Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

passiv rygning

Stor analyse: Passiv rygning giver ikke kræft

28. maj, 2016 | passiv rygning, public health, rygeforbud, sundhed, videnskab

♦ Ingen sammenhæng mellem lungekræft og passiv rygning

♦ Tobaksforskere: Fejl-korrektioner i studier reducerer risiko til nul

180grader: Stor analyse: Passiv rygning giver ikke kræft

OBS - English version: Study: Passive Smoking Doesn’t Cause Cancer, Frank Davis

- STOR BRITISK META-ANALYSE:

De mange rygelove i den vestlige verden blev indført ved starten af årtusindet på anbefaling fra FN-organisationen WHO med det argument, at indendørs tobaksrøg kunne forårsage lungekræft og hjertesygdom i ikke-rygere.

Siden da har en del skeptiske forskere givet udtryk for, at det videnskabelige bevis under dette argument er meget tyndt [1, 2, 3, 4, 5] - og nu viser en omfattende statistisk analyse af samtlige publicerede studier af forholdet mellem passiv rygning og lungekræft, at der ikke eksisterer nogen sammenhæng mellem passiv rygning og lungekræft.

Analysen viser, at passiv rygning ikke kan være årsag til lungekræft. Det samlede resultat af alle de 102 publicerede studier viser ganske vist en lille forøget lungekræftrisiko på 1,22 (svarer til en 22% forøget risiko), men disse 22% reduceres til nul efter fejl-korrektioner i de dårligste studier, skriver de britiske statistikere Lee, Fry, Forey, Hamling & Thornton.

Lee PN, Fry JS, Forey BA, Hamling JS, Thornton AJ. Environmental tobacco smoke exposure and lung cancer: A systematic review. World J Meta-Anal 2016; 4(2): 10-43

Den fulde analyse er publiceret online: Link her - pdf her.    Læs videre …

Bookmark and Share

1 kommentar

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Danskerne mere syge efter rygeloven

17. februar, 2016 | anti-tobak, debat indlæg, passiv rygning, public health, rygeforbud, sundhed

Politiken-vås: “Færre hjertesyge af passiv rygning pga rygeloven”

Fakta 1: Intet bevis for at passiv rygning forårsager sygdom

Fakta 2: Hjertesygdom i Danmark er ikke faldet efter rygeloven

Af Niels Ipsen, miljøbiolog og Klaus Kjellerup, researcher

- DEBATINDLÆG, POLITIKEN 13. feb 2016

Af alle uhyrlige påstande, der er skrevet om rygning i medierne, må den om, at “rygeloven er god for folkesundheden” nok være den værste.

Politiken skrev for eksempel 5. feb: Rygeloven gavner både aktive og passive rygere og “færre bliver nu syge af passiv rygning, især falder risikoen for hjertekarsygdomme”.

Dette er fri fantasi, for der findes ingen evidens for hjertesygdomsrisiko ved passiv rygning udenfor hjemmet. Og udenfor hjemmet er dér, rygeloven gælder. I hjemmet er evidensen for risiko usikker.

Politiken refererer til et review fra den irske anti-tobakslobby i Cochrane Tobacco Addiction Group, hvor man har opsamlet 77 eksisterende små og større studier af hospitalsindlæggelserne i 21 lande efter rygelovene. Men disse studier kan ikke bruges til konklusioner, fordi de åbenlyst havde til formål at finde store fald i hjerte-indlæggelser på hospitalerne, netop for at overbevise offentligheden om rygelovenes gavn.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , ,

Anti-rygekampagne skader folkesundheden

24. juni, 2015 | anti-tobak, debat indlæg, passiv rygning, public health, rygeforbud

Sygdomme & medicinbrug er steget stærkt efter rygeloven

Fra Kristeligt Dagblad: Antirygekampagne er skadelig for folkesundheden, 23. juni 2015

- DEBATINDLÆG

Sundhedslobbyen fortsætter propagandaen for flere rygeforbud i en artikel i Kristeligt Dagblad den 16. juni med overskriften ”Forskere: Rygningens dage er talte”.

Artiklen er endnu et forsøg på at demoralisere rygerne, for at presse dem til rygestop. Dette rygestop forudsættes at ske ved hjælp af sundhedsvæsenets foretrukne nikotin-erstatningsprodukt, Nicorette, hvilket får den slags artikler til at ligne skjult reklame for et medicinalprodukt.

En fremtidsforsker citeres for sin tro på, at rygning snart vil blive forbudt på samtlige værtshuse. Samtidig erklærer statsforskerne fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, at antallet af danske rygere vil være reduceret til 0 om 15-20 år. Dette skyldes, forstår man, at “forbuddene har fået tag i os.”

Måske skulle de forske lidt mere i kendsgerninger, og lidt mindre i deres håb og drømme?

Rygning har eksisteret på jorden i 8000 år - i Europa i de sidste 500 år. Der har været snesevis af  rygeforbud i historien i Europa, men disse forbud har altid været kortvarige, fordi der er for mange folk, der har glæde af Vorherres tobaksplante, til at det er muligt at opretholde rygeforbud.

Der har været utallige spådomme om tobakkens udryddelse - bl.a. i 1916, hvor sundhedslobbyen i USA hævdede, at tobak ville være udryddet i 1925. Og senest i 1984, hvor den amerikanske Surgeon General erklærede, at rygning ville være udryddet i år 2000.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , ,

WHO nedtoner fare ved passiv rygning

10. november, 2014 | passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, sundhed, videnskab

Udendørs luftforurening farligere end tobaksrøg, siger WHO

♦ Rygelove beskytter imod ikke-eksisterende sygdomsrisiko

180grader: WHO nedtoner fare ved passiv rygning: Udendørs byluft er farligere

OBS - English version: WHO downplays danger of secondhand smoke - Frank Davis

- OFFICIELLE WHO-ERKLÆRINGER OM LUNGEKRÆFT:

Er passiv rygning ikke længere officielt en alvorlig sundhedsfare, som det var været siden 2002? Er eksperterne udnævnt af World Health Organisation (WHO) ved at trække i land om den erklærede risiko ved passiv rygning?

Det ser unægtelig sådan ud - de officielle udmeldinger fra sundhedstoppen flytter sig i hvert fald: To gange indenfor 15 måneder har WHO’s kræftafdeling IARC kraftigt nedspillet passiv rygnings rolle i udviklingen af lungekræft overfor offentligheden.

Det skete i forbindelse med IARC’s to officielle erklæringer om, at udendørs luftforurening og dieseludstødning er sat på gruppe 1-listen over sikre årsager til lungekræft. På den liste står passiv rygning også, trods mange forskeres skepsis.

Der fremgår ikke noget direkte om passiv rygning i WHO-pressematerialet (1 - 2), for WHO sætter aldrig forskellige kræftrisici i forhold til hinanden i deres skriftlige materiale. Men erklæringerne blev højst usædvanligt ledsaget af medieudtalelser fra IARC-eksperterne om, at udendørs luftforurening er mere skadeligt end indendørs passiv rygning - og at dieseludstødning er meget mere skadeligt end passiv rygning.   Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Anti-ryge eksperter var betalt af Big Pharma

28. oktober, 2014 | anti-tobak, korruption, passiv rygning, politik, rygeforbud, videnskab

Medicinalgiganter står bag officielle forbudsrapporter

♦ Top-eksperter sendt ud af komite: Fik medicinalpenge i årtier

♦ Dommer: Tætte bånd til Glaxo & Pfizer gør deres råd “suspekte”

180gr: Eksperter der anbefalede rygeforbud smides ud af råd: Var betalt af Big Pharma

OBS - English version: Anti-smoking experts paid by Big Pharma, Frank Davis

- MEDICINAL KORRUPTION:

Surgeon General 2006 om passiv rygning: Den ansvarshavende videnskabelige redaktør, Jonathan Samet havde tætte økonomiske bånd til medicinalgiganterne Pfizer & GlaxoSmithKline - (logoer indsat)

En domsudskrift fra en retssag i USA har dokumenteret massive interessekonflikter hos tre fremtrædende anti-tobakseksperter, som var på lønningslisten i medicinalindustrien, mens de var udpeget af USA-regeringen som videnskabelige redaktører for de officielle “Surgeon General” sundhedsrapporter om tobak. Det gælder bl.a. rapporten “Nicotine Addiction” i 1988, og rapporten om passiv rygning i 2006.

De tre eksperter modtog i årevis faste pengebeløb fra medicinalgiganterne Pfizer & GlaxoSmithKline, hvilket kaster en alvorlig mistanke på eksperternes arbejde, fordi de to medicinalselskaber opnåede store økonomiske fordele på grund af eksperternes konklusioner i rapporterne.

Det gælder især konklusionerne i Surgeon General 2006 rapporten om passiv rygning, der havde den højtstående anti-tobaksekspert, Dr. Jonathan Samet som ansvarshavende “senior videnskabelig redaktør”.

Hans definitive konklusion i rapporten var, at passiv rygning udgør en dødsfare, som kun kunne imødegås med totalt rygeforbud, men denne konklusion er bestridt af mange forskere på området.

Rapporten førte imidlertid til indførsel af rygeforbud over det meste af den vestlige verden, og efterfølgende har Pfizer & Glaxo tjent milliarder på salg af nikotin-erstatninger og rygestopprodukter til rygere, som på grund af forbuddene var tvunget til at afstå fra rygning på arbejde og i restaurationsbranchen.

De tre eksperters økonomiske bånd til medicinalgiganterne fremgår af retsdokumenterne fra en dom over The Food & Drug Administration (FDA) i en føderal retssag. Dommen blev afsagt i juli 2014 af en US District Court i Washington, omtalt her, her, her og her, (domsudskriften er her).    Læs videre …

Bookmark and Share

1 kommentar

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liberal Fredagsbar: Rygeloven ud af privaten

1. april, 2013 | debat indlæg, frihed, passiv rygning, politik, rygeforbud, rygning

Madsen & Klaus K om rygning & frihed, Liberal Fredagsbar

180grader: Liberal Fredagsbar: Rul rygeloven tilbage fra private områder

DEBAT & KUNST:

- Der var en kaotisk og livlig debat i den tætpakkede beværtning, Musen & Elefanten ved Rådhuspladsen Kbh, hvor restauratøren holdt Liberal Fredagsbar 22. feb. 2013 med oplæg af Klaus K & poesi af Johnny Madsen.

Emnerne var rygeloven, medicinalstaten og den personlige frihed. Der var bred tilslutning til at hæve rygeloven fra private områder blandt de tilstedeværende, som repræsenterede hele det politiske spektrum - lige fra Liberal Alliance & Venstre, til Radikale, Socialdemokraterne & Enhedslisten.

Liberal Alliances borgerrep. i København, Lars Berg Dueholm sagde, at partiet vil have rygeloven rullet tilbage:

“Vi synes, det skal være op til den enkelte restauratør at bestemme, om der skal ryges på hans restaurant. Det er ikke politikerne, der skal bestemme det,” sagde Dueholm til TV-lorry under stort bifald fra forsamlingen.

Se TV-lorry’s indslag. Se hele debatten på YouTube.

——————————————————–

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , ,

Rygeloven - videre mod helvede?

7. november, 2012 | debat indlæg, frihed, passiv rygning, politik, rygeforbud, videnskab

♦ På femte år fremmaner rygeloven had mod rygerne

En uværdig og farlig måde at behandle et mindretal på

Berlingske, 1. nov 2012: Rygeloven - videre mod helvede?

Af Klaus Kjellerup, journalist & musiker

- DEBATINDLÆG:

Det er sjældent, at politikere erkender alvorlige fejl, så når det sker, må det bifaldes.

Det skete, da Lars Løkke ved sin fars begravelse sagde, at rygeloven er blevet for stram. (1)

Når danske hospitaler og plejehjem smider syge og gamle rygere på gaden for at beskytte personalet imod en ubetydelig sygdomsrisiko, så er det svært at være uenig med ham.

Der er intet galt i at beskytte folk mod røggener – men for enhver pris? Også hvis man gør mennesker ondt?

Hvor er lægerne med deres lægeløfte? Hvor er de akademikere, der ved, at passiv rygning ikke er en reel sundhedsfare? Hvorfor protesterer ingen mod alle de andre ydmygelser, rygere udsættes for?  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , ,

Dansk rygelov skabt af Nicorette-producenter

11. april, 2012 | debat indlæg, gæsteskribent, passiv rygning, politik, rygeforbud, sundhed, videnskab

♦ Ingen beviser for passiv rygning-dødsfald på arbejdspladser

♦ Rygeforbud beskytter mod sygdomsrisiko, der ikke findes

Jyllands-Posten, 10. april 2012: Dansk rygelov skabt af Nicorette-producenter - fra JP trykt avis

Af Niels Ipsen, miljøbiolog & Klaus Kjellerup, researcher

- DEBATINDLÆG:

I JP 19. marts fremgik det, at sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) og hans parti vil have rygning forbudt på enkeltmandskontorer, fordi »sekretærer og rengøringspersonale skal kunne undgå passiv rygning på arbejdspladsen«.

Der findes imidlertid ingen evidens for, at kortvarig udsættelse for passiv rygning eller rengøring i rygerum kan udgøre en sundhedsrisiko.

I verdens bredest anerkendte autoritet på området, den amerikanske regeringsrapport Surgeon General 2006, som omhandler passiv rygning, står der, at langtidsudsættelse for tobaksrøg i private hjem er årsag til en lille risikoforøgelse for lungekræft og hjertesygdom for ikke-rygere, der er gift med rygere. Der tales her om over 40 års daglig udsættelse i hjemmet. [1]

Tyndt grundlag

Beviset for sygdomsrisiko ved røgen på arbejdspladsen hviler imidlertid på endnu tyndere evidens. Surgeon General 2006 skriver, at »det er biologisk usandsynligt, at risikoen, der ses i hjemmet, ikke også skulle findes på arbejdspladsen«. Derfor har mange lande rygeforbud på arbejdspladserne.

Går man samtlige studier igennem, ser man imidlertid, at der ikke kan påvises risiko ved tobaksrøg på arbejdspladserne i Europa. Evidensen for øget sygdomsrisiko hviler kun på en lille øget risiko vist i Asien og en endnu mindre øget risiko i USA, fremgår det af Surgeon General.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , ,

Public health: Når sundhed tryner sandhed

29. juni, 2011 | passiv rygning, politik, public health, sundhed, videnskab

♦ Svindelsag tvinger regeringsrådgiver Bente Klarlund ud af fond

♦ Mange anklager imod DK’s højst ansete sundhedsekspert

180grader.dk: Klarlund & public health kliken: Når sundheden tryner sandheden

- PENKOWA-SAGEN BREDER SIG:

Danmarks højst ansete sundheds- og motionsforsker, professor Bente Klarlund Pedersen er blevet tvunget til at trække sig fra flere videnskabelige tillidsposter, mens hendes forskning med hjerneforskeren Milena Penkowa er under anklage for videnskabeligt fup.

Senest har hun fået orlov fra sin plads i Novo Nordisk Fonden. På fondens hjemmeside fremgår: “Det er aftalt på professor, overlæge, dr.med. Bente Klarlund Pedersens eget initiativ, at hun holder en pause i arbejdet i Novo Nordisk Fondens læge- og naturvidenskabelige komité, indtil hendes sager er færdigbehandlet.”

For et par måneder siden blev Bente Klarlund fyret som redaktør og medlem af rådgivnings panelet for de to medicinske tidsskrifter “Journal of Physiology” og “Experimental Physiology”. Dette skete efter en klage fra den engelske professor Jamie Timmons, som også har anmeldt Klarlund til Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) for svindel og afskrift i sin forskning.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Politiken: Censur i debat om passiv rygning

14. december, 2010 | anti-tobak, censur, debatindlæg afviste, gæsteskribent, passiv rygning, rygeforbud

Alle kritiske debat-svar på fejlagtige anti-ryge artikler afvises

♦ Har avisen rejst en Berlinmur i kampen for et røgfrit samfund?

180grader: Censur på Politiken: En virtuel Berlinmur er rejst

- DEBAT OG CENSUR:

Har Danmarks største debatavis, Politiken rejst en virtuel Berlinmur ud mod omverdenen i kampen for et røgfrit samfund? Det ser sådan ud. Det er for tiden ikke muligt at få offentliggjort debatindlæg med rettelser af konkrete fejl i Politiken-artikler, hvis ikke indlægget er i overensstemmelse med statens officielle anti-ryge konsensus.

Der er i realiteten tale om censur.

Emnet er blevet aktuelt igen, efter at Klaus K blog for syvende gang siden maj 2009 (I) har fået afvist et debatindlæg i Politiken, som er et svar på en ukorrekt artikel i bladet. Det afviste debatindlæg er skrevet af miljøbiolog Niels Ipsen og researcher Klaus Kjellerup, redaktør af Klaus K blog.

Den ukorrekte artikel: Passiv rygning skader, Haarder blev bragt i Politiken 13. november, skrevet af Politikens sundhedsekspert, overlæge Bente Klarlund Pedersen, medlem af forebyggelseskommissionen. Artiklen rummer så mange vildledende oplysninger, at rettelserne er nødvendige af hensyn til offentligheden, som man må gå ud fra tror på, hvad en ekspert som Bente Klarlund skriver.

Artiklens baggrund er sundhedsminister Bertel Haarders udtalelse på rygelovs-høringen i oktober om, at han ikke anser passiv rygning for at udgøre nogen seriøs sundhedsfare - Haarder forklarede, at han er “non-believer” af teorien om passiv rygning. Dette fik både medierne og anti-rygelobbyen til at stejle og korrigere Haarder (II) - men pudsigt nok ikke dagbladet Politiken. Det skete først, da Bente Klarlund skrev den vildledende artikel en måned senere.

Da det har vist sig umuligt at komme til at besvare fejlene i Bente Klarlunds artikel i Politiken, bringes svaret herunder:    Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Professor: Vores anti-røg kampagner er fup

2. november, 2010 | anti-tobak, manipulation, passiv rygning, politik, public health, videnskab

“Vi bedrager folket helt bevidst. Hvor langt skal vi køre den?”

Fordømmer brug af ”bad science” om passiv rygning

180grader.dk: Professor fordømmer “bad science” om passiv rygning

Bad science in a good cause is just bad science, video-interview

- ADVARSEL FRA EN INSIDER:

Den skotske professor John B. Davies, leder af psykologi-centeret på Strathclyde University i Skotland, har meddelt offentligheden, at han tager afstand fra UK-regeringernes anti-tobaks kampagner i England og Skotland, som han selv har rådgivet om i den skotske regerings sundhedskommission, Health Scotland’s Qualitative Bar Study on Smokefree Legislation.

”Hvor langt skal vi køre den? Hvornår skal vi begynde at sige, at vi bevidst præsenterer informationer på en vildledende måde for at få folk til at ændre adfærd? Hvornår begynder det at blive uacceptabelt?” spørger John B. Davies i et video interview på Film Exchange on Alcohol & Drugs.

I en usædvanlig hård kritik af kampagnerne mod rygning trækker prof. Davies linier til Tyskland under krigen:

”Jeg begynder at kunne se gaskamre forude. Det virker måske latterligt, men hvis en regering bevidst producerer kampagner, der er bedrag, og som har til hensigt at bedrage folk for at producere en ønsket forandring, så står vi med et meget vanskeligt problem,” siger han

John B. Davies rejser specielt et advarselssflag imod myndighedernes brug af ”bad science” om passiv rygning - dvs. brugen af en falsk risiko ved passiv rygning som argument i de “sociale markedsføringskampagner” for at få folk til at ryge mindre.

”Dårlig videnskab i en god sags tjeneste er altid dårlig videnskab,” siger han.

Han  kritiserer også skarpt myndighedernes stigende tendens til at definere rygning som en sygdom. Læs dette oversatte referat af video-interviewet herunder:   Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

En modig mand siger sandheden

16. oktober, 2010 | EB vris, frihed, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed

♦ Bertel Haarder sagde de forbudte ord om passiv rygning:

♦ Jeg tror ikke det er farligt. Jeg er en “non-believer” …

Fra Ekstra Bladets “Vrisne gamle mænd” 16. okt 2010:  [Fuld størrelse]

180grader.dk: Bertel Haarder vs sundhedsmafiaen: En modig mand siger sandheden

- Det er umuligt for mig at vrisse uden at gøre reklame for min nye penneven, sundhedsminister Bertel Haarder.

Lad os straks komme til sagen: Bertel Haarder er et mandfolk. Som et fyrtårn rager han op, og vi kan alle kan lære noget af ham. Hvorfor?

Jo - den 11. okt var der høring om rygeloven, og Bertel Haarder var vært. Programmet var lavet af sundhedsstyrelsen, så det tilstedeværende publikum var tvangsindlagt til at lytte i timevis til sundhedsfolkets klynk over den farlige passiv rygning - og over de dumme rygere med deres onde cigaretrøg, som lavede ”tobaksforurenet luft”, så de stakkels sundhedsfolk ikke kunne få vejret.

Der er kun ét at gøre, messede de allesammen: Flere forbud, flere forbud. Det var som at være til et vækkelsesmøde.   Læs videre …

Bookmark and Share

4 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Ny undersøgelse frikender passiv rygning

14. oktober, 2010 | anti-tobak, passiv rygning, politik, public health, rygning, sundhed, videnskab

♦ Til gengæld stor kræft-risiko ved farlige stoffer i arbejdsmiljøet

♦ Forsker: Passiv rygning har ingen betydning i lungekræft

180grader.dk: Forskere kommer Haarder til hjælp: Nyt studie frikender passiv rygning

- NY UNDERSØGELSE & INTERVIEW

Endnu en epidemiologisk undersøgelse (1) føjer sig ind i rækken af undersøgelser, der ikke fandt nogen sammenhæng mellem passiv rygning og lungekræft. Denne gang fra Canadian Cancer Society i Toronto.

Til gengæld fandt forskerne en stor forøget risiko for lungekræft i personer, der har været udsat for farlige stoffer i arbejdsmiljøet - fx. ved svejsearbejde, maling, brug af fortyndere og opløsningsmidler samt udsættelse for dieseludstødning, sod og røg fra andre kilder end tobak.

Forskerholdet, anført af Darren Brenner fra Toronto University interviewede 445 lungekræft-patienter, heraf 156 aldrig rygere, der fik konstateret kræft i Toronto området i perioden 1997 - 2002, før der blev indført rygeforbud på arbejdspladserne. Patienterne blev spurgt om deres livsstil, familieforhold og arbejdsforhold, og forskerne sammenlignede herefter med en tilsvarende gruppe personer uden kræft. De havde særlig fokus på lungekræftrisikoen i aldrig-rygerne.

Resultaterne viser 60% forøget risiko for lungekræft i totalgruppen ved udsættelse for farlige arbejdsrelaterede stoffer, og 110% højere risiko for aldrig rygerne. Forskerne fandt endda en særlig høj øget kræftrisiko ved specifik udsættelse for opløsningsmidler, svejsearbejde, dieseludstødning, sod og røg på 70% i totalgruppen - mens den del af aldrig-rygergruppen, der havde været udsat for disse stoffer, havde mere end 200% højere kræftrisiko.

Der var imidlertid ingen kræftrisiko fra passiv rygning i nogen af grupperne i undersøgelsen - hverken ved passiv rygning i hjemmet eller på arbejdspladsen.    Læs videre …

Bookmark and Share

11 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Århundredets svindelnummer … ?

4. august, 2010 | EB vris, debat indlæg, frihed, manipulation, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, videnskab

WHO har skabt stor frygt med tyk propaganda - men:

Videnskaben har ikke noget bevis mod passiv rygning

Fra Ekstra Bladets bagside: “Vrisne gamle mænd” - 4. august 2010:

Af Klaus K, sangskriver

- Tak fordi jeg må vrisse med de kloge, gamle mænd.

Jeg vrisser ad rygeloven. Det er en stenalder-lov, som flertallet kun accepterer, fordi de ikke ryger. Rygerne derimod - de sande rygere - de hader rygeloven. De ser den som et overgreb mod et mindretal.

Det er helt rimeligt, at folk kan være fri for røg, hvis de vil. Men skal det foregå i alle offentlige rum? Skal rygerne ikke have plads? Hvorfor skal de stå ude i dårligt vejr, hvis de vil ryge? Hvad er ideen med, at 25% af folket ikke må benytte 25% af serveringsstederne på en måde, ejerne accepterer? Hvis rygning nu er noget, de glædes ved?

Det skyldes, at World Health Organization (WHO) og andre sundhedsmyndigheder har bildt os ind, at tobaksrøg er farligt for ikke-rygere - den såkaldte passiv rygning. Man har med tyk propaganda skabt en religiøs konsensus: Passiv rygning er farligt. Medicinalbranchen hyler med for at sælge deres nikotin-præparater.

Det er imidlertid løgn. Og vi kommer ikke videre, før vi afmonterer løgnen: Passiv rygning udgør ingen sundhedsfare. Det er århundredets svindelnummer - konstrueret af forbudsgenerationen i sundhedsvæsenet for at opnå rygeforbud - og derved tvinge rygerne til rygestop.   Læs videre …

Bookmark and Share

5 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , ,

Fransk top-ekspert: Rygelov hviler på en løgn

4. juni, 2010 | anti-tobak, censur, manipulation, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed, videnskab

♦ Man har skabt frygt uden indhold, siger lungemedicin professor

♦ Franske aviser: “Chock-interview: Er passiv rygning ufarligt?”

180grader: Fransk top-ekspert tager bladet fra munden: Rygelov bygger på en løgn

- URO OM PASSIV RYGNING I FRANKRIG

Professor Philippe Even, ex præsident for Necker Institut: Beviset mod passiv rygning er ikke-eksisterende

Endnu engang har en verdenskendt fransk ekspert skabt røre i de franske medier med en række udtalelser om, at passiv rygning er uden betydning for folkesundheden, og at rygelovene ”bygger på en løgn”.

Det er den netop afgåede præsident for det velrenommerede Necker Institut i Paris, professor i lungemedicin Philippe Even, som i et interview i avisen Le Parisien går i rette med sine tidligere medarbejdere i sundhedsmyndighederne.

I interviewet, som blev citeret i andre franske medier i denne uge, anklager Philippe Even myndighederne for at have blæst en ikke-eksisterende risiko ved passiv rygning, som i værste fald er ubetydelig, op på et helt urealistisk niveau:

”Der er ingen beviser for sundhedsfare ved passiv rygning. Man har skabt en frygt, som er helt uden indhold,” siger Philippe Even til Le Parisien, som kalder interviewet et ”chock-interview”. Professor Even siger videre, at faren ved passiv rygning er konstrueret af anti-tobakslobbyen for at forsøge at bringe antallet af rygere ned ved hjælp af ”socialt pres”.

“Meningen med at dæmpe tobaksrygningen kan være nok så god, men det er en dårlig ide at lovgive på en løgn,” siger han. ”Og det værste er, at rygeloven virker ikke: Siden loven gik i kraft, er cigaretsalget steget.”   Læs videre …

Bookmark and Share

3 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , ,

Polen afviser EU-krav om rygeforbud

5. april, 2010 | frihed, manipulation, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed

♦ WHO & EU i chok: Polen vedtager mild rygelov som Tjekkiet

♦ Frihedens demokratiske vinde blæser nu fra Østeuropa

Fra 180grader.dk: Endnu et østland afviser EU-krav om rygeforbud: Polen

Fire EU-lande har liberaliseret deres rygelove i 2009

- Er den magtfulde europæiske forbudslobby stødt på grund i Østeuropa?  Endnu et tidligere kommunistisk EU-land har valgt at trodse sundhedsbureaukraterne i WHO og EU, og har nægtet at indføre rygeforbud i offentligt rum.

Lige før påske nedstemte den polske regering et forslag om rygeforbud i Polen, magen til det, vi kender i Danmark og andre ”gamle” EU-lande. Polen følger dermed i hælene på nabolandet Tjekkiet, som netop har givet WHO fingeren og har indført deres egen frivillige rygelov, hvor det eneste krav er tydelig skiltning.

I stedet for rygeforbud vedtog det polske parlament, Sejm, med stort flertal 217-165 en meget mild rygelov, som i realiteten lader det være op til de enkelte aktører i serveringsbranchen at bestemme omfanget af røgfrie rum. Alle barer og restauranter under 100 m2 er fritstillede for krav, mens ejere af større steder, der består af flere rum, selv kan bestemme hvilke rum, der skal være røgfrie.

Samtidig indføres der ryge-restriktioner på polske skoler, universiteter, hospitaler og andre arbejdspladser - men alle steder tillader loven lempelige regler for rygere med muligheder for rygerum og rygeområder, sådan at der er plads til både rygere og ikke-rygere.  Læs videre …

Bookmark and Share

Ingen kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Tjekkiet: En frivillig & demokratisk rygelov

22. marts, 2010 | frihed, passiv rygning, public health, rygeforbud, rygning

Tjekkiske politikere afviste WHO og EU krav om rygeforbud

Fra netavisen 180grader: Tjekkiet: En frivillig & demokratisk rygelov

- I det tidligere kommunistiske land, Tjekkiet har man løst sundhedsmyndighedernes krav om rygeforbud på en mere fri og demokratisk vis, end det er sket i Danmark og mange andre EU-lande: Man har helt undgået at lave forbud - og har i stedet ladet restauratørerne bestemme selv, om de vil være røgfrie eller ej.

Resultatet er, at lidt over halvdelen af serveringsstederne i Prag nu bliver frivilligt røgfrie - herunder mange af de dyre restauranter. Et stort mindretal af cafeer og restauranter vil imidlertid fortsat tillade rygning, når den nye tjekkiske rygelov træder i kraft i juli 2010 - og en del steder vil også have kombinerede røgfri / ryge-områder.

På denne enkle måde tilgodeses alle borgernes frie valg - og den tjekkiske serveringsbranche undgår, at de rygende kunder smides på gaden til skade for omsætningen, som man har set i mange lande med rygeforbud, især England, Skotland & Irland, men også til en vis grad i Danmark. Endvidere undgås de praktiske problemer med cigaretskod & skænderier om udendørs rygning. Det eneste krav til de tjekkiske restauratører er tydelig skiltning, så ingen er i tvivl om, hvad de går ind til.  Læs videre …

Bookmark and Share

3 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Forskere: Rygelov virker imod hensigten

7. marts, 2010 | passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, sundhed, videnskab, økonomi

♦ Rygeforbud sender rygerne hjem Børn under 13 får mere røg

♦ Både rygere & ikke-rygere forlader serveringssteder efter forbud

Læs også Forskere: Rygelov virker imod hensigten, 180grader.dk

-- UTILSIGTEDE KONSEKVENSER:

Endnu engang må politikerne sætte forventningerne til rygeloven ned: Loven giver ikke færre dødsfald. Der opstår ikke færre sygdomme. Der bliver heller ikke færre rygere - og nu viser en stor, utraditionel undersøgelse, at rygeloven har nogle helt overraskende negative konsekvenser:

Både rygere og ikke-rygere forlader restauranter og cafeer i stort antal efter et rygeforbud - til stor skade for den branche. Samtidig bliver børn under 13 år gennemsnitligt udsat for mere røg end de gjorde før rygeloven. Rygeloven reducerer nemlig ikke røgen - den flytter den bare - sammen med rygerne. Fra arbejdspladserne og cafeerne - til hjemmet og børnene.

Det fremgår af undersøgelsen The Effect of Bans and Taxes on Passive Smoking [1] fra 2009 af forskerne Jerome Adda & Francesca Cornaglia fra London School of Economics. I undersøgelsen viser de, at rygelovene i USA har fået rygerne til at skære hårdt ned på tidsforbruget på serveringssteder, indkøbssteder, kulturtilbud og rejser. I stedet tilbringer rygerne efter et forbud gennemsnitligt 98 minutter ekstra pr dag i hjemmet, hvor rygning er tilladt.

Undersøgelsen viser et samfund i opbrud og forandring efter et rygeforbud - og der er god grund til at antage, at forholdene er de samme i Danmark: Rygerne flytter fra offentligt rum til privatrum - og røgen følger naturligvis med. Udover de negative konsekvenser på restaurationsbranchen og detailhandelen får denne ”folkevandring” fra det offentlige “udeliv” også det absurde resultat, at 8-12 årige børn gennemsnitligt får mere røg i blodet, end før rygeloven.   Læs videre …

Bookmark and Share

13 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , ,

“Eksperterne” - er de forskere eller præster?

28. november, 2009 | anti-tobak, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed, videnskab

♦ Public health ledere fører hellig krig imod rygerne

♦ Verdens største rygeforbuds-undersøgelse: Den kender vi ikke!

- INTERVIEW:

Jørgen Falk, sundhedsstyrelsen - kender ikke undersøgelse

Jørgen Falk, sundhedsstyrelsen: Hvilken undersøgelse?

”Nej - den undersøgelse kender jeg ikke,” siger stemmen i telefonen. ”Hvem har lavet den?”

Stemmen tilhører tobaks-ekspert i Sundhedsstyrelsen, Jørgen Falk, som jeg har ringet op for at høre, hvorfor Sundhedsstyrelsens 2-års evalueringsrapport af den danske rygelov ikke omtaler en stor, officiel undersøgelse fra USA, som viser nul sundhedsgevinst efter 8 års rygeforbud i USA.

Svaret er overraskende. Kan det være rigtigt, at han ikke kender verdens største undersøgelse? Jørgen Falk viser ingen tegn på at leve op til mine forventninger: At ”eksperterne” naturligvis godt kender nul-undersøgelsen - men at de har grunde til ikke at nævne den i den danske rapport. De danske politikere skulle jo nødig tro, at rygeloven ikke har nogen effekt?

Resultatet af den amerikanske undersøgelse kunne nemlig godt få nogen af regeringens medlemmer til at rynke brynene - og tvivle på fornuften bag den danske rygelov. Undersøgelsen kom i marts 2009 og er lavet for den amerikanske kongres - den dækker samtlige amerikanske rygeforbud, alle dødsfald og 21 millioner sygehus-indlæggelser i USA i perioden 1996-2004, og viser ingen nedgang i såkaldte ryge-relaterede sygdomme i løbet af de otte år.

Undersøgelsen giver et stærkt fingerpeg om, at der er nul sundhedsgevinst ved at indføre rygeforbud. Det var jo ellers det, Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og alle de andre forbuds-forebyggere påstod, før loven blev vedtaget: Et rygeforbud måtte indføres for at redde liv. 2.000 danske dødsfald ville undgås, hvis vi fik rygeforbud - sagde de.

Men - virkeligheden er anderledes. Også i Danmark: Der var heller ingen ændring i antallet af danske sygdomme efter to års rygeforbud, fremgår det af Sundhedsstyrelsens rapport. Styrelsen havde ellers forventet nedgang i antallet af hjerte-blodpropper. Danskernes udsættelse for passiv røg er naturligvis styrtdykket efter rygeloven - men alle sygdomme opstår og dødsfald sker, præcis som de altid har gjort. Trods rygeloven.  Læs videre …

Bookmark and Share

24 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Sådan gjorde vi passiv rygning “farligt”

9. november, 2009 | anti-tobak, manipulation, passiv rygning, politik, rygeforbud, videnskab

♦ Officiel rapport dømt falsk: Bevis var konstrueret af fanatikere

♦ Passiv rygning opfundet for at udrydde tobak iflg WHO 1975-plan

- BAGGRUND:

Et referat fra en høring i USA-kongressen i 1993 afslører, at regeringens officielle rapport om passiv rygning - den såkaldte EPA-1992 rapport - ikke blev skrevet af uvildige forskere, men af anti-tobaks aktivister i det offentlige, hvis erklærede mål siden 1975 har været: At udrydde tobaksrygning i verden.

På høringen blev det dokumenteret, at aktivisterne udøvede manipulation, censur og misbrug af videnskaben. Det fremgik, at de havde presset forskere til falske konklusioner i rapporten, der blev præsenteret af miljøstyrelsen EPA i USA i 1992 som ”en uvildig videnskabelig rapport om passiv rygning”. Rapporten er imidlertid alt andet end uvildig, viser høringsreferaterne.

Tidl. kongresmand Thomas J. Bliley: Rapporten er manipuleret af anti-tobakslobbyen

Med EPA-rapporten blev passiv rygning for første gang rubriceret som et livsfarligt stof - et ”gruppe A carcinogen” (kræftfremkalder) ligesom dieseludstødning og asbest. Det var første gang, der blev sat tal på passiv rygning-dødsfald: 3.000 amerikanere dør årligt af lungekræft iflg rapporten. Disse konklusioner er der imidlertid ingen videnskabelig dækning for, viser referaterne. Forskere kunne ikke dokumentere livsfare ved passiv rygning ud fra videnskabelige kriterier i 1993 - og kan heller ikke idag.

Oplysningerne blev fremlagt i Kongressen af kongresmand, Thomas J. Bliley (R), som brugte tre år på at undersøge rygter om korruption og svindel med videnskabelige data i EPA - Environmental Protection Agency - et regeringsorgan med tusindvis af ansatte og kontorer spredt ud over USA.

[ OBS - edit: Det blev i 2014 afsløret, at de anti-tobaks aktivister, der skrev rapporterne om passiv rygning, har haft tætte økonomiske bånd til medicinalgiganterne Pfizer & GlaxoSmithKline siden 1980'erne: Anti-ryge eksperter var betalt af Big Pharma ]

Thomas Bliley’s dokumenter viser, at den offentlige sektor i USA allerede i 1980-erne var infiltreret af anti-tobaks aktivister - flere af dem med lange uddannelser og PhD-titler. De kæmpede aktivt i EPA’s navn - for amerikanernes skattepenge - for at få indført rygeforbud i USA. Deres mål var, ifølge Bliley, at skabe en ”milepæl”-rapport, som skulle bilde verden ind, at passiv rygning var så farligt, at politikere i hele verden var nødt til at indføre omfattende rygeforbud. Det lykkedes som bekendt.  Læs videre …

Bookmark and Share

65 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rygeloven skyder langt over målet …

28. oktober, 2009 | debat indlæg, frihed, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed, videnskab

Ingen dokumentation for virkningerne af passiv rygning

Debat-indlæg i JP, 28. okt 2009 - JP web version med kommentarer - fra JP trykt avis

Af Klaus Kjellerup

Trods to års intenst mediepres fra public health-lobbyen har regeringen meddelt, at man ikke vil stramme den danske rygelov alligevel. Dette er en interessant nyhed, som ingen havde troet på for få måneder siden. Det er måske gået op for regeringen, at rygeloven har negative side-effekter?

- At rygeloven er ved at skabe en ny stor ryger-underklasse, som langsomt skubbes ud af det offentlige liv og arbejdsmarkedet?

- At rygeloven blåstempler en grundløs angst for passiv rygning i dele af befolkningen?

- At rygeloven fremmer intolerancen mod rygerne i befolkningen? At de-normaliseringen af rygerne er farlig?

- At rygeloven siden indførslen i 2007 har kickstartet en recession i serveringsbranchen og hos dens leverandører? (1)

- At rygeloven betyder flere danske trafikdødsfald? En stor amerikansk undersøgelse fra 2008 demonstrerer, hvordan rygeforbud jager rygerne ind i deres biler og samtidig forlænger køreturene til steder med ryge-tilladelse. Rygeforbud betyder 20% stigning i alkohol-relaterede trafikdødsfald. (2)  - Læs videre …

Bookmark and Share

7 kommentarer

Tags: , , , , , ,

To års rygeforbud i DK: Nul sundhedsgevinst

22. oktober, 2009 | anti-tobak, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed, videnskab

Sundhedsstyrelsen tog fejl:  Rygelov gav ikke færre hjerteanfald

Fra 180grader: To års dansk rygelov: Nul sundhedsgevinst

- ANALYSE & KOMMENTAR:

- To års rygeforbud i Danmark har ikke haft nogen positiv effekt på folkesundheden. Der er ligeså mange rygerelaterede sygdomme i Danmark idag, som før rygeloven kom i 2007. Virker rygeforbuddet ikke, sådan som forebyggelses-myndighederne lovede os?

Nej. Ikke ifølge Sundhedsstyrelsens to-års evalueringsrapport om rygeloven, som politikerne modtog i efterårsferien. Alligevel er vores forbudsglade sundhedsminister Jakob Axel Nielsen tilfreds med rygeloven: En kæmpesucces sagde han med henvisning til, at passiv rygning i det offentlige Danmark nu er reduceret til næsten ingenting. Men ikke desto mindre: Ingen sundhedsgevinst. Dette virkede ministeren for sundhed dog af en eller anden grund ikke særligt bekymret over.

Tallene sætter imidlertid endnu et spørgsmålstegn ved den omstridte risiko ved passiv rygning, som er årsagen til vores rygelov. For de negative danske resultater lægger sig i halen på tilsvarende tal fra England og Skotland - og på de officielle tal fra USA, som i marts 2009 viste nul sundhedsgevinst i USA efter hele otte års rygeforbud.

De negative danske tal kommer bag på rapportens forfattere, som selv har lobbyet politikerne intenst for at opnå rygeforbud i Danmark, netop med det argument, at hjertesygdomme ville styrtdykke umiddelbart efter forbuddet. Især ville vi få færre indlæggelser med blodprop i hjertet, hævdede de såkaldte eksperter i forebyggelses-væsenet. Det er bare ikke sket, må de nu erkende:  Læs videre …

Bookmark and Share

3 kommentarer

Tags: , , , , , , , ,

Professor erkender: Forsøg i hvidbog er fup

20. september, 2009 | anti-tobak, manipulation, passiv rygning, politik, rygeforbud, videnskab

♦ Folketinget vildledt af “Hvidbog om passiv rygning”

♦ Fup-forsøg blev brugt, fordi det var en “effektiv formidlingshistorie”

180grader.dk: Forsker fanget i overdrivelse af passiv rygnings farlighed

- INTERVIEW:

Steffen Loft: "Det var en effektfuld formidlingshistorie"

Steffen Loft, professor: Forsøget var "en effektiv formidlings historie"

Professor i miljømedicin, toxikolog Steffen Loft er ekspert i dansk ”public health”, når det drejer sig om partikler. Listen over hans videnskabelige publikationer er lang - han er en, lovgiverne lytter til, når det gælder luftforurening og fx. passiv rygning.

Derfor har det undret mig, at Steffen Loft har lagt navn til det såkaldte garage-forsøg, der sammenligner passiv rygning fra 3 cigaretter med en halv times udstødning fra en dieselmotor - som viser at cigaretterne er farligere end dieselmotoren. Dette forsøg har også været vist i DR1 - og det har vildledt mange naive danskere og en del politikere til at tro, at passiv rygning er farligere end diesel-udstødning.

Dette er imidlertid ikke korrekt. Forsøget er vildledende. En halv times diesel-udstødning er langt farligere at indånde end passiv rygning af 3 cigaretter.

Hvidbog om passiv rygning 2005

Det fremgår imidlertid ikke af Steffen Loft’s artikel i Hvidbog om passiv rygning. Den blev udgivet i 2005 af 16 danske organisationer, anført af Kræftens Bekæmpelse med det budskab, at den internationale anti-tobakslobby nu havde samlet så mange beviser for faren ved passiv rygning, at politikerne var nødt til at indføre rygeforbud i Danmark.

Et af de såkaldte beviser var netop dette forsøg, som er beskrevet på side 12 af Steffen Loft sådan:

Sammenligning af passivrøg med trafikforurening: En undersøgelse har vist, at 3 cigaretter, der røg sig selv, gav en koncentration af PM1 på 168 μg/m3, mens en dieselmotor i tomgang i 30 minutter i det samme lukkede rum gav en koncentration af PM1 på 13 μg/m3. PM10 var 343 μg/m3 efter cigaretterne og 44 μg/m3 efter dieselmotoren (Invernizzi et al., 2004).” skriver Loft.

Det fabrikerede forsøg blev lavet af Giovanni Invernizzi og Roberto Boffi - begge medlemmer af anti-tobakslobbyen i FN-organisationen WHO i 2004. Tre år senere afslørede kemikere fra den tyske restaurationsbranche-forening BGN imidlertid, at WHO-forsøget er vildledende. Den tyske brancheforening beskyldte også WHO for manipulation med forsøget og rettede hård kritik af WHO’s “metoder” på et symposium om passiv rygning i Mannheim i 2007.

Se artikel: Afsløret: WHO passiv rygning forsøg var fup

Ford Mondeo: Brugt i fup-forsøg, der skulle vise stor farlighed ved passiv rygning

Ford Mondeo: Brugt af WHO i vildledende forsøg, der skulle vise stor fare ved passiv rygning

WHO-folkene havde målt antallet af partikler ved 30 minutters udstødning fra en Ford Mondeo diesel i en garage - og sammenlignet det med antallet af partikler fra afbrændingen af 3 cigaretter. De offentliggjorde herefter, at partikel antallet var meget højere fra cigaretterne - og kom på det grundlag frem til den overraskende konklusion, at cigaretterne er farligere end dieselbilen.

De tyske kemikere afslørede imidlertid, at WHO-folkene kun havde målt partiklerne med ét enkelt måleinstrument - og at dette apparat er ”blindt” overfor de ultrafine dieselpartikler.

Tyskerne gentog forsøget og målte igen - denne gang med instrumenter, som godt kan måle både diesel-partikler og partikler fra tobaksrøg. Resultatet viste herefter, at der var 3-12 gange flere partikler fra dieselbilen. Og det var vel at mærke de mindste, ultrafine partikler, som ifølge lægerne er de farligste, fordi de trænger dybt ned i lungerne.

Se en engelsk oversættelse af de tyske kemikeres forsøg.

”Steffen Loft må have en forklaring,” tænkte jeg - en forklaring på, hvorfor et vildledende forsøg optræder i Hvidbog om passiv rygning - så jeg ringede til ham.

“Vi var nødt til at tage det studie med”

Efter at være gjort bekendt med min viden om de to forsøg, erkender Steffen Loft først, at WHO-forsøget ikke er noget godt studie. Herefter siger han:  Læs videre …

Bookmark and Share

11 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Fire eu-lande liberaliserer rygelovene

14. september, 2009 | frihed, passiv rygning, politik, rygeforbud, rygning

Er forbuds-trenden ved at vende i Europa?

Fire EU-lande har liberaliseret deres rygelove i 2009

Trend vending: Fire europæiske lande har liberaliseret deres rygelove i 2009

- Er forbuds-trenden ved at vende? Det ser sådan ud. Flere europæiske lande er ved at liberalisere deres rygelove med det argument, at totalforbud imod røg på serveringssteder ødelægger økonomien i serveringsbrancherne - ligesom vi har set det i Danmark.

Fire europæiske lande har liberaliseret rygelove i 2009. Det drejer sig om Tjekkiet, Kroatien, Liechtenstein og den tyske delstat Bayern, som alle har slækket på deres rygelove i serveringsbranchen.

Dette kommer ikke bag på bestyrelsen i DARY, Danmarks Rygerforening: ”Vi ved, at total-rygeforbud ikke kan holde på sigt - og vi tror også, at politikerne ved det,” siger foreningens formand, Frank Pedersen.

”De fire rygelovs-liberaliseringer er et tegn på, at de pågældende lande ikke vurderer faren ved passiv rygning så alvorligt, som vi gør her i Danmark - mere realistisk efter vores opfattelse,” siger Frank Pedersen.  Læs videre …

Bookmark and Share

1 kommentar

Tags: , , , , , ,

Titanic synker … men her lugter skønt!

31. august, 2009 | anti-tobak, debat indlæg, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed, videnskab

Rygeloven: Har vi glemt betydningen af ordet ”Gæstfrihed”?

Debat indlæg i JP 31. aug 2009 - JP web version med kommentarer - fra JP trykt avis

Af Klaus Kjellerup

- Danskerne har ”omfavnet” rygeloven, skrev JP glad på 2-års dagen for rygeforbudet. Artiklen henviser til myndighedernes spørgeundersøgelse, hvori halvdelen af ikke-rygerne angiver, at de har indført rygeforbud i deres hjem siden rygeloven.

Men det er ikke nogen glad nyhed - det er en foruroligende nyhed. Den er et tegn på stigende intolerance - et tegn på, at rygerne bliver mobbet ud af samfundet af det politisk korrekte, røgfrie flertal.

Nej - danskerne har ikke ”omfavnet” rygeloven. Men mange ikke-rygere har omfavnet den. Halvdelen af ikke-rygerne har grebet chancen for at smide rygerne ud. Rygeforbudet har pludselig gjort det vigtigere at have et røgfrit hjem end at have rygende venner og familiemedlemmer. Gæstfriheden gælder ikke længere rygerne. Har danskerne glemt betydningen af ordet gæst-frihed? Er reglerne blevet vigtigere end venskaberne? Er forbudet blevet vigtigere end festen?

Rygerne har nu været jagtet i to år og har oplevet massive rettighedstab, som mange folk ikke kan forestille sig. Fra aug 2007 blev det helt uinteressant rygere at benytte mange af indendørs glæderne i samfundet: Restauranter, cafeer, diskoteker, cafeterier, bingo & bowlingbaner, spillesteder & spillehaller - undrer det nogen, at disse steder oplever økonomisk nedtur? Endvidere al transport: Tog, færger, fly, lufthavne - rygerne er nu jaget ind i deres egne biler. Undrer det nogen, at vi har oplevet flere trafikdødsfald?

Mange folk tror, vi har rygeforbud, fordi passiv rygning har vist sig farligt. Men sådan er det ikke - rækkefølgen er omvendt: Midt i 70-erne besluttede den gryende ”public health” sektor sig for rygeforbud - et smart politisk middel for at ”hjælpe” rygerne til rygestop. Først bagefter fabrikeredes ”værktøjet” til at opnå forbudet: Tobaksrøg skulle være farligt - for ikke-rygerne! En række løse spørgeundersøgelser blandt ikke-rygere blev finansieret af ”public health” og medicinalbranchen. De fleste viste imidlertid nul risiko. Læs videre …

Bookmark and Share

21 kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler