Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Dansk rygelov skabt af Nicorette-producenter

11. april, 2012 | debat indlæg, gæsteskribent, passiv rygning, politik, rygeforbud, sundhed, videnskab

♦ Ingen beviser for passiv rygning-dødsfald på arbejdspladser

♦ Rygeforbud beskytter mod sygdomsrisiko, der ikke findes

Jyllands-Posten, 10. april 2012: Dansk rygelov skabt af Nicorette-producenter - fra JP trykt avis

Af Niels Ipsen, miljøbiolog & Klaus Kjellerup, researcher

- DEBATINDLÆG:

I JP 19. marts fremgik det, at sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) og hans parti vil have rygning forbudt på enkeltmandskontorer, fordi »sekretærer og rengøringspersonale skal kunne undgå passiv rygning på arbejdspladsen«.

Der findes imidlertid ingen evidens for, at kortvarig udsættelse for passiv rygning eller rengøring i rygerum kan udgøre en sundhedsrisiko.

I verdens bredest anerkendte autoritet på området, den amerikanske regeringsrapport Surgeon General 2006, som omhandler passiv rygning, står der, at langtidsudsættelse for tobaksrøg i private hjem er årsag til en lille risikoforøgelse for lungekræft og hjertesygdom for ikke-rygere, der er gift med rygere. Der tales her om over 40 års daglig udsættelse i hjemmet. [1]

Tyndt grundlag

Beviset for sygdomsrisiko ved røgen på arbejdspladsen hviler imidlertid på endnu tyndere evidens. Surgeon General 2006 skriver, at »det er biologisk usandsynligt, at risikoen, der ses i hjemmet, ikke også skulle findes på arbejdspladsen«. Derfor har mange lande rygeforbud på arbejdspladserne.

Går man samtlige studier igennem, ser man imidlertid, at der ikke kan påvises risiko ved tobaksrøg på arbejdspladserne i Europa. Evidensen for øget sygdomsrisiko hviler kun på en lille øget risiko vist i Asien og en endnu mindre øget risiko i USA, fremgår det af Surgeon General. 

Syv store undersøgelser

I Europa er der lavet syv store undersøgelser, bl.a. i Sverige, Tyskland, Frankrig og England, men ingen af dem har vist øget risiko for lungekræft ved røg på arbejdspladsen.

Selv når alle tal lægges sammen, er resultatet statistisk insignifikant, fremgår det af Surgeon Generals rapport 2006 [1, side 436]. Det samme gør sig gældende for hjertesygdommene, og senere offentliggjorte studier har ikke ændret på dette.

Det vil sikkert overraske Flemming Møller Mortensen, at det videnskabelige grundlag bag rygeloven er så tyndbenet. Selv om mange ikkerygere givetvis er glade for rygeloven, beskytter den faktisk mod en sygdomsrisiko, der ikke eksisterer.

Intet videnskabeligt belæg

Det er derfor helt uden videnskabelig basis, når Flemming Møller Mortensen påstår, at 2.000 danskere dør af passiv rygning på arbejdspladsen - ligesom det er uden basis, når Institut for Folkesundhed påstår, at 183 danskere skulle dø af arbejdspladsrøgen [2].

Ingen kan fastslå dødsfald ud fra en sygdomsrisiko, der ikke findes videnskabeligt belæg for. En risiko må kunne vises, før den kan tages alvorligt.

Men hvordan fik vi så rygeloven? Det er beskrevet af den stenrige medicinalfond Robert Wood Johnson Foundation, at Nicorette-producenterne i medicinalindustrien i årtier brugte milliardbeløb på at få akademikere, læger og WHO til at lobbye for rygeforbud og øgede cigaretafgifter mange steder [3 & 4].

Det gjorde de ikke, fordi de hader røg - men fordi rygeforbud og øget cigaretafgift tilsammen udgør deres markedsstrategi for øget Nicorette-omsætning. Det er pudsigt at observere den store iver, som Flemming Møller Mortensen og hans regeringskolleger udviser for at gøre medicinalindustriens markedsstrategi til dansk lovgivning.

Har Flemming Møller Mortensen mon en forklaring på det?

——————————–

Referencer:

1. The Health Consequences of Involuntary Exposure to Tobacco Smoke, Surgeon General 2006

2. Rapport: Rygning på jobbet koster 180 ansatte livet, dr.dk 2012

3. Taking on Tobacco, The Robert Wood Johnson Foundation’s Assault on Smoking 2005

4. The SmokeLess States Program, Robert Wood Johnson Foundation Anthology, 2005

——————————–

180grader: Dansk rygelov skabt af Nicorette-producenter i medicinalindustrien

Professor: Institut for Folkesundheds passiv rygning-tal er humbug, 180grader, 29. maj 2012

——————————–

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler