økonomi
Hvorfor forties sandheden om cigaretafgifter?
17. juli, 2019 | debat indlæg, politik, public health, rygning, videnskab, økonomi
♦ Ingen evidens for at afgifter får færre unge til at starte rygning
♦ Kun medicinalindustrien har glæde af høj tobaksafgift
JP, 17. juli 2019: Hvorfor forties den reelle sandhed om højere cigaretafgifter?
- DEBATINDLÆG
Kære regering. Inden I hæver cigaretafgiften, synes jeg I skal kende disse fire facts, som ingen af sundhedsorganisationerne har omtalt i medierne:
1. Høje cigaretafgifter får ikke færre unge til at starte rygning. Høje cigaretpriser påvirker kun eksisterende rygere. De kan få både yngre og ældre rygere til at ryge mindre (og sjældnere: til at stoppe), men der findes ingen evidens for, at de påvirker ikke-rygere eller fremtidige rygere, dvs. heller ikke unge ryge-startere.
Dette er konklusionen i det hidtil største review af de ca 3.500 videnskabelige artikler, der findes om afgifters effekt på rygning, som blev publiceret i British Medical Journal i 2013 af Guindon fra universitetet i Montreal. [1]
OBS - læs også: Sundhedsministeriet vildleder folketinget om tobaksafgift
Unge ryge-startere køber slet ikke cigaretter - de låner dem, stjæler dem, eller får dem forærende af ældre søskende eller bekendte. Derfor betyder prisen intet for unge ryge-startere før den dag, de er blevet etablerede rygere.
Højere cigaretafgifter kan tværtimod få flere unge til at starte rygning pga. den enorme medieomtale, emnet har. Puberteten er som bekendt den tid i livet, hvor man afprøver grænser, og når politikere og medier konstant fortæller de unge, at grænsen går ved cigaretter, så er det sandsynligt, at flere unge vil prøve at ryge alene af den grund. Læs videre …
Ingen kommentarer
Danske politikere køres rundt af Big Pharma
18. marts, 2019 | debatindlæg afviste, korruption, manipulation, politik, rygning, økonomi
♦ Nyt medicinal-sugerør i de offentlige kasser: Rygestopkurser
♦ Sundhedsstyrelsens rygestop-bibel finansieret af Pfizer
- KORRUPTION & OFFENTLIGE RYGESTOPKURSER:
Hvorfor vil danske politikere gøre de globale medicinalgiganter endnu rigere på de danske skatteyderes bekostning?
Dette spørgsmål er blevet relevant, efter at Venstre 23. januar i Berlingske [0] erklærede at ville bruge skattepenge på at forære medicinalbranchens “rygestop-medicin” til deltagerne på det offentliges rygestopkurser, og gøre det til en permanent ordning.
Hvorfor hoppede politikerne på denne vogn?
Uden tvivl har det spillet ind, at medicinalgiganten Pfizer i 2016 finansierede og tilrettelagde en vildledende rapport fra statsinstituttet KORA (nu VIVE), som fik stor medieomtale. [1]
Rapporten konkluderede i strid med sandheden, at rygere koster det offentlige mere end ikke-rygere, og at det - også i strid med sandheden - kan betale sig for det offentlige at finansiere rygestopkurser, bl.a med Pfizers rygestopprodukter.
Som det fremgår, kan det ikke betale sig. Jo flere rygere, der findes i Danmark, jo bedre bliver det offentliges finanser. Offentlige rygestopkurser er med andre ord det samme som betingelsesløs erhvervsstøtte til de globale drug-selskaber Pfizer, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson og Novartis - på skatteydernes regning og uden nogen fordel for dem.
Rygestopkurser er endvidere en meningsløs ide - af mange årsager:
For det første er rygning ikke en sygdom, og rygning kræver ikke medicin, selv om medicinalbranchen påstår det. Det er nedladende af de politiske partier at sygeliggøre deres rygende vælgere på denne måde.
Tobaksrygning er et valg - et valg, mange mennesker har truffet, som de er glade for, fordi rygning giver dem velvære, samtidig med at nikotinen øger deres opmærksomhed, indlæringsevne og kreativitet.
Det er også et valg, når rygere holder op igen. Det burde være klart for enhver, at sygdomme man kan vælge at slippe for, de er netop ikke sygdomme - de er valg.
Derfor er der naturligvis heller ikke tale om “medicin”. Der er tale om nikotinerstatning - Nicorette - et almindeligt forbrugerprodukt, som produceres af medicinalbranchen i konkurrence med andre, mere populære nikotinprodukter i butikkerne som f.eks. snus og tyggetobak, der produceres af tobaksindustrien, og E-cigaretter.
Disse produkter fungerer allesammen bedre som rygestop-metoder end medicinalbranchens Nicorette. Og så er de tilmed gratis for skatteyderne - tobaksprodukterne er endda belagt med tårnhøje afgifter, i modsætning til Nicorette. Læs videre …
Ingen kommentarer
Drivende hykleri i Salling Group-annonce
5. januar, 2019 | anti-tobak, debatindlæg afviste, rygning, økonomi
♦ Naive supermarkedsejere er hoppet på pharma-vognen
♦ Roser sig selv for at “hjælpe” de unge i smagløs nytårsannonce
OBS - læs også: Sig mig engang, er det slået klik i Netto?
- KOMMENTAR:
Næppe er julemaden fortæret, før de sociale medier bugner med danskerns nytårsforsætter om alle deres “gode” hensigter for det nye år. Som regel noget med deres livsstil, f.eks. rygestop, slankekure eller mere fysisk træning.
Disse ucharmerende forsøg på at gøre sig bedre end man er, har desværre nu bredt sig til erhvervslivet.
Dette er tydeligt, efter at supermarkeds-ejeren Salling Group officielt har kastet sig ind på medicinalindustriens side i dennes årelange krig for at dæmonisere sin værste konkurrent - cigaretten - hvis tilstedeværelse på hylderne står i vejen for medicinalindustriens salg af håndkøbsdrugs.
Nu gemmes cigaretterne i Netto- og Føtex-butikkerne derfor bag et gardin, mens medicinalindustriens konkurrerende produkter er frit synlige for kunderne. Dette er naturligvis ikke den officielle forklaring - den er, at Salling Group vil “hjælpe” de unge med at fravælge cigaretter.
I en række helsidesannoncer i medierne 2. januar fremgik det, at Salling-butikkerne har solgt 20 mill færre cigaretter, efter at de har fulgt den pharma-finansierede anti-tobakslobby’s nyeste påfund til dæmoniseringen af tobakken, og har gemt cigaretterne bag et sort gardin.
I annoncen bekendtgør Salling Group sit nytårsforsæt sådan: “Vi vil sælge endnu færre cigaretter til de unge.” Jamen, hvor rørende. Det er lige før, man må fælde en tåre. Har Salling Group pludselig glemt, at det allerede er forbudt at sælge cigaretter til de unge? Læs videre …
Ingen kommentarer
Ti år med rygeloven: Folk holder på pengene
31. december, 2018 | debatindlæg afviste, public health, rygeforbud, sundhed, økonomi
♦ Der burde være opsving, men privatforbruget står stille
♦ Sundhedsformynderi skaber mere sygdom og svag økonomi
- NULVÆKSTSAMFUND
Hvorfor bruger danskerne ikke flere penge?
Dette spørgsmål har været rejst af økonomer i årevis uden svar (1) - senest af cheføkonom Signe Roed-Frederiksen i Børsen (2). Det er en gåde for økonomer, at de lave renter ikke har sparket gang i økonomien siden finanskrisen i 2008, skrev hun bl.a.
Halvdelen af økonomien udgøres af privatforbruget. Men idag - ti år efter crashet i 2008 - er økonomien stadig ikke på højde med de niveauer, man oplevede i perioden fra 1945 til 2008.
Det er ikke kun et dansk fænomen: Den blodfattige økonomiske vækst findes overalt i EU og andre vestlige lande - og det til trods for de historisk lave renter og det naturlige opsving efter finanskrisen, som burde have fået folk til at forbruge lystigt.
Så hvad er årsagen til nulvæksten? Ingen økonomer synes at have overvejet, om den kan skyldes de markante ændringer, der skete i de vestlige samfund i årene op til crashet i 2008.
Den potentielle vækstdræber, der aldrig omtales, er det totalitære sundhedsformynderi, som FN-organisationen WHO begyndte at diktere i medlemslandene for 15 år siden med “verdens første sundhedstraktat”: Anti-tobakstraktaten, Framework Convention on Tobacco Control (3).
Med denne traktat pålagde WHO fra 2003 samtlige medlemslande at indføre rygelove og andre politiske indgreb imod tobak i perioden 2004 til 2008. I Danmark indførtes rygeloven i august 2007.
Rygelovene havde blandt andet den effekt, at de forbød rygeres efterspørgsel efter offentlige steder, de kunne ryge. Man forbød med andre ord en stor del af den privatøkonomiske aktivitet. Det undrer vel ingen økonomer, at privatforbruget falder, når dele af efterspørgslen forbydes ved lov? Læs videre …
Ingen kommentarer
Sundhedsministeriet vildleder folketinget om tobaksafgift
11. november, 2018 | debatindlæg afviste, manipulation, politik, public health, rygning, videnskab, økonomi
♦ Ingen evidens for, at øget tobaksafgift fører til færre unge rygere
♦ Ministeriet stoler på 20 år gamle studier fra Big Pharma
Netavisen 180grader: Sundhedsministeriet vildleder folketinget om tobaksafgift
- AFSLØRING:
Sundhedslobbyen har igen lagt pres på politikerne for at få dem til at øge tobaksafgiften. Denne gang ønsker lobbyen at øge cigaretprisen med 50% - til 60 kroner pr pakke - og argumentet er som tidligere, at man vil have færre unge til at ryge.
Folketingets sundhedsudvalg har derfor bedt sundhedsministeriet beregne, hvor meget en 50% højere cigaretpris vil reducere rygning blandt unge og andre aldersgrupper, og ministeriet afgav 23. oktober dette svar: [0]
“I beregningerne anvendes et estimat for priselasticitet på - 0,4 for den generelle befolkning”.
“Ved en priselasticitet på -0,4 estimeres en prisstigning på tobak på 50 pct. at medføre
et fald i det samlede/totale forbrug af cigaretter på 20 pct.”
” … forskning [har] vist, at unge er mere prisfølsomme end den øvrige del af befolkningen. Det betyder, at en given prisstigning på cigaretter forventes at føre til en større reduktion i forbruget for denne gruppe end for den generelle befolkning. Ved en priselasticitet på -1,5 estimeres en prisstigning på 50 pct. på cigaretter at medføre et fald i unges forbrug på 75 pct.”
- Ministeriet påstår altså (med visse forbehold for grænsehandel) at den foreslåede stigning på 50% vil få det samlede cigaretforbrug til at falde med 20%, mens de unges forbrug vil falde 75%. Og disse påstande blev straks spredt ud i medierne. [1]
Det ville være skønt for politikere med hang til adfærdregulering, hvis verden var så nem. Men sådan er verden ikke. Ministeriets svar er vildledning. Af tre årsager: Læs videre …
Ingen kommentarer
Sig mig engang, er det slået klik i Netto?
6. november, 2018 | anti-tobak, debat indlæg, politik, rygning, sundhed, økonomi
♦ “Røgfri generation”: Fortidens medicinalfascisme vender tilbage
♦ Netto-direktør tigger politikerne: Tving os til at gemme tobak
- KOMMENTAR
- Det er sjældent man ser så hårrejsende et forslag, som Netto-direktør Per Bank’s forslag til lovgiverne om at tvinge alle danske detailhandlere til at fjerne tobakken fra hylderne. Allesammen - supermarkeder, kiosker, købmænd og tankstationer, alle …
Man må knibe sig i armen: Er det Nordkorea, vi befinder os i?
Hvordan i alverden kan en leder af en stor detailvirksomhed - der lever på mottoet “kunden har altid ret” - foreslå noget så kundefjendsk, som at staten fjerner et af kundernes mest foretrukne nydelsesmidler fra detailbranchens hylder?
Man får det ikke bedre af at læse Per Banks begrundelse - den hviler på en naiv drøm. Hans budskab til politikerne er: Tving os til at fjerne tobakken fra hylderne, ellers får vi ingen “røgfri generation” i 2030 … Denne barnlige utopi har en række politikere og organisationer med tilknytning til medicinalindustrien som bekendt erklæret sig “committede til”.
Det er himmelråbende naivt, men også bekymrende, at der vitterlig findes ledere i erhvervslivet, der tager højtravende politiske hensigtserklæringer om fremtiden alvorligt og klynker om hjælp fra statsmagten til at indfri dem. Per Bank ser ikke ud til at have forstået, at politikere godt ved, at de lyver lidt engang imellem og fremsætter luftige påstande om alt det “gode”, de gerne vil gøre. Og han har åbenlyst heller ikke forstået, at repræsentanterne fra den medicinalfinansierede anti-tobakslobby stort set lyver fast. Læs videre …
Ingen kommentarer
Ingen gode grunde til højere tobaksafgift
5. november, 2018 | debat indlæg, manipulation, politik, rygning, videnskab, økonomi
♦ Evidens: Rygere betaler markant mere i tobaksafgift end de koster
♦ Børsen citerer vildledende Pfizer-studie, der påstår det modsatte
Debatindlæg Børsen 25. okt. 2018: Der er ingen gode grunde til høje tobaksafgifter
- et svar på Børsens artikel 23. okt: Der er mange gode grunde til høje tobaksafgifter
- DEBATINDLÆG:
“Rygning koster helbredet og statskassen dyrt. Selvom vi opkræver 8 mia. kr. i tobaksafgift, dækkes regningen ikke nødvendigvis,” skrev cheføkonom Steen Bocian i Børsen 23. oktober.
- Jo, Steen Bocian. Regningen for rygning dækkes mere end rigeligt af tobaksafgiften. Det er kendt fra utallige økonomiske beregninger rundt om i verden, at rygning er en enorm overskudsforretning for staten og samfundet. Nogle eksempler:
- Et omfattende studie fra den finske stat fandt i 2012, at en ryger i sin levetid bidrager med 133.800 euro mere til samfundet end en ikke-ryger, når samtlige indtægter og udgifter vedr. rygning er medregnet. [1]
- En tysk undersøgelse fra Teknologi-instituttet i Karlsruhe fandt dette i 2015: Når alle relevante indtægter og udgifter ved rygning i Tyskland gøres op, viser tallene at tyske rygere i deres levetid sparer samfundet for 36 mia. euro. De betaler herudover svimlende 376 mia. euro i tobaksafgifter. Ialt 412 mia. euro, som tyske rygere bidrager med til tyske ikke-rygere. [2] Læs videre …
Ingen kommentarer
Staten & Big Pharma laver “fake news”
7. januar, 2017 | anti-tobak, debat indlæg, manipulation, public health, rygning, videnskab, økonomi
♦ Spreder falske påstande om ryge-økonomi gennem Ritzau
♦ Ensidig negativ ryger-analyse var betalt & tilrettelagt af Pfizer
Information, 3. jan 2017: KORA og medicinalindustrien laver “fake news” om rygning
- AFSLØRING
Er en ryger en byrde for samfundet? Producenterne af rygestopprodukter siger ja, mens al evidens peger den modsatte vej. Hvis seriøse medier som Information og Ritzau vil bibeholde deres troværdighed, må de være på vagt over for ’fake news’
Af Klaus Kjellerup, journalist & sangskriver
- Der tales for tiden meget om fake news i de såkaldt useriøse medier, men almindelige medier bringer også falske nyheder, og nogle af dem er konstruerede af myndighederne i den hensigt at bedrage læserne.
Et eksempel er Ritzau-telegrammet bragt på information.dk den 14. december: “Rygere koster 8,6 milliarder mere om året end ikke-rygere” [1]. Artiklen omhandler en ny økonomisk analyse af det offentliges udgifter ved rygning, foretaget af statens institut KORA.
I analysen [2] konkluderer KORA, at kommunerne kan spare udgifter ved at få folk til at foretage rygestop.
»Med analysen får man et skøn for, hvad man kan spare ude i kommunerne, hvis man får folk til at stoppe med at ryge eller helt undgår, at de begynder,« siger KORA’s projektleder i artiklen.
Denne påstand er vildledende. Artiklen er fake news. Der er ingen offentlige penge at spare ved færre rygere. Det er tværtimod kendt fra økonomiske beregninger i Europa, USA og Asien, at rygere generelt er »billigere i drift« for det offentlige end ikke-rygere.
De to vigtigste årsager hertil er: 1. Tobaksafgifterne - i Danmark betaler rygerne otte milliarder plus moms årligt. 2. Rygere lever gennemsnitligt kortere end ikke-rygere og sparer derved samfundet for milliarder til ældrepleje, pensioner og sundhedsudgifter i forhold til ikke-rygere. Læs videre …
1 kommentar
Rygeloven: Vækstdræberen, som ingen ser
24. december, 2014 | debatindlæg afviste, frihed, politik, rygeforbud, rygning, økonomi
♦ Økonomerne måber: Hvorfor stiger privatforbruget ikke?
♦ Dansk og europæisk økonomi står bomstille efter krisen
180grader: Rygeloven: Vækstdræberen, som ingen ser
OBS - in English: Smoking Ban – A growth killer nobody notices - Frank Davis
- ØKONOMISK VÆKST:
Hvorfor stiger privatforbruget ikke?
Danskernes privatforbrug er stadig 32 mia kroner lavere i 2014 end i starten af 2008, skriver Dansk Erhverv i en analyse (1), omtalt i Berlingske 15. december (2).
Privatforbruget er endda reelt næsten 50 mia lavere i dag, hvis man udelader de øgede statslige afgifter, som danskerne betaler i forhold til i 2008, fremgår det.
Økonomerne forstår ikke det lave privatforbrug: (3) Hvorfor er danskerne ikke begyndt at forbruge igen efter finanskrisen? De har jo masser af penge på kontoen, skriver Dansk Erhverv. Hvorfor forbruger folk ikke mere, så den økonomiske vækst kommer i gear igen, ligesom før 2008?
Vækstdræberen, som ingen ser, er rygeloven fra 2007.
Og det gælder ikke kun i Danmark, men i hele EU. Samtlige nationalstater har nemlig forpligtet sig til at indføre rygelove efter tiltrædelsen af en sælsom FN-traktat fra WHO (4), hvis påståede hensigt er at reducere tobaksrygning. WHO’s ægteskabsligende “partnership” med medicinalgiganterne (5) kunne dog snarere tyde på, at hensigten er at sælge Nicorette.
Problemet ved rygeloven er, at den tager et stort område ud af økonomien: Den påbyder samtlige virksomheder at indføre rygeforbud - dermed forbyder man rygerne at efterspørge steder, hvor de kan ryge. Den samlede økonomiske aktivitet bliver naturligvis svagere, når staten forbyder 20% af borgerne at efterspørge en ydelse, de synes er vigtig. Læs videre …
Ingen kommentarer
Hjerneforskere: Tobak øger intelligensen
3. december, 2012 | anti-tobak, rygeforbud, rygning, videnskab, økonomi
♦ Rygestop medfører fald i hjernevirksomhed, siger professor
♦ Ofrer vi genialitet & store opfindelser til fordel for lang levetid?
- Fra Ekstra Bladet 29. nov 2012 - “En god cigar gør hjernen klar”
- NIKOTINFORSKNING:
Nikotinens positive virkninger på hjernens præstationer bekræftes nu af dansk nikotinforskning på Panum Instituttet i København. Her kan man i dag lægge endnu en brik til et puslespil, der viser, at tobak & rygning øger intelligensen.
Dette fremgår af kommentarerne fra den danske hjerneforsker, professor Albert Gjedde i et interview i Ekstra Bladet.
Albert Gjedde er sammen med to kolleger i gang med nikotin-forsøg, som ifølge Gjedde entydigt demonstrerer, at hvis en storryger pludselig holder op med at ryge, så får det negative konsekvenser for hans hjernevirksomhed.
“Det er energi-omsætningen af ilt i hjernen, der falder. Det betyder på dansk, at ens tankevirksomhed falder. Men hvis man begynder at ryge igen, så stiger energi-omsætningen til det vanlige niveau,” siger han.
Albert Gjedde forklarer i interviewet, at en del studier nu har konkluderet, at rygning øger intelligensen:
“Hvis man skal forklare begrebet intelligens, er det i virkeligheden evnen til at foretage fornuftige valg - at forudse fremtidige udfordringer. Og det er her nikotinen kan hjælpe til,” siger han til EB. Læs videre …
Ingen kommentarer
Rygeloven - en økonomisk vækstdræber?
29. oktober, 2011 | debat indlæg, gæsteskribent, politik, public health, rygning, sundhed, økonomi
♦ Rygeforbud er uden virkning på sundheden …
♦ Men loven har startet en forbrugs-negativ hjemmekultur
Debatindlæg i JP, 29. okt 2011: Rygeforbud uden virkning - fra JP trykt avis
Af Niels Ipsen, miljøbiolog & Klaus Kjellerup, researcher
- DEBAT INDLÆG:
Den nye regering vil stramme rygeloven, skriver JP 22. okt (1): “Vi kan se, at rygeloven har haft en positiv effekt, og derfor giver det god mening at se på endnu en stramning,” siger sundhedsordfører Camilla Hersom (R).
Men Hersom tager fejl. Rygeforbud har ingen anden “positiv effekt” end at folk, der ikke kan lide tobaksrøg, er fri for røgen, bl.a. på serveringssteder. Men dette vil jo alligevel ske automatisk, hvis restauranter og andre virksomheder bestemte deres egne rygeregler selv.
Der er heller ingen sundhedsgevinst ved rygeforbud. Det er dokumenteret overalt - også i Danmark. I USA viste en definitiv undersøgelse fra National Bureau of Economic Research i 2010, at der hverken er sket fald i antallet af hospitalsindlæggelser eller dødsfald efter hele otte års rygeforbud (2,3).
Der bliver heller ikke færre rygere efter et forbud, selv om nogen tror det. Tværtimod viser tallene fra de fleste lande, at faldene i antal rygere bremser op eller stiger, efter at rygeforbud indføres.
Til gengæld har rygeforbud en helt overset negativ effekt på økonomien. Det skyldes, at forbuddet lægger låg på en vigtig økonomisk vækstdriver: Efterspørgslen. Og et forbud mod en stor efterspørgsel kan få dræbende økonomiske konsekvenser. Læs videre …
Ingen kommentarer
Politikere bøjer sig for medicinal-lobbyister
26. september, 2011 | debat indlæg, politik, public health, rygeforbud, rygning, økonomi
♦ Medicinalselskaberne ønsker højere cigaretpriser
♦ For at kunne sætte prisen på Nicorette med op?
Debatindlæg i Børsen 12. september 2011: S og SF har bøjet sig for lobbyister
- POLITISK DEBAT:
I dagbladet Børsen’s leder 8. sep gennemhegler Anders Krab-Johansen S og SF’s ”magiske trick”: Det evindelige forslag om højere cigaretafgifter til finansiering af øgede udgifter på statsbudgettet.
Som Krab-Johansen anfører, er det allerede demonstreret af Finansministeriet, at øgede cigaretafgifter vil medføre et tab på 800 mill for statskassen. Så hvorfor fortsætter S og SF med dette forslag?
Svaret er politisk lobbyisme fra medicinalbranchen. Denne branches internationale nikotinproducenter, Pfizer, Glaxo, Novartis & McNeil har i mange år finansieret misvisende undersøgelser, der konkluderer, at øgede cigaretafgifter vil nedsætte antallet af rygere.
Det er imidlertid ikke korrekt. Øgede afgifter nedsætter ikke antallet af rygere. Det skaber i stedet øget grænsehandel og illegal handel med cigaretter - det er set overalt i Europa. Læs videre …
Ingen kommentarer
Analyse: Staten tjener tykt på rygerne
6. september, 2011 | politik, public health, rygning, sundhed, økonomi
♦ Rygere er stærkt overbeskattede, erkender Tjekkiets regering
♦ Minister: Behandling af rygere koster 10% af tobaksafgiften
Fra 180grader.dk: Tjekkisk sundhedsminister: Staten tjener tykt på rygerne
- AFHÆNGIG AF TOBAKSAFGIFTER?
Det er sjældent, man hører politiske myndigheder sige ligeud, at staten tjener godt på rygning, og at nutidens rygere er overbeskattede pga. høje tobaksafgifter.
Det skete imidlertid i Prag i august 2011 på den nationale public TV-kanal, Czech Television, hvor den tjekkiske sundhedsminister & læge, Leos Heger blev interviewet om en ny regeringsanalyse af rygnings effekt på den tjekkiske økonomi.
Analysen viser, at tobaksafgiften i Tjekkiet indbringer staten 10 gange mere end udgifterne til sygdomsbehandlinger af de tjekkiske rygere.
”Vi bruger årligt omkring 6 mia kroner (2 mia danske kroner) på behandling af rygerelaterede sygdomme i Tjekkiet, mens afgiften på tobaksvarer indbringer statskassen omkring 60 milliarder (20 mia danske kroner),” sagde Leon Heger til Prague Daily Monitor.
Han tilføjede, at den tjekkiske stat ville tabe mindst 50 mia kroner årligt (17 mia danske kroner) hvis der ikke fandtes rygere i Tjekkiet. Dette beløb indeholder dog ikke den tjekkiske stats besparelser på den formodede lavere levetid blandt rygere. Leos Heger argumenterede endvidere for, at en større del af indtægterne fra tobaksafgiften burde gå til sundhedsområdet i Tjekkiet.
Heger’s kollega, finansminister Miroslav Kalousek kommenterede tallene i analysen sådan: “Denne analyse bekræfter, hvad jeg altid har tænkt. Rygning er en gevinst for de offentlige finanser, ikke et tab. Det betyder dog ikke, at jeg ønsker at fremme rygning.” Læs videre …
Ingen kommentarer
Forskere er sikre: Tobak øger arbejdsevnen
25. februar, 2011 | anti-tobak, gæsteskribent, public health, rygning, videnskab, økonomi
♦ Nikotin forbedrer hjernens ydelse markant
♦ Er rygningen bedre end sit rygte?
♦ Professor: Det er på tide, at tobakkens positive sider udnyttes
180grader.dk: Rygning øger hjernens arbejdsevne markant, siger forskere
- Af Niels Ipsen, miljøbiolog & Klaus Kjellerup, researcher
NY ANALYSE: 40 ÅRS NIKOTIN-FORSKNING - NB: English version
- Ifølge sundhedsfolket er der ingen fordele ved tobak: ”Et skadeligt og unødvendigt produkt,” mener man fx i World Health Organisation (WHO), som har lobbyet de nationale regeringer til at bekæmpe tobakken siden 1975. (1)
I anti-rygelobbyen i Danmark ønsker de totalforbud imod tobak: “Vi kan ikke se, hvad tobakken bidrager med,” siger Kræftens Bekæmpelse. “Et røgfrit samfund burde ikke være en urimelig politisk målsætning,” siger man i sundhedsstyrelsen. (2)
Myndigheder verden over har siden 1960′erne fokuseret ensidigt på sundhedsfaren ved tobakken, og har derved givet den et negativt image. De mange anti-ryge kampagner har fået verden til at glemme, at tobakken også har positive sider.
Men som bekendt har en sag altid mindst to sider, og nu dukker de positive effekter ved tobakken op til overfladen i den videnskabelige litteratur:
Efter 40 års forskning i nikotinens virkninger har nikotin-forskerne nu et sikkert videnskabeligt bevis på, at rygning og nikotin har en markant, positiv effekt på den menneskelige hjernes arbejdspræstationer.
Hjernen arbejder bedre, når den får nikotin - som en optimeret computer. Nikotin er et “arbejds-drug”, som gør brugeren bedre til at fokusere og tænke hurtigere. Hjernen bliver også mere udholdende, især ved rygning: Nikotinforsøg viser entydigt, at rygere i langstrakte arbejdssituationer er i stand til at holde hjernen klar i mange timer efter, at ikke-rygeren mister koncentrationen.
Det virker som et paradoks i betragtning af de rygeforbud, der er indført på arbejdspladser i mange lande - men det er ikke desto mindre et fast billede, der tegner sig i hundredevis af videnskabelige forsøg med rygning og nikotin. Det forekommer usandsynligt, at virksomheder skulle kunne stoppe rygning på arbejdspladser med mange rygere uden at opleve en nedgang i arbejdsproduktiviteten.
Generelt får nikotin hjernen til at arbejde 10-30 % mere effektivt på en række områder. Det gælder især ved rygning - men også ved brug røgfri nikotin. Men samtidig: Når rygere og nikotinbrugere er afholdende, dvs. når de ikke får nikotin, så oplever de en måske lige så stor effekt-nedgang. Dette kaldes “the withdrawal effect” - “abstinensen” - nikotintrangen, som er kendt især af rygere.
Derfor virker forskellen på rygning og ryge-afholdenhed meget markant for en ryger - en forskel på måske helt op til 50%. Og dette besvarer ifølge forskerne spørgsmålet: Hvorfor ryger folk? Svaret er enkelt: Fordi rygning booster hjernens ydelse. Læs videre …
Ingen kommentarer
Kan velfærdsstaten overleve uden rygning?
7. april, 2010 | gæsteskribent, politik, public health, rygning, sundhed, videnskab, økonomi
♦ Rygere subsidierer samfundets ikke-rygere med 60 mia årligt
♦ En afskaffelse af rygningen vil være hård kost for statskassen
Læs også 180grader: Kan velfærdsstaten overleve uden rygning?
- Af Carsten West, cand.polit. og Klaus Kjellerup, researcher
BEREGNING & ANALYSE:
Myndighederne hævder ofte, at rygerne koster samfundet penge (1). Det gælder både Sundhedsministeriet, sundhedsstyrelsen, forebyggelseskommisionen og andre statslige styrelser. Formålet med denne information synes at være at skabe stemning for at sætte tobaksafgifterne yderligere op.
Myndighederne puster dermed til tidens mobning af rygerne: Ikke kun lugter rygere dårligt - de koster også samfundet penge.
Det er imidlertid ikke korrekt. Tværtimod - det forholder sig omvendt: Rygere bidrager netto til samfundets ikke-rygere med store mia beløb. Vores enkle husmandsberegning herunder viser ca. 60 mia kroner årligt.
Og selv om rygerne i en periode skulle koste velfærdsstaten ekstra i sundhedsudgifter og sygedage, som myndighederne hævder - så er disse udgifter småpenge i forhold til rygernes bidrag via tobaksafgiften og de besparelser, rygerne yder stat og pensionskasser ved deres gennemsnitlige kortere levetid end ikke-rygerne.
Beregningen hviler på statens og sundhedsmyndighedernes estimat, at rygere gennemsnitligt har ca. 10 færre leveår end ikke-rygere (2). Spørgsmålet i dette lys er imidlertid ikke, om rygerne koster samfundet penge - men snarere: Kan velfærdsstaten overleve uden rygerne? Læs videre …
13 kommentarer
Forskere: Rygelov virker imod hensigten
7. marts, 2010 | passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, sundhed, videnskab, økonomi
♦ Rygeforbud sender rygerne hjem ♦ Børn under 13 får mere røg
♦ Både rygere & ikke-rygere forlader serveringssteder efter forbud
Læs også Forskere: Rygelov virker imod hensigten, 180grader.dk
-- UTILSIGTEDE KONSEKVENSER:
Endnu engang må politikerne sætte forventningerne til rygeloven ned: Loven giver ikke færre dødsfald. Der opstår ikke færre sygdomme. Der bliver heller ikke færre rygere - og nu viser en stor, utraditionel undersøgelse, at rygeloven har nogle helt overraskende negative konsekvenser:
Både rygere og ikke-rygere forlader restauranter og cafeer i stort antal efter et rygeforbud - til stor skade for den branche. Samtidig bliver børn under 13 år gennemsnitligt udsat for mere røg end de gjorde før rygeloven. Rygeloven reducerer nemlig ikke røgen - den flytter den bare - sammen med rygerne. Fra arbejdspladserne og cafeerne - til hjemmet og børnene.
Det fremgår af undersøgelsen The Effect of Bans and Taxes on Passive Smoking [1] fra 2009 af forskerne Jerome Adda & Francesca Cornaglia fra London School of Economics. I undersøgelsen viser de, at rygelovene i USA har fået rygerne til at skære hårdt ned på tidsforbruget på serveringssteder, indkøbssteder, kulturtilbud og rejser. I stedet tilbringer rygerne efter et forbud gennemsnitligt 98 minutter ekstra pr dag i hjemmet, hvor rygning er tilladt.
Undersøgelsen viser et samfund i opbrud og forandring efter et rygeforbud - og der er god grund til at antage, at forholdene er de samme i Danmark: Rygerne flytter fra offentligt rum til privatrum - og røgen følger naturligvis med. Udover de negative konsekvenser på restaurationsbranchen og detailhandelen får denne ”folkevandring” fra det offentlige “udeliv” også det absurde resultat, at 8-12 årige børn gennemsnitligt får mere røg i blodet, end før rygeloven. Læs videre …
13 kommentarer
Rygeforbud koster caféerne 400 mill årligt
26. juni, 2009 | anti-tobak, passiv rygning, politik, rygeforbud, rygning, økonomi
♦ Hård nedtur i branchen kickstartet af rygeloven i 2007
♦ Tusindvis af arbejdspladser tabt efter rygeforbud
[fra: Danmarks Restauranter & Cafeer - juni 2009]
- ØKONOMISK BEREGNING:
Rygeloven i Danmark koster hvert år danske cafeer og værtshuse op imod 400 mill i tabt omsætning, fordi rygerne holder sig fra de røgfrie udskænkningssteder. Det fremgår af omsætningstallene fra cafeer og værtshuse for perioden 2003 - 2008 fra Danmarks Statistik.
Samtidig anslås det, at rygelovens første år har kostet et sted mellem 2.000 og 5.000 arbejdspladser i serveringsbranchen og hos dens leverandører.
Siden rygeforbud blev indført i Danmark i august 2007, har danske cafeer og værtshuse været ramt af en gennemsnitlig årlig salgsnedgang på 7% - og branchens samlede tab efter små to års rygeforbud kan estimeres til over en halv milliard kroner. Det er primært cafeer og værtshuse, der har måttet tage tab - restauranterne ser derimod ud til kun at være påvirket af rygeloven i mindre omfang.
Cafeernes samlede tabstal indeholder endda en omsætningsgevinst i de små ryge-værtshuse under 40 m2, der er undtaget fra rygeloven. De små ryge-steder, som udgør mellem 5 og 10% af cafeerne, har ifølge brancheforeningen, Danmarks Restauranter & Cafeer (DRC), oplevet stor fremgang siden forbudet i 2007, og begrænser dermed branchens samlede årlige tabstal. Det er ikke muligt at adskille tallene fra små og store cafeer / værtshuse i Danmarks Stastistiks database - men det er givet, at branchens samlede årlige tab ville være anseeligt større, såfremt 40m2 undtagelsen ikke fandtes.
Nedturen startede før “finanskrisen”
Tallene afslører også, at nedturen i cafe- og værtshusbranchen startede et helt år før den underliggende samfundsøkonomi faldt - den såkaldte finanskrise / recession - som begyndte i efteråret 2008. Nedturen på caféerne startede nemlig præcis i dagene efter rygelovens indførsel 15. august 2007. Straks efter faldt omsætningen ifølge DRC dramatisk med 15-25% - men i den følgende periode frem til udgangen af 2008 ”stabiliseredes” den negative tendens til et jævnt, men dybt fald på 7% årligt, siden toppen midt i 2007, hvor branchens årlige omsætning nåede op på 4,7 mia kroner. Læs videre …
Ingen kommentarer
Seneste artikler
- Hvorfor forties sandheden om cigaretafgifter?
- Danske politikere køres rundt af Big Pharma
- Drivende hykleri i Salling Group-annonce
- Ti år med rygeloven: Folk holder på pengene
- Sundhedsministeriet vildleder folketinget om tobaksafgift
- Sig mig engang, er det slået klik i Netto?
- Ingen gode grunde til højere tobaksafgift
- Høje cigaretafgifter er omvendt Robin Hood-politik
- Staten & Big Pharma laver “fake news”
- Stor analyse: Passiv rygning giver ikke kræft
- Danskerne mere syge efter rygeloven
- Anti-rygekampagne skader folkesundheden
- Rygeloven: Vækstdræberen, som ingen ser
- WHO nedtoner fare ved passiv rygning
- Anti-ryge eksperter var betalt af Big Pharma
Søg
Nye kommentarer
Kategorier
- anti-tobak (34)
- censur (5)
- debat indlæg (31)
- debatindlæg afviste (7)
- EB vris (9)
- frihed (21)
- gæsteskribent (9)
- korruption (4)
- manipulation (16)
- passiv rygning (36)
- politik (59)
- public health (44)
- rygeforbud (50)
- rygning (50)
- sundhed (41)
- videnskab (41)
- økonomi (17)
Arkiv
Links
- Dave Hitt: The facts
- Dick Puddlecote
- Dr. Michael Siegel’s blog
- Facebook - Klaus K blog
- Forces - liberty news network
- Forest - voice of the smoker
- Frank Davis
- Freedom 2 Choose
- Freedom 2 Choose Scotland
- Heartland Institute: Smokers lounge
- Jacob Sullum - Reason.com
- Joe Jackson
- Johnstone & Finch
- Lifestyle reviews
- Stand Fast - Smokers Lounge
- Taking-Liberties
- The Enstrom defense
- The Smoking Doctor
- Tobacco Control Tactics
- Tobacco truth
- Velvet Glove - Iron Fist
- Velvet Glove - Iron Fist: BLOG
Tidl artikler
- 8 års rygeforbud: Nul sundhedsgevinst
- Afsløret: WHO passiv ryge-forsøg var fup
- Analyse: Staten tjener tykt på rygerne
- Årets julegave: Et spark bagi
- Århundredets svindelnummer … ?
- Dagens tilbud: Køb et rygeforbud … !
- Dansk rygelov skabt af Nicorette-producenter
- Eksperter vrøvler igen om rygning
- Eksplosion i rygning blandt unge piger
- En modig mand siger sandheden
- Er rygeforbud skyld i trætte piloter?
- Fire eu-lande liberaliserer rygelovene
- Forbud dræber festen på spillestederne
- Forskere: Rygelov virker imod hensigten
- Forskerne er sikre: Tobak øger arbejdsevnen
- Fransk ekspert: Passiv rygning er ufarligt
- Fransk top-ekspert: Rygelov bygger på løgn
- Gør sundhedsformynderi danskerne syge?
- Hjerneforskere: Rygning øger intelligensen
- Hold kæft og lad folket være i fred … !
- Irland: Forbuds-paradiset er en fiasko
- Kan velfærdsstaten overleve uden rygning?
- Kære borgere: Ryg, drik og lav flere børn!
- Kære chefredaktør - jeg giver op
- Liberal Fredagsbar: Rygeloven ud af privaten
- Livsstil får skylden for kræft fra industrien
- Midt i en forbudstid
- Myte, at lav dansk levetid skyldes øl & røg
- Ny undersøgelse frikender passiv rygning
- Officiel ryge-undersøgelse er vildledende
- Polen afviser EU-krav om rygeforbud
- Politiken: Censur i debat om passiv rygning
- Politikere bøjer sig for medicinal-lobbyister
- Professor erkender: Forsøg i hvidbog er fup
- Professor: Vores anti-røg kampagner er fup
- Public health: Når sundhed tryner sandhed
- Ryge-krig: Underholdning eller propaganda?
- Rygeforbud dræber “The British Pub”
- Rygeforbud koster caféerne 400 mill årligt
- Rygeloven - en økonomisk vækstdræber?
- Rygeloven - videre mod helvede?
- Rygeloven skyder langt over målet …
- Røgforsker: Passiv rygning kan ikke dræbe
- Sådan gjorde de passiv rygning “farligt”
- Slog forebyggelse Christian ihjel?
- Stop sundhedsformynderiet … !
- Sundheds chock: Rygeforbud koster liv
- Sundhedskampagner slår dig ihjel
- Surprise: Rygeforbud giver flere rygere
- Titanic synker … men her lugter skønt!
- Tjekkiet: En frivillig & demokratisk rygelov
- To års rygeforbud i DK: Nul sundhedsgevinst
- Tvang og forbud virker modsat
- Vejen til helvede: “De andres liv …”
- Økonomisk krise bremser rygeforbud i USA
- “Eksperterne” - er de forskere eller præster?