Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Polen afviser EU-krav om rygeforbud

5. april, 2010 | frihed, manipulation, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed

♦ WHO & EU i chok: Polen vedtager mild rygelov som Tjekkiet

♦ Frihedens demokratiske vinde blæser nu fra Østeuropa

Fra 180grader.dk: Endnu et østland afviser EU-krav om rygeforbud: Polen

Fire EU-lande har liberaliseret deres rygelove i 2009

- Er den magtfulde europæiske forbudslobby stødt på grund i Østeuropa?  Endnu et tidligere kommunistisk EU-land har valgt at trodse sundhedsbureaukraterne i WHO og EU, og har nægtet at indføre rygeforbud i offentligt rum.

Lige før påske nedstemte den polske regering et forslag om rygeforbud i Polen, magen til det, vi kender i Danmark og andre ”gamle” EU-lande. Polen følger dermed i hælene på nabolandet Tjekkiet, som netop har givet WHO fingeren og har indført deres egen frivillige rygelov, hvor det eneste krav er tydelig skiltning.

I stedet for rygeforbud vedtog det polske parlament, Sejm, med stort flertal 217-165 en meget mild rygelov, som i realiteten lader det være op til de enkelte aktører i serveringsbranchen at bestemme omfanget af røgfrie rum. Alle barer og restauranter under 100 m2 er fritstillede for krav, mens ejere af større steder, der består af flere rum, selv kan bestemme hvilke rum, der skal være røgfrie.

Samtidig indføres der ryge-restriktioner på polske skoler, universiteter, hospitaler og andre arbejdspladser - men alle steder tillader loven lempelige regler for rygere med muligheder for rygerum og rygeområder, sådan at der er plads til både rygere og ikke-rygere. 

Den polske beslutning er endnu et slag over næsen til sundhedslobbyen i WHO og EU, som gennem flere år har lagt hårdt pres på polakkerne for at få dem til at indføre totalforbud mod rygning. Det oprindelige forslag til polsk lov var udformet af WHO og parlamentets sundhedsudvalg i overensstemmelse med EU-rapporten ”Lifting the Smokescreen” fra 2006.

Denne rapport blev imidlertid bragt i miskredit, da den franske tobaksprofessor, Robert Molimard, utvetydigt kaldte den ”svindel og manipulation” i en videnskabelig artikel - han protesterede samtidig over, at rapporten var betalt af medicinalselskaberne Pfizer og GlaxoSmithKline, som ville tjene stort på rygestop produkter og nikotintyggegummi, hvis politikerne indførte totalforbud.

Polske bartendere i dramatisk appel:
- Beskyt os mod rygeforbud … !

Det polske parlament fik også massive klager fra restaurationsbranchen - og en dramatisk appel fra de polske tjenere og bartendere, der i et åbent brev tryglede parlamentet om beskyttelse - ikke imod passiv rygning, men imod forbudslobbyens forslag, som de mente ville have ødelagt deres branche og kostet dem tusindvis af jobs, som det er sket i England og Irland.

Herefter blev forbuds-forslaget sendt tilbage til ny udvalgsbehandling, som resulterede i den nu vedtagne, meget milde rygelov.

Vedtagelsen af loven kom som ”et chock” for parlamentets sundhedsudvalg, som havde anbefalet totalt rygeforbud i offentligt rum. Formanden for udvalget, Boleslaw Piecha fra oppositionen, kaldte den nye lov ”latterlig,” eftersom Polens eksisterende lovgivning forbyder rygning på hospitaler, mens den nye lov nu vil tillade rygerum på hospitalerne.

Næstformanden for parlamentet, Grzegorz Dolniak, sagde at et totalt rygeforbud i Polen, ville være ”en død lov,” som polakkerne ikke ville overholde, og at et totalforbud ville gøre ondt på erhvervslivet i Polen. ”Det er nødvendigt, at vi bevarer den sunde fornuft, samtidig med at vi giver ikke-rygerne muligheder for at slippe for røg,” sagde han til Polskie Radio.

Frihedens vinde blæser nu østfra

Det er karakteristisk, at politikerne i de østeuropæiske tidligere kommuniststater ikke ønsker at se deres unge demokratier blive tromlet ned af krav om forbud fra store overnationale institutioner som WHO og EU. Dertil står erindringen om Sovjetunionens overherredømme 1945-89 formentlig for tydeligt.

Indtil nu har Polen, Tjekkiet, Serbien, Slovakiet, Ungarn & Rumænien undladt at indføre rygeforbud, som vi kender det her - trods tungt pres fra WHO og EU. Rygeforbuddene i Kroatien og Makedonien holdt i to måneder, før de blev løsnet igen efter massive protester fra restauratørerne.

I Bulgarien blev rygeforbud vedtaget i 2009 med virkning fra juni 2010, men regeringspartiet varslede i februar, at de agter at løsne den bulgarske lov, så den kommer til at ligne den polske - af hensyn til Bulgariens turist indtægter og til restaurantionsbranchens muligheder for overlevelse, fremgår det af The Sofia Echo.

Så det ser ud til, at forbudsbureaukraterne er stødt på grund i Østeuropa. Frihedens demokratiske vind blæser nu østfra.

——————————————————-

Fra 180grader.dk: Endnu et østland afviser EU-krav om rygeforbud: Polen

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler