Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

sundhed

Ti år med rygeloven: Folk holder på pengene

31. december, 2018 | debatindlæg afviste, public health, rygeforbud, sundhed, økonomi

Der burde være opsving, men privatforbruget står stille

Sundhedsformynderi skaber mere sygdom og svag økonomi

- NULVÆKSTSAMFUND

Hvorfor bruger danskerne ikke flere penge?

Dette spørgsmål har været rejst af økonomer i årevis uden svar (1) - senest af cheføkonom Signe Roed-Frederiksen i Børsen (2). Det er en gåde for økonomer, at de lave renter ikke har sparket gang i økonomien siden finanskrisen i 2008, skrev hun bl.a.

Halvdelen af økonomien udgøres af privatforbruget. Men idag - ti år efter crashet i 2008 - er økonomien stadig ikke på højde med de niveauer, man oplevede i perioden fra 1945 til 2008.

Det er ikke kun et dansk fænomen: Den blodfattige økonomiske vækst findes overalt i EU og andre vestlige lande - og det til trods for de historisk lave renter og det naturlige opsving efter finanskrisen, som burde have fået folk til at forbruge lystigt.

Så hvad er årsagen til nulvæksten? Ingen økonomer synes at have overvejet, om den kan skyldes de markante ændringer, der skete i de vestlige samfund i årene op til crashet i 2008.

Den potentielle vækstdræber, der aldrig omtales, er det totalitære sundhedsformynderi, som FN-organisationen WHO begyndte at diktere i medlemslandene for 15 år siden med “verdens første sundhedstraktat”: Anti-tobakstraktaten, Framework Convention on Tobacco Control (3).

Med denne traktat pålagde WHO fra 2003 samtlige medlemslande at indføre rygelove og andre politiske indgreb imod tobak i perioden 2004 til 2008. I Danmark indførtes rygeloven i august 2007.

Rygelovene havde blandt andet den effekt, at de forbød rygeres efterspørgsel efter offentlige steder, de kunne ryge. Man forbød med andre ord en stor del af den privatøkonomiske aktivitet. Det undrer vel ingen økonomer, at privatforbruget falder, når dele af efterspørgslen forbydes ved lov?  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sig mig engang, er det slået klik i Netto?

6. november, 2018 | anti-tobak, debat indlæg, politik, rygning, sundhed, økonomi

♦ “Røgfri generation”: Fortidens medicinalfascisme vender tilbage

♦ Netto-direktør tigger politikerne: Tving os til at gemme tobak

- KOMMENTAR

- Det er sjældent man ser så hårrejsende et forslag, som Netto-direktør Per Bank’s forslag til lovgiverne om at tvinge alle danske detailhandlere til at fjerne tobakken fra hylderne. Allesammen - supermarkeder, kiosker, købmænd og tankstationer, alle …

Man må knibe sig i armen: Er det Nordkorea, vi befinder os i?

Hvordan i alverden kan en leder af en stor detailvirksomhed - der lever på mottoet “kunden har altid ret” - foreslå noget så kundefjendsk, som at staten fjerner et af kundernes mest foretrukne nydelsesmidler fra detailbranchens hylder?

Man får det ikke bedre af at læse Per Banks begrundelse - den hviler på en naiv drøm. Hans budskab til politikerne er: Tving os til at fjerne tobakken fra hylderne, ellers får vi ingen “røgfri generation” i 2030 … Denne barnlige utopi har en række politikere og organisationer med tilknytning til medicinalindustrien som bekendt erklæret sig “committede til”.

Det er himmelråbende naivt, men også bekymrende, at der vitterlig findes ledere i erhvervslivet, der tager højtravende politiske hensigtserklæringer om fremtiden alvorligt og klynker om hjælp fra statsmagten til at indfri dem. Per Bank ser ikke ud til at have forstået, at politikere godt ved, at de lyver lidt engang imellem og fremsætter luftige påstande om alt det “gode”, de gerne vil gøre. Og han har åbenlyst heller ikke forstået, at repræsentanterne fra den medicinalfinansierede anti-tobakslobby stort set lyver fast. Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stor analyse: Passiv rygning giver ikke kræft

28. maj, 2016 | passiv rygning, public health, rygeforbud, sundhed, videnskab

♦ Ingen sammenhæng mellem lungekræft og passiv rygning

♦ Tobaksforskere: Fejl-korrektioner i studier reducerer risiko til nul

180grader: Stor analyse: Passiv rygning giver ikke kræft

OBS - English version: Study: Passive Smoking Doesn’t Cause Cancer, Frank Davis

- STOR BRITISK META-ANALYSE:

De mange rygelove i den vestlige verden blev indført ved starten af årtusindet på anbefaling fra FN-organisationen WHO med det argument, at indendørs tobaksrøg kunne forårsage lungekræft og hjertesygdom i ikke-rygere.

Siden da har en del skeptiske forskere givet udtryk for, at det videnskabelige bevis under dette argument er meget tyndt [1, 2, 3, 4, 5] - og nu viser en omfattende statistisk analyse af samtlige publicerede studier af forholdet mellem passiv rygning og lungekræft, at der ikke eksisterer nogen sammenhæng mellem passiv rygning og lungekræft.

Analysen viser, at passiv rygning ikke kan være årsag til lungekræft. Det samlede resultat af alle de 102 publicerede studier viser ganske vist en lille forøget lungekræftrisiko på 1,22 (svarer til en 22% forøget risiko), men disse 22% reduceres til nul efter fejl-korrektioner i de dårligste studier, skriver de britiske statistikere Lee, Fry, Forey, Hamling & Thornton.

Lee PN, Fry JS, Forey BA, Hamling JS, Thornton AJ. Environmental tobacco smoke exposure and lung cancer: A systematic review. World J Meta-Anal 2016; 4(2): 10-43

Den fulde analyse er publiceret online: Link her - pdf her.    Læs videre …

Bookmark and Share

1 kommentar

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Danskerne mere syge efter rygeloven

17. februar, 2016 | anti-tobak, debat indlæg, passiv rygning, public health, rygeforbud, sundhed

Politiken-vås: “Færre hjertesyge af passiv rygning pga rygeloven”

Fakta 1: Intet bevis for at passiv rygning forårsager sygdom

Fakta 2: Hjertesygdom i Danmark er ikke faldet efter rygeloven

Af Niels Ipsen, miljøbiolog og Klaus Kjellerup, researcher

- DEBATINDLÆG, POLITIKEN 13. feb 2016

Af alle uhyrlige påstande, der er skrevet om rygning i medierne, må den om, at “rygeloven er god for folkesundheden” nok være den værste.

Politiken skrev for eksempel 5. feb: Rygeloven gavner både aktive og passive rygere og “færre bliver nu syge af passiv rygning, især falder risikoen for hjertekarsygdomme”.

Dette er fri fantasi, for der findes ingen evidens for hjertesygdomsrisiko ved passiv rygning udenfor hjemmet. Og udenfor hjemmet er dér, rygeloven gælder. I hjemmet er evidensen for risiko usikker.

Politiken refererer til et review fra den irske anti-tobakslobby i Cochrane Tobacco Addiction Group, hvor man har opsamlet 77 eksisterende små og større studier af hospitalsindlæggelserne i 21 lande efter rygelovene. Men disse studier kan ikke bruges til konklusioner, fordi de åbenlyst havde til formål at finde store fald i hjerte-indlæggelser på hospitalerne, netop for at overbevise offentligheden om rygelovenes gavn.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , ,

WHO nedtoner fare ved passiv rygning

10. november, 2014 | passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, sundhed, videnskab

Udendørs luftforurening farligere end tobaksrøg, siger WHO

♦ Rygelove beskytter imod ikke-eksisterende sygdomsrisiko

180grader: WHO nedtoner fare ved passiv rygning: Udendørs byluft er farligere

OBS - English version: WHO downplays danger of secondhand smoke - Frank Davis

- OFFICIELLE WHO-ERKLÆRINGER OM LUNGEKRÆFT:

Er passiv rygning ikke længere officielt en alvorlig sundhedsfare, som det var været siden 2002? Er eksperterne udnævnt af World Health Organisation (WHO) ved at trække i land om den erklærede risiko ved passiv rygning?

Det ser unægtelig sådan ud - de officielle udmeldinger fra sundhedstoppen flytter sig i hvert fald: To gange indenfor 15 måneder har WHO’s kræftafdeling IARC kraftigt nedspillet passiv rygnings rolle i udviklingen af lungekræft overfor offentligheden.

Det skete i forbindelse med IARC’s to officielle erklæringer om, at udendørs luftforurening og dieseludstødning er sat på gruppe 1-listen over sikre årsager til lungekræft. På den liste står passiv rygning også, trods mange forskeres skepsis.

Der fremgår ikke noget direkte om passiv rygning i WHO-pressematerialet (1 - 2), for WHO sætter aldrig forskellige kræftrisici i forhold til hinanden i deres skriftlige materiale. Men erklæringerne blev højst usædvanligt ledsaget af medieudtalelser fra IARC-eksperterne om, at udendørs luftforurening er mere skadeligt end indendørs passiv rygning - og at dieseludstødning er meget mere skadeligt end passiv rygning.   Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Eksperter vrøvler igen om rygning

14. oktober, 2014 | debat indlæg, public health, rygning, sundhed, videnskab

♦ Hard-core evidens: Sundhedskorstog dømt til fiasko

Rygestop og skift til sund livsstil udskyder ikke sygdom og død

180grader: Sundhedspolitisk fiasko: Livsstilsforbedringer udskyder ikke sygdom og død

Af Klaus Kjellerup, bragt i let redigeret udgave i Politiken 14. okt 2014

- DEBATINDLÆG:

Politiken er en god avis, men på ét fagområde er niveauet frygtelig lavt: Når der skrives om rygning. Antallet af falske oplysninger, der fremsættes om rygning af diverse “eksperter”, har efterhånden nået svimlende højder.

Det hævdes fx. 12. okt med Kræftens Bekæmpelse som kilde, at 6.500 færre danskere ville rammes af kræft hvert år, hvis alle droppede cigaretterne. Heraf ville 5.000 dødsfald kunne undgås.

Den påstand er så absurd, at den kun overgås af en anden af Kræftens Bekæmpelses påstande - den om at tobaksindustrien finansierer produktionen af lakridspiber for at lokke børn & unge til at ryge. Dette hævdede KB uimodsagt i flere år i medierne, lige indtil den famøse lakridspibesag, hvor KB’s repræsentant blev sat på plads af en lakridspibefabrikant.

Så hvor mange kræftilfælde ville da undgås, hvis alle danskere stoppede rygning? 6.500? 650? eller eller blot 65? Svaret er: Sandsynligvis nul. Hvor mange dødsfald ville udskydes, hvis alle stoppede rygning? Sandsynligvis nul.

Hvordan kan jeg påstå det? Det kan jeg, fordi det er videnskabeligt bevist, at rygestop og andre livsstilsforbedringer ikke udskyder sygdom og død. Det er nemlig dokumenteret af 40 års kontrollerede random intervention trials.     Læs videre …

Bookmark and Share

1 kommentar

Tags: , , , , ,

Stop sundhedsformynderiet … !

10. september, 2014 | debat indlæg, politik, public health, rygeforbud, sundhed, videnskab

♦ Rygeforbud & livsstilsafgifter har enorme negative konsekvenser

Af Klaus Kjellerup, bragt i Jyllands-Posten 8. september 2014

180grader: Stop sundhedsformynderiet - det virker ikke … !

- DEBATINDLÆG:

“Sundhedstjek vil ikke virke,” skriver forskerne Torben Jørgensen, Karsten Juhl Jørgensen og Peter C. Gøtzsche i en kritik af regeringens plan om at sende kortuddannede danskere til årlige lægetjek for at reducere den såkaldte ”ulighed i sundhed” (JP 26/8).

Tværtimod kan lægetjek være skadelige, forstår man. De 15 kvalitetsforsøg, der har målt effekten af lægetjek, viser, at de medfører flere diagnoser og flere medicinbehandlinger, men uden at medføre forbedringer i deltagernes helbred eller dødelighed over tid. Dette er et tegn på skadevirkninger.

Forskerne advarer derfor regeringen mod at kaste evidensen over bord og bruge sund fornuft.

“Sund fornuft har slået tusindvis af mennesker ihjel i den medicinske historie og gør det stadigvæk,” skriver de.

Højst overraskende kaster de herefter selv evidensen over bord i deres eget forslag til, hvordan regeringen kan forlænge de kortuddannedes liv: Via livsstilsformynderi – flere rygeforbud og højere sundhedsafgifter.

Dette formynderi anser man i sundhedsvæsenet for at være den ypperste sandhed. Evidensen siger imidlertid noget ganske andet, og det ved forskerne endda.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , ,

Gør sundhedsformynderi danskerne syge?

17. marts, 2014 | politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed, videnskab

♦ Stor forebyggelses-fiasko: Sundhedsudgifter steg 8 mia kroner

♦ Markant mere sygdom i DK efter rygelov & sundhedskorstog

180grader.dk: Markant mere sygdom i Danmark efter rygelov og sundhedsformynderi

- SYGDOMSSTATISTIK IGENNEM LOFTET:

Formynderi-Danmark: Fem år med rygeloven & den formynderiske sundhedspolitik har ikke ført til mere sundhed i Danmark. Tværtimod er danskerne blevet langt mere syge.

De mange sundhedskampagner og politikernes fokus på danskernes “usunde livsstil”, der ifølge planen skulle have reduceret sygdom og løsslupne sygdomsudgifter i Danmark, har foreløbig ikke haft det forventede resultat. Tværtimod. Resultatet burde give alle danske sundhedspolitikere røde ører:

Massivt flere sygdomsindlæggelser. Foreløbig pris: Ca. 8 milliarder ekstra om året.

Siden rygeloven og de andre “sygdomsforebyggende tiltag” overfor danskernes livsstil er sygdomme & sygehusindlæggelser eksploderet i et tempo, som ikke tidligere er set i dansk statistik:

[Obs: Faldet i 2008 kan skyldes den faglige konflikt på sundhedsområdet i 2. kvartal]

I 2012 var der 1,33 million årlige sygehusindlæggelser - det var 150.000 flere end i 2006, svarende til 13% flere. Tallet dækker alle indlæggelser, også børnefødsler - men da fødselstallet er faldet markant siden 1995, kan man med sikkerhed drage denne konklusion:

Danskerne er langt mere syge i dag end før 2007, hvor myndighederne begyndte at blande sig aktivt i folkets livsstil. Grafen viser udviklingen før og efter introduktionen af formynderisk sundhedspolitik - “sundhedsfascismen”, som nogen kalder den - med rygeloven i 2007 som det mest markante tiltag, der skulle forlænge den danske levetid med tre år, og generelt gøre danskerne mere sunde.   Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Dansk rygelov skabt af Nicorette-producenter

11. april, 2012 | debat indlæg, gæsteskribent, passiv rygning, politik, rygeforbud, sundhed, videnskab

♦ Ingen beviser for passiv rygning-dødsfald på arbejdspladser

♦ Rygeforbud beskytter mod sygdomsrisiko, der ikke findes

Jyllands-Posten, 10. april 2012: Dansk rygelov skabt af Nicorette-producenter - fra JP trykt avis

Af Niels Ipsen, miljøbiolog & Klaus Kjellerup, researcher

- DEBATINDLÆG:

I JP 19. marts fremgik det, at sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) og hans parti vil have rygning forbudt på enkeltmandskontorer, fordi »sekretærer og rengøringspersonale skal kunne undgå passiv rygning på arbejdspladsen«.

Der findes imidlertid ingen evidens for, at kortvarig udsættelse for passiv rygning eller rengøring i rygerum kan udgøre en sundhedsrisiko.

I verdens bredest anerkendte autoritet på området, den amerikanske regeringsrapport Surgeon General 2006, som omhandler passiv rygning, står der, at langtidsudsættelse for tobaksrøg i private hjem er årsag til en lille risikoforøgelse for lungekræft og hjertesygdom for ikke-rygere, der er gift med rygere. Der tales her om over 40 års daglig udsættelse i hjemmet. [1]

Tyndt grundlag

Beviset for sygdomsrisiko ved røgen på arbejdspladsen hviler imidlertid på endnu tyndere evidens. Surgeon General 2006 skriver, at »det er biologisk usandsynligt, at risikoen, der ses i hjemmet, ikke også skulle findes på arbejdspladsen«. Derfor har mange lande rygeforbud på arbejdspladserne.

Går man samtlige studier igennem, ser man imidlertid, at der ikke kan påvises risiko ved tobaksrøg på arbejdspladserne i Europa. Evidensen for øget sygdomsrisiko hviler kun på en lille øget risiko vist i Asien og en endnu mindre øget risiko i USA, fremgår det af Surgeon General.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , ,

Rygeloven - en økonomisk vækstdræber?

29. oktober, 2011 | debat indlæg, gæsteskribent, politik, public health, rygning, sundhed, økonomi

♦ Rygeforbud er uden virkning på sundheden …

♦ Men loven har startet en forbrugs-negativ hjemmekultur

Debatindlæg i JP, 29. okt 2011: Rygeforbud uden virkning - fra JP trykt avis

Af Niels Ipsen, miljøbiolog & Klaus Kjellerup, researcher

- DEBAT INDLÆG:

Den nye regering vil stramme rygeloven, skriver JP 22. okt (1): “Vi kan se, at rygeloven har haft en positiv effekt, og derfor giver det god mening at se på endnu en stramning,” siger sundhedsordfører Camilla Hersom (R).

Men Hersom tager fejl. Rygeforbud har ingen anden “positiv effekt” end at folk, der ikke kan lide tobaksrøg, er fri for røgen, bl.a. på serveringssteder. Men dette vil jo alligevel ske automatisk, hvis restauranter og andre virksomheder bestemte deres egne rygeregler selv.

Der er heller ingen sundhedsgevinst ved rygeforbud. Det er dokumenteret overalt - også i Danmark. I USA viste en definitiv undersøgelse fra National Bureau of Economic Research i 2010, at der hverken er sket fald i antallet af hospitalsindlæggelser eller dødsfald efter hele otte års rygeforbud (2,3).

Der bliver heller ikke færre rygere efter et forbud, selv om nogen tror det. Tværtimod viser tallene fra de fleste lande, at faldene i antal rygere bremser op eller stiger, efter at rygeforbud indføres.

Til gengæld har rygeforbud en helt overset negativ effekt på økonomien. Det skyldes, at forbuddet lægger låg på en vigtig økonomisk vækstdriver: Efterspørgslen. Og et forbud mod en stor efterspørgsel kan få dræbende økonomiske konsekvenser.   Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , ,

Analyse: Staten tjener tykt på rygerne

6. september, 2011 | politik, public health, rygning, sundhed, økonomi

♦ Rygere er stærkt overbeskattede, erkender Tjekkiets regering

♦ Minister: Behandling af rygere koster 10% af tobaksafgiften

Fra 180grader.dk: Tjekkisk sundhedsminister: Staten tjener tykt på rygerne

- AFHÆNGIG AF TOBAKSAFGIFTER?

Det er sjældent, man hører politiske myndigheder sige ligeud, at staten tjener godt på rygning, og at nutidens rygere er overbeskattede pga. høje tobaksafgifter.

Det skete imidlertid i Prag i august 2011 på den nationale public TV-kanal, Czech Television, hvor den tjekkiske sundhedsminister & læge, Leos Heger blev interviewet om en ny regeringsanalyse af rygnings effekt på den tjekkiske økonomi.

Analysen viser, at tobaksafgiften i Tjekkiet indbringer staten 10 gange mere end udgifterne til sygdomsbehandlinger af de tjekkiske rygere.

”Vi bruger årligt omkring 6 mia kroner (2 mia danske kroner) på behandling af rygerelaterede sygdomme i Tjekkiet, mens afgiften på tobaksvarer indbringer statskassen omkring 60 milliarder (20 mia danske kroner),” sagde Leon Heger til Prague Daily Monitor.

Han tilføjede, at den tjekkiske stat ville tabe mindst 50 mia kroner årligt (17 mia danske kroner) hvis der ikke fandtes rygere i Tjekkiet. Dette beløb indeholder dog ikke den tjekkiske stats besparelser på den formodede lavere levetid blandt rygere. Leos Heger argumenterede endvidere for, at en større del af indtægterne fra tobaksafgiften burde gå til sundhedsområdet i Tjekkiet.

Heger’s kollega, finansminister Miroslav Kalousek kommenterede tallene i analysen sådan: “Denne analyse bekræfter, hvad jeg altid har tænkt. Rygning er en gevinst for de offentlige finanser, ikke et tab. Det betyder dog ikke, at jeg ønsker at fremme rygning.”   Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , ,

Hvor gør pengene gør bedst nytte … ?

2. september, 2011 | debat indlæg, gæsteskribent, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed

Ved at forlænge de gamles liv tre år ?

Eller ved skoler og uddannelser til de unge ?

- GÆSTESKRIBENT

Af Karen West, jordemoder - debatindlæg Berlingske og Facebook, 2. sep 2011:

Som vi alle forventede, er det økonomien, der er dette valgs tema. Riget fattes penge, mange penge, og nogen skal det desværre gå ud over. Andet er illusorisk og kun et tegn på, at man ikke har fattet, hvor alvorligt truet vores velfærd er blevet.

Partierne er rimelig enige om, både til højre og venstre for midten, at øget sundhed vil kunne nedbringe de enorme sundhedsudgifter. Som sædvanlig er man skråsikker på, at et forbud mod tobaksrygning, helt eller delvist, vil kunne hjælpe lidt på økonomien.

Ingen overvejer hvad det egentlig vil koste, når nu ingen må ryge mere, at ikke-rygere åbenbart lever 10 år længere. Forebyggelseskommissionen punker politikerne til at indføre forbud, der skal forlænge livet med 3 leveår. Nogle har faktisk regnet lidt på de tal (1):

Forestillede man sig, at der ingen rygere var overhovedet, så ville disse formastelige rygere have levet og leve 10 år længere. Når man så regner ud, hvad det koster i mistede afgifter, ekstra pension og plejehjem etc. etc, og samtidig fratrækker udgifter i forbindelse med de påståede rygersygdomme og sygefravær, så giver det en netto merudgift på 60 milliarder.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , ,

Public health: Når sundhed tryner sandhed

29. juni, 2011 | passiv rygning, politik, public health, sundhed, videnskab

♦ Svindelsag tvinger regeringsrådgiver Bente Klarlund ud af fond

♦ Mange anklager imod DK’s højst ansete sundhedsekspert

180grader.dk: Klarlund & public health kliken: Når sundheden tryner sandheden

- PENKOWA-SAGEN BREDER SIG:

Danmarks højst ansete sundheds- og motionsforsker, professor Bente Klarlund Pedersen er blevet tvunget til at trække sig fra flere videnskabelige tillidsposter, mens hendes forskning med hjerneforskeren Milena Penkowa er under anklage for videnskabeligt fup.

Senest har hun fået orlov fra sin plads i Novo Nordisk Fonden. På fondens hjemmeside fremgår: “Det er aftalt på professor, overlæge, dr.med. Bente Klarlund Pedersens eget initiativ, at hun holder en pause i arbejdet i Novo Nordisk Fondens læge- og naturvidenskabelige komité, indtil hendes sager er færdigbehandlet.”

For et par måneder siden blev Bente Klarlund fyret som redaktør og medlem af rådgivnings panelet for de to medicinske tidsskrifter “Journal of Physiology” og “Experimental Physiology”. Dette skete efter en klage fra den engelske professor Jamie Timmons, som også har anmeldt Klarlund til Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) for svindel og afskrift i sin forskning.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Livsstil får skylden for kræft fra industrien

31. januar, 2011 | censur, korruption, politik, public health, rygning, sundhed, videnskab

Læge angriber Lægeforening og Kræftens Bekæmpelse:

♦ “Man bilder danskerne ind, at kræft er deres egen skyld … ”

180grader.dk: Læge: Myndighederne lyver - Kræft skyldes ikke livsstil, men forurening

[ Update, 5. nov. 2011: Læge Knud Wilson er død, 86 år ]

- INTERVIEW:

Knud Wilson - læge i Strandby. Byen blev ramt af en lungekræft-epidemi pga industriforurening

Den såkaldte Strandby-læge, Knud Wilson, der blev landskendt i 1980′erne, da han afslørede, at en asfaltfabrik forårsagede lungekræft i en lille jysk fiskerby, retter i et debatindlæg hård kritik mod Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen.

Wilson mener, at lægerne i de to foreninger skjuler de reelle årsager til mange kræftdødsfald i befolkningen i Danmark. Disse kræftdødsfald skyldes ikke danskernes livsstil, som rygning og alkohol, men derimod industriel partikelforurening, skriver han i JP:

“Her i landet udvikler årligt ca. 3.500 danskere lungekræft, hvor den industrielle partikelforurening er langt den væsentligste årsag. Dødsfald som følge af lungekræft udvikles ofte mange år efter udsættelsen for partikelforurening. Det er utvivlsomt en væsentlig årsag til, at efterlønsmodtagere lever to år kortere end andre, men kan forekomme raske ved overgang til efterløn.”

Knud Wilson anklager Kræftens Bekæmpelse for at fabrikere propaganda, som har til hensigt at lægge al skyld for kræften på danskernes egen livsstil - især deres rygning. Dette er ikke sandheden, siger han. Han anklager samtidig Lægeforeningen for at udøve censur, så sandheden ikke kommer offentligt frem:   Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Slut med at vrisse på bagsiden af EB

28. december, 2010 | EB vris, frihed, politik, public health, sundhed

- FYRING:

Ekstra Bladet smider Klaus K og en håndfuld andre bagside-vrissere på porten i forbindelse med en omlægning af bagsiden.

Det blev meddelt kort før jul i et brev fra chefredaktør Poul Madsen. Se brevet her.

Udover Klaus K forlader fire andre vrissere EB: Jacob Ludvigsen, Jan Cortzen, Karoly Nemeth og Johannes Møllehave, som alle blev hyret som vrissere af den tidligere chefredaktør, Bent Falbert.

Det blev blot til otte kritiske vrisse-artikler fra Klaus K - se dem her.

Jeg har ingen ide om, hvorvidt baggrunden for fyringerne er politisk motiveret, eller om det blot er et udtryk for det kendte fænomen: Her kommer den nye chefredaktør og skal demonstrere, at det ikke længere er hans forgænger, der bestemmer.

Men det er da lidt trist, at kritikken mod det totalitære kontrol- og sundhedsvæsen mister én af sine få højtråbende stemmer i den trykte presse.

Kritikken og debatten må jo så fortsætte med uformindsket styrke her på bloggen - samt på Klaus K blog på facebook og på netavisen 180grader.dk

———————————————

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , ,

Sundheds-kampagner slår dig ihjel …

4. december, 2010 | EB vris, debat indlæg, frihed, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed

♦ Nocebo-effekten: Negative forventninger kan dræbe

Når staten vil “forebygge” folket, gør man dem syge

Fra “Vrisne gamle mænd” - Ekstra Bladet, 4. dec 2010:  [ fuld størrelse ]

- DEBAT-INDLÆG:

- Medierne er blevet forudsigelige og ens de sidste par år - og så er der færre, der køber dem. Derfor gør de sig endnu mere forudsigelige for at holde på de sidste læsere … og så sælger de endnu færre. Det er en ond spiral.

Men når natten er mørkest, begynder lyset at kigge frem - og pludselig så jeg en oplivende avisnyhed torsdag, som fik mit hjerte til at banke af spænding og håb.

Den stod ikke på forsiden - den var gemt på side 37 i dagbladet Børsen. Der stod: ”Danske mænd bliver tungere” i overskriften.

Øhh, hvor spændende er det? Er de ikke bare blevet tykke? Jo - men det interessante var interviewet med fomanden for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V). Han sagde, at politikerne er ved at opgive at ”forebygge” danskerne til at blive mere sunde. For det hjælper ikke. Sundheds-forebyggelse virker modsat.

Nemlig: Folk gør hvad de vil. Der er selvfølgelig altid nogen morakkere, der fiser rundt med skridttæller, hårbånd & vandflaske, når sundhedsstyrelsen siger de skal. Det er deres valg - men det store flertal gider ikke høre på sundhedsvrøvl, uanset hvor meget, der væltes ud. Vi bestemmer selv over vores krop … Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Skraldemand fyret: Tog imod to øl

1. november, 2010 | EB vris, debat indlæg, politik, public health, sundhed, videnskab

♦ Sundheds-regel helvede & nultolerance ødelægger Danmark

Fra “Vrisne gamle mænd”, Ekstra Bladet, 1. nov 2010:  [ Fuld størrelse ]

180grader.dk: Sundhedsregel-helvede og nultolerance i dansk erhvervsliv

- DEBAT INDLÆG:

I min iver efter at indfri min redaktør Falbert’s ønske om at læse et indlæg fra min hånd, som ikke handler om rygeloven, er jeg faldet over en skandaløs sag fra det såkaldte Udkants-Danmark:

Den drejer sig om en skraldemand fra Djursland, der er blevet fyret efter 18 års trofast tjeneste, fordi han tog imod to øl fra en tilfreds borger, der havde stillet dem til ham ved affaldssækken.

Skraldemanden, Jørgen Mogensen, havde ikke drukket øllet - han bryder sig faktisk slet ikke om alkohol. De to dåser stod stadig i skraldevognens skab, hvor han havde glemt alt om dem, da hans arbejdsgiver MiljøTeam A/S uheldigvis valgte at vise netop Mogensens vogn frem for nogle fine, svenske gæster.

Stor var skandalen og de rullende øjne, da chefen åbnede skabet - og tilstedeværelsen af de to farlige dåser åbenbaredes for de svenske gæster. ”Det er fyringsgrund,” erklærede chefen prompte med henvisning til alkoholpolitikken hos MiljøTeam, og Mogensen blev bortvist. Fyret uden varsel.   Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

En modig mand siger sandheden

16. oktober, 2010 | EB vris, frihed, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed

♦ Bertel Haarder sagde de forbudte ord om passiv rygning:

♦ Jeg tror ikke det er farligt. Jeg er en “non-believer” …

Fra Ekstra Bladets “Vrisne gamle mænd” 16. okt 2010:  [Fuld størrelse]

180grader.dk: Bertel Haarder vs sundhedsmafiaen: En modig mand siger sandheden

- Det er umuligt for mig at vrisse uden at gøre reklame for min nye penneven, sundhedsminister Bertel Haarder.

Lad os straks komme til sagen: Bertel Haarder er et mandfolk. Som et fyrtårn rager han op, og vi kan alle kan lære noget af ham. Hvorfor?

Jo - den 11. okt var der høring om rygeloven, og Bertel Haarder var vært. Programmet var lavet af sundhedsstyrelsen, så det tilstedeværende publikum var tvangsindlagt til at lytte i timevis til sundhedsfolkets klynk over den farlige passiv rygning - og over de dumme rygere med deres onde cigaretrøg, som lavede ”tobaksforurenet luft”, så de stakkels sundhedsfolk ikke kunne få vejret.

Der er kun ét at gøre, messede de allesammen: Flere forbud, flere forbud. Det var som at være til et vækkelsesmøde.   Læs videre …

Bookmark and Share

4 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Ny undersøgelse frikender passiv rygning

14. oktober, 2010 | anti-tobak, passiv rygning, politik, public health, rygning, sundhed, videnskab

♦ Til gengæld stor kræft-risiko ved farlige stoffer i arbejdsmiljøet

♦ Forsker: Passiv rygning har ingen betydning i lungekræft

180grader.dk: Forskere kommer Haarder til hjælp: Nyt studie frikender passiv rygning

- NY UNDERSØGELSE & INTERVIEW

Endnu en epidemiologisk undersøgelse (1) føjer sig ind i rækken af undersøgelser, der ikke fandt nogen sammenhæng mellem passiv rygning og lungekræft. Denne gang fra Canadian Cancer Society i Toronto.

Til gengæld fandt forskerne en stor forøget risiko for lungekræft i personer, der har været udsat for farlige stoffer i arbejdsmiljøet - fx. ved svejsearbejde, maling, brug af fortyndere og opløsningsmidler samt udsættelse for dieseludstødning, sod og røg fra andre kilder end tobak.

Forskerholdet, anført af Darren Brenner fra Toronto University interviewede 445 lungekræft-patienter, heraf 156 aldrig rygere, der fik konstateret kræft i Toronto området i perioden 1997 - 2002, før der blev indført rygeforbud på arbejdspladserne. Patienterne blev spurgt om deres livsstil, familieforhold og arbejdsforhold, og forskerne sammenlignede herefter med en tilsvarende gruppe personer uden kræft. De havde særlig fokus på lungekræftrisikoen i aldrig-rygerne.

Resultaterne viser 60% forøget risiko for lungekræft i totalgruppen ved udsættelse for farlige arbejdsrelaterede stoffer, og 110% højere risiko for aldrig rygerne. Forskerne fandt endda en særlig høj øget kræftrisiko ved specifik udsættelse for opløsningsmidler, svejsearbejde, dieseludstødning, sod og røg på 70% i totalgruppen - mens den del af aldrig-rygergruppen, der havde været udsat for disse stoffer, havde mere end 200% højere kræftrisiko.

Der var imidlertid ingen kræftrisiko fra passiv rygning i nogen af grupperne i undersøgelsen - hverken ved passiv rygning i hjemmet eller på arbejdspladsen.    Læs videre …

Bookmark and Share

11 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hold kæft og lad folket være i fred !

1. oktober, 2010 | EB vris, debat indlæg, politik, public health, sundhed

♦ Forebyggelses-industrien gør raske danskere syge:

♦ Brugte 22 millioner på at øge sygefraværet

Debatindlæg fra Ekstra Bladets bagside: Vrisne gamle mænd, 1. okt 2010

- Af Klaus K, journalist & sangskriver

Mit sidste vris 13. sep affødte en kommentar fra sundhedsminister Bertel Haarder, som viser hvorfor både økonomi og humør kører dårligt i Danmark.

Det handlede om den russiske finansminister Kudrin, som opfordrede folk til at ryge, drikke og lave flere børn. Det gjorde han for at få gang i forbrugsfesten, fødselstallet og den økonomiske vækst i Rusland. Mere fest og flere børn - det er vejen ud af krisen, sagde han.

Dette smukke og poetiske budskab, der løftede sig som en fri fugl imod himlen og indgød håb i alle, blev imidlertid straks nedskudt af Haarder. For 117. gang skulle vi have den moralske bandbulle imod rygning: ”Det bliver en kort fest. Rygere korter gennemsnitligt 8-10 år af deres egne liv.”

Og så stopper ploven brat. Er det kun mig, der er fodslæbende træt af at blive sygeliggjort sådan? Ville det ikke være skønt, hvis sundhedsministeren bidrog med noget positivt og originalt? Fx. at hans eget helbred er på toppen, fordi han hver dag drikker et glas af sin egen morgenurin?    Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , ,

Kære borgere: Ryg, drik og lav flere børn!

13. september, 2010 | EB vris, debat indlæg, frihed, politik, public health, rygning, sundhed

Ruslands finansminister viser vejen ud af krisen

Danske politikere sætter alt i stå med puritansk formynderi

Debatindlæg fra Ekstra Bladets bagside: Vrisne gamle mænd, 13. sep 2010:

- Af Klaus K, journalist & sangskriver

Det er efterhånden sjældent, man hører politikere sige noget fornuftigt. Deres rådgivere har ellers fortalt dem, at de skal sige en masse, vælgerne gerne vil høre.

Desværre aner de ikke, hvad vi ”gerne vil høre”, for både politikere & rådgivere lever deres daglige liv langt fra os. De er helt isolerede fra virkeligheden, og deres viden om vores liv har de fra et excel-ark.

Derfor må det anerkendes, når en politiker siger noget fornuftigt. Det skete for nylig, da den russiske finansminister, professor i økonomi, Alexei Kudrin sagde ordene:

”Kære borgere. Ryg og drik noget mere - det gavner vores statskasse …” Læs videre …

Bookmark and Share

8 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Fransk top-ekspert: Rygelov hviler på en løgn

4. juni, 2010 | anti-tobak, censur, manipulation, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed, videnskab

♦ Man har skabt frygt uden indhold, siger lungemedicin professor

♦ Franske aviser: “Chock-interview: Er passiv rygning ufarligt?”

180grader: Fransk top-ekspert tager bladet fra munden: Rygelov bygger på en løgn

- URO OM PASSIV RYGNING I FRANKRIG

Professor Philippe Even, ex præsident for Necker Institut: Beviset mod passiv rygning er ikke-eksisterende

Endnu engang har en verdenskendt fransk ekspert skabt røre i de franske medier med en række udtalelser om, at passiv rygning er uden betydning for folkesundheden, og at rygelovene ”bygger på en løgn”.

Det er den netop afgåede præsident for det velrenommerede Necker Institut i Paris, professor i lungemedicin Philippe Even, som i et interview i avisen Le Parisien går i rette med sine tidligere medarbejdere i sundhedsmyndighederne.

I interviewet, som blev citeret i andre franske medier i denne uge, anklager Philippe Even myndighederne for at have blæst en ikke-eksisterende risiko ved passiv rygning, som i værste fald er ubetydelig, op på et helt urealistisk niveau:

”Der er ingen beviser for sundhedsfare ved passiv rygning. Man har skabt en frygt, som er helt uden indhold,” siger Philippe Even til Le Parisien, som kalder interviewet et ”chock-interview”. Professor Even siger videre, at faren ved passiv rygning er konstrueret af anti-tobakslobbyen for at forsøge at bringe antallet af rygere ned ved hjælp af ”socialt pres”.

“Meningen med at dæmpe tobaksrygningen kan være nok så god, men det er en dårlig ide at lovgive på en løgn,” siger han. ”Og det værste er, at rygeloven virker ikke: Siden loven gik i kraft, er cigaretsalget steget.”   Læs videre …

Bookmark and Share

3 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , ,

Ryge-krig: Underholdning eller propaganda?

31. maj, 2010 | anti-tobak, manipulation, politik, public health, rygning, sundhed

♦ Sundhedsstyrelsen, Bertel Haarder & EU slår til igen:

♦ Tre ryge-undersøgelser - tre helt forskellige resultater

Læs også 180grader.dk: Ryge-krig: Underholdning eller propaganda?

- Trods rygeforbud og dyre kampagner for at nedbringe tobaksrygningen blandt danskerne kører det ikke for regeringen i krigen mod de danske rygere for tiden. Op til weekenden 28.-29. maj offentliggjorde sundhedsstyrelsen og analysebureauet Userneeds endnu en stor ryge-undersøgelse, der for Gud ved hvilken gang påstår, at der er færre danske rygere end nogensinde -  nu kun 26% rygere, hævder de - heraf 21% dagligrygere.

Det er imidlertid kun fem måneder siden, i december 2009, at den sidste ryge-undersøgelse fra sundhedsstyrelsen & Userneeds fastslog, at der kun var 23% danske rygere - også dengang ”færre end nogensinde”. Den undersøgelse blev dog dømt ude pga. åbenlys manipulation - bl.a. her på bloggen.

Derfor siger sundhedsstyrelsen nu, at der er ”færre danske rygere end nogensinde” i forhold til 2008 - altså for to år siden - hvor analysebureauet TNS-Gallup målte 28% danske rygere.

Som en ekstra skovlfuld salt i såret offentliggjorde EU-kommissionen så i weekenden en EU-barometer undersøgelse af rygningen i samtlige EU-lande, foretaget af netop TNS-Gallup, som viser 29% danske rygere. Dette sætter os ifølge undersøgelsen præcis på gennemsnittet i EU. Se de danske tal.

Er du forvirret? Lad være med det. Sådan er spørgeundersøgelser om rygning og andre livsstilsrelaterede emner for tiden - de ligner i bedste fald god underholdning. Til gengæld ligner de aldrig sandheden.  Læs videre …

Bookmark and Share

29 kommentarer

Tags: , , , , , , , , ,

Kan velfærdsstaten overleve uden rygning?

7. april, 2010 | gæsteskribent, politik, public health, rygning, sundhed, videnskab, økonomi

♦ Rygere subsidierer samfundets ikke-rygere med 60 mia årligt

♦ En afskaffelse af rygningen vil være hård kost for statskassen

Læs også 180grader: Kan velfærdsstaten overleve uden rygning?

- Af Carsten West, cand.polit. og Klaus Kjellerup, researcher

BEREGNING & ANALYSE:

Myndighederne hævder ofte, at rygerne koster samfundet penge (1). Det gælder både Sundhedsministeriet, sundhedsstyrelsen, forebyggelseskommisionen og andre statslige styrelser. Formålet med denne information synes at være at skabe stemning for at sætte tobaksafgifterne yderligere op.

Myndighederne puster dermed til tidens mobning af rygerne: Ikke kun lugter rygere dårligt - de koster også samfundet penge.

Det er imidlertid ikke korrekt. Tværtimod - det forholder sig omvendt: Rygere bidrager netto til samfundets ikke-rygere med store mia beløb. Vores enkle husmandsberegning herunder viser ca. 60 mia kroner årligt.

Og selv om rygerne i en periode skulle koste velfærdsstaten ekstra i sundhedsudgifter og sygedage, som myndighederne hævder - så er disse udgifter småpenge i forhold til rygernes bidrag via tobaksafgiften og de besparelser, rygerne yder stat og pensionskasser ved deres gennemsnitlige kortere levetid end ikke-rygerne.

Beregningen hviler på statens og sundhedsmyndighedernes estimat, at rygere gennemsnitligt har ca. 10 færre leveår end ikke-rygere (2). Spørgsmålet i dette lys er imidlertid ikke, om rygerne koster samfundet penge - men snarere: Kan velfærdsstaten overleve uden rygerne? Læs videre …

Bookmark and Share

13 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , ,

Polen afviser EU-krav om rygeforbud

5. april, 2010 | frihed, manipulation, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed

♦ WHO & EU i chok: Polen vedtager mild rygelov som Tjekkiet

♦ Frihedens demokratiske vinde blæser nu fra Østeuropa

Fra 180grader.dk: Endnu et østland afviser EU-krav om rygeforbud: Polen

Fire EU-lande har liberaliseret deres rygelove i 2009

- Er den magtfulde europæiske forbudslobby stødt på grund i Østeuropa?  Endnu et tidligere kommunistisk EU-land har valgt at trodse sundhedsbureaukraterne i WHO og EU, og har nægtet at indføre rygeforbud i offentligt rum.

Lige før påske nedstemte den polske regering et forslag om rygeforbud i Polen, magen til det, vi kender i Danmark og andre ”gamle” EU-lande. Polen følger dermed i hælene på nabolandet Tjekkiet, som netop har givet WHO fingeren og har indført deres egen frivillige rygelov, hvor det eneste krav er tydelig skiltning.

I stedet for rygeforbud vedtog det polske parlament, Sejm, med stort flertal 217-165 en meget mild rygelov, som i realiteten lader det være op til de enkelte aktører i serveringsbranchen at bestemme omfanget af røgfrie rum. Alle barer og restauranter under 100 m2 er fritstillede for krav, mens ejere af større steder, der består af flere rum, selv kan bestemme hvilke rum, der skal være røgfrie.

Samtidig indføres der ryge-restriktioner på polske skoler, universiteter, hospitaler og andre arbejdspladser - men alle steder tillader loven lempelige regler for rygere med muligheder for rygerum og rygeområder, sådan at der er plads til både rygere og ikke-rygere.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler