “onde” indflydelse.

Nazisterne var dog knap så kategoriske i deres forudsigelser om tobakkens død. Men i 1984 stak prohibitionisterne næsen frem igen i USA: Kort efter introduktionen af Nicorette - medicinalbranchens konkurrent til cigaretten - erklærede Surgeon General Everett Koop offentlig krig imod tobak og spåede, at tobaksrygning ville være udryddet i år 2000.

Man skal bemærke, at pengemændene bag medicinallobbyen historisk set altid har spillet en rolle i forsøgene på at forbyde tobak og skabe “røgfrie generationer”. Det er ikke så underligt: Set ud fra medicinalbranchens synsvinkel står det billige gamle naturlægemiddel nemlig i vejen for salget af medicinalbranchens drugs. Tobak er medicinalbranchens værste konkurrent. Tobakken optager simpelthen de hyldemeter i Netto og andre butikker, som man i medicinalsektoren mener skal tilhøre denne branches egne produkter -  pharmaprodukterne.

Men Per Bank skal ikke regne med, at der nogensinde kommer en “røgfri generation”. Mennesket har røget og forbrugt tobak i 8000 år - i Europa de sidste 500 år - og de seneste fund af nikotin i håret på mumier i Italien viser, at man også har røget tidligere i Europa. Men trods mange tobaksforbud og håbløse forudsigelser fra medicinallobbyister og forbudsfanatikere, så har tobaksbrug på verdensplan aldrig været højere end i dag.

Det skyldes, at tobaksbrug stiger, når befolkningstallet stiger. Rygning er nemlig arveligt. Rygere fødes med en tendens til rygning - det er en del af deres nedarvede personlighed. Så Per Bank’s korstog imod Vorherres “onde” tobaksplante er reelt et angreb på en bestemt type mennesker - mennesker, der naturligvis handler i Netto’s butikker, ligesom mange andre.

Væk med tobakken -
frem med pharma produkterne
på Netto’s hylder

“Alle ved, at rygning er usundt. Det står direkte på pakkerne, og vi ved det fra forskning,” skrev Per Bank i Børsen 23. okt.

Det er morsomt, at Per Bank tager den vildledende propaganda på cigaretpakkerne bogstaveligt, men jo, han har ret - naturligvis er rygning ikke “sundt”. Men bortset fra, at kundernes helbred ikke vedkommer Per Bank - det vedkommer jo kun den enkelte kunde selv - så er det åbenlyst heller ikke “sundhed”, der er Per Banks ærinde, for de medicinalprodukter som Netto nu har stående på hylderne i stedet for tobakken, er jo langt mere skadelige end cigaretter:

Der skal trods alt 40-50 års daglig rygning til for at forårsage dårlig kondition i en ryger - en tilstand, der er reversibel ved rygestop - mens man til gengæld kun skal benytte hovedpinepillen Ipren i nogle få uger for at risikere at fremprovokere hjertestop, maveblødning, og for mænd: ødelagt hormonbalance. Det ved vi fra forskning, Per Bank.

Alligevel står det stærkt skadelige medicinalprodukt Ipren frit fremme på Netto’s hylder sammen med de andre medicinalprodukter - uden advarselsmærkning. Hvorfor mon, når de nu er så skadelige? Er det mon, fordi kunderne efterspørger dem? Eller er det fordi Per Bank mener, at pharmaprodukter er “gode”, i modsætning til den “onde” tobak? Han tror måske, at Netto kan tjene mere på at have medicinalbranchens drugs på hylderne i stedet for cigaretterne?

Mon ikke Per Bank skulle dæmpe sine heftige følelser overfor tobakken? Lade fornuften råde igen, og overlade det til kunderne at efterspørge de varer, de ønsker?

Alternativt kunne han jo droppe hykleriet, stoppe salget af cigaretter, og tage de tæsk det vil give på Netto’s bundlinie.

Og hvis han vitterlig er så plaget af tanken om, at kunderne selv bestemmer, hvilke varer de vil forbruge, var det måske bedre, om han fandt sig et helt andet job … ?

I stedet for at bidrage til at rejse mere had og foragt overfor de rygende kunder, og opfordre til politisk tvang og indførsel af medicinalfascistiske tiltag, kendt fra fortidens mørkeste forbudtider.

Helt ærligt … er det slået klik i Netto?

———————————————

Referencer:

Salling Group: Tving alle til at gemme tobakken, Retail News, 23. oktober 2018

Hvis vi skal være røgfri, skal der lovgivning til, Børsen 23. oktober 2018

Salling Group vil bremse cigaretsalg med tvungen gemt tobak: Men hvorfor skal I overhovedet sælge det, Per Bank? - Bøsen 23. oktober 2018

The anti-tobacco campaign of the Nazis: a little known aspect of public health in Germany, 1933–45, BMJ 1996

Euromonitor International: World tobacco sales 2006-2014, grafik bloomberg.com 2015

Alvorlige bivirkninger ved brug af ibuprofen, Kiropraktorernes Videnscenter, 2017

Ipren kan skade mænds hormonsystem, videnskab.dk 8. januar 2018

Forskning: Bare 14 dage på populær håndkøbsmedicin kan lave kuk i unge mænds hormoner, Politiken 8. januar 2018

Overlæge: Ibuprofen mod hovedpine er en misforståelse, dr.dk 9. januar 2018

——————————————

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler