Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Hjerneforskere: Rygning øger intelligensen

3. december, 2012 | anti-tobak, politik, rygning, videnskab

Rygestop medfører fald i hjernevirksomhed, siger professor

Ofrer vi genialitet & store opfindelser til fordel for lang levetid?

- Fra Ekstra Bladet 29. nov 2012 - “En god cigar gør hjernen klar”

- NIKOTINFORSKNING:

Nikotinens positive virkninger på hjernens præstationer bekræftes nu af dansk nikotinforskning på Panum Instituttet i København. Her kan man i dag lægge endnu en brik til et puslespil, der viser, at rygning øger intelligensen.

Dette fremgår af kommentarerne fra den danske hjerneforsker, professor Albert Gjedde i et interview i Ekstra Bladet.

Albert Gjedde er sammen med to kolleger i gang med nikotin-forsøg, som ifølge Gjedde entydigt demonstrerer, at hvis en storryger pludselig holder op med at ryge, så får det negative konsekvenser for hans hjernevirksomhed.

“Det er energi-omsætningen af ilt i hjernen, der falder. Det betyder på dansk, at ens tankevirksomhed falder. Men hvis man begynder at ryge igen, så stiger energi-omsætningen til det vanlige niveau,” siger han.

Albert Gjedde forklarer i interviewet, at en del studier nu har konkluderet, at rygning øger intelligensen:

“Hvis man skal forklare begrebet intelligens, er det i virkeligheden evnen til at foretage fornuftige valg - at forudse fremtidige udfordringer. Og det er her nikotinen kan hjælpe til,” siger han til avisen. 

Gjedde henviser samtidig til den svenske professor i genetisk udviklingsbiologi, Klas Kullander, der har fundet, at nikotin fremmer indlæring og hukommelse: “Nikotinen påvirker receptorerne i hukommelsescenteret. Man bliver simpelthen bedre til at organisere sin hukommelse,” siger Gjedde.

Rygning øger IQ med
seks points i tests

De danske og svenske fund ligger i forlængelse af den store meta-analyse af de sidste 40 års nikotinforskning, som blev lavet af USA-regeringens “National Institute of Drug Abuse” i 2010. Analysen er omtalt på dansk her:

Forskere er sikre: Tobak øger arbejdsevnen

I denne meta-analyse konkluderede Stephen Heishman & hans kolleger, at nikotin & rygning øger hjernens præstationer signifikant på en lang række områder, bl.a. koncentration, tempo, opmærksomhed, motorik og hukommelse. Ifølge Heishman bidrager de positive effekter til forklaringen på, hvorfor folk begynder at ryge på fast basis - og til forklaringen på, hvorfor det er svært med at holde op med at ryge igen.

Eller med andre ord: Det, der gør rygestop svært for den vordende ex-ryger er, at han skal vænne sig til, at hjernen kører i et lavere gear end det gear, han er blevet vant til at køre i, mens han var ryger.

Dermed blev der skudt hul i teorien om rygning som en “addiction” - en fysisk afhængighed, som rygeren er nødt til at vedligeholde for ikke at få “abstinenser” - withdrawal teorien. Denne teori vil de fleste fremtrædende psykologer ikke acceptere, fx. den israelske Dr. Reuven Dar, som siger, at der ikke findes nogen afhængighed af rygning. Det er et spørgsmål om vane, forventninger & psykologi:

Depressionen, trætheden & den manglende koncentrationsevne, som mange ex-rygere oplever ved rygestop, afspejler sandsynligvis ex-rygerens uindfriede forventninger om at kunne løse hverdagens små og store opgaver lige så nemt, som han plejede, dengang han var ryger. Disse forventninger forsvinder, når han har vænnet sig til at køre i sin hjernes naturlige, lavere gear - uden nikotin.

Tobak øger simpelthen hjernens arbejdsevne, viser forskningen - både tempoet, udholdenheden og koncentrationen. Effekten findes også ved brug af nikotin-tyggegummi & -plastre, men ikke i den samme styrke som ved rygning. Det skyldes, at når nikotin indåndes via røg, så rammer den hjernen hurtigt & effektivt - på få sekunder - og giver den et “kick”. Effekten holder sig i 25-60 minutter.

Nogle arbejdsgivere har fundet ud af dette og har erkendt, at det ikke kan betale sig at forhindre rygende medarbejder i at ryge. Det gælder fx. ejeren af oversætterbureauet TheBigWord i Leeds, Larry Gould, der siger, at han var “shocked”, da han fandt ud af, at de rygende oversættere arbejdede langt bedre i perioden lige efter deres rygepauser.

Larry Gould opmuntrer nu alle medarbejdere til at tage pauser, og for at få samme produktivitet ud af ikke-rygerne, som han har fået af rygerne, har han fyldt alle etager i virksomheden op med slik og sukkervarer, som også stimulerer hjernen.

Allerede i 1994 gjorde nikotinforskerne Stough, Gordon m.fl. i New Zealand forsøg på at kvantificere styrken af rygningens effekt. De fandt, at nikotinen i rygning kunne øge intelligensen med 6 points i IQ tests. Hvis man har en IQ på 100 - som er gennemsnittet - vil rygning altså kunne øge den til 106, ifølge disse forsøg.

Reducerer succesfulde
rygestop-kampagner
befolkningens intelligensniveau?

Andre forskere påpeger rygningens positive indflydelse på de store videnskabelige fremskridt og den kunstneriske kreativitet, der har fundet sted i Europa & USA igennem de sidste par århundreder. En lang række forfattere og kunstnere har været kendte som lidenskabelige rygere, og genier som Niels Bohr og Albert Einstein har lovprist tobakkens positive virkning på deres tænkning.

Den engelske psykologiprofessor Bruce Charlton spørger på sin blog, om vi med rygestop-kampagnerne i den vestlige verden er ved at ofre både geniet, de store kunstværker og de store opfindelser til fordel for længere levetid?

Hans svar: Måske …

Men - når forskningen nu viser, at rygning øger intelligensen - hvordan kan anti-tobakslobbyen og medicinalindustrien så hævde præcis det modsatte, som medicinalselskabet Pfizer gør i denne reklameartikel for et rygestop-produkt: At man bliver dummere af rygning?

Som argument for denne konklusion henviser artiklen til et studie der viser, at israelske soldater der ryger, har lavere IQ end dem, der ikke ryger.

Artiklens forfatter fremviser her den ikke specielt begavede, men meget udbredte forveksling af statistisk sammenhæng og årsagssammenhæng. For det israelske studie betyder jo ikke, at man bliver dummere af rygning. Tværtimod:

Studiet afspejler det forudsigelige forhold, at der er flere rygere blandt de mindre begavede, fordi de er mere motiverede for at øge deres intelligens ved hjælp af rygning. Cigaretten tilbyder individet en chance for oprykning til en højere division i intelligens-ligaen, og en mulighed for at begå sig dér.

Og hvem vil klandre de mindre intelligente, hvis de griber chancen for at få samme eller højere IQ end deres venner og jævnaldrende ved hjælp af rygning?

Mere alvorligt er det, når myndighederne fører krig mod rygning og tvinger mange folk til at stoppe, hvis det i realiteten betyder, at man igangsætter en stor, målbar reduktion i befolkningens intelligens.

Betyder succesfulde rygestop-kampagner, at man gør store grupper af mennesker dummere og siger farvel til genialiteten, kunsten & de store opfindelser, som professor Bruce Charlton frygter?

Hvis det er resultatet, er det måske ikke så mærkeligt, at økonomien kører dårligt i den vestlige verden …

———————————————–

Referencer:

“En god cigar gør hjernen klar”, Ekstra Bladet, nov. 2012

Nikotin förbättrar minne och inlärningsförmåga, Ergo, Uppsala Universitet, 2012

Discovery of gatekeeper nerve cells explains the effect of nicotine on learning and memory, Uppsala Universitet, 2012

Meta-analysis of the acute effects of nicotine and smoking on human performance, Heishman m. fl. 2010

Forskere er sikre: Tobak øger arbejdsevnen, Niels Ipsen & Klaus Kjellerup, 2011

Psykologer gør op med påstanden om ”afhængighed”, Simon Espersen, 2011

Smoking mind over smoking matter, EurekAlert, 2010

Nicotine gum & cigarette smoking: Comparative effects on vigilance and heart rate, Parrott 1989

Boss offers ’sweet breaks’ to non-smoking staff, The Sun, nov. 2012

Smoking and Raven IQ, Stough, Gordon, Mangan, Bates & Pellett, 1994

Smoking and creative accomplishment, Bruce Charlton, 2011

Why Smoking and IQ is a Deadly Pair-up, Pfizer ChantixSite, 2010

Smoking Is Dumb: Young Men Who Smoke Have Lower IQs, ScienceDaily, 2010

* Citatet i Ekstra Bladets overskrift stammer fra Thorvald Stauning (billedet), cigar-arbejder & dansk statsminister 1924-42.

——————————————-

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Kategorier

Arkiv

Tidl artikler