Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Årets julegave: Et spark bagi

24. december, 2008 | anti-tobak, frihed, passiv rygning, politik, rygeforbud, rygning

Københavns Lufthavn indfører totalt rygeforbud fra nytår

Københavns Lufthavn smider rygerne ud: Et moralsk korstog - uden moral

Julen er hjerternes tid. Ved jul er det tid til at give. I julen lægger vi for en kort stund alle hverdagens stridigheder og konflikter af vejen og prøver at være gode - og ikke mindst: Vi prøver at være gode ved dem, der måske har det lidt værre end os selv.

OBS - rettelse: Sådan var det tidligere. Men de dage ser desværre ud til at være forbi i vores nye forbuds-samfund. Vi lever nu i en tid med nul-tolerance, og det gælder også ved juletid. Fat det nu: Julens budskaber om glæde, om at være god, og om at udvise tolerance overfor andre mennesker er stærkt på retur.

Vi har igennem 1000 år levet med bibelens lignelse om den barmhjertige samaritaner, som hjalp en stakkels fremmed, der havde været udsat for røverisk overfald og var blevet slået halvt fordærvet. Samaritaneren har været en stor helt igennem vores 1000 år med kristendommen. En inspirerende rollemodel, som vi alle har kunnet lære af.

Men de dage er ovre. I forbuds-samfundet er man en god rollemodel, hvis man træder lidt hårdere på dem, der i forvejen ligger ned - fx. underklassen, der rammes af forbudene. I forbuds-samfundet er man ”god”, hvis man tværer de nederste lidt mere ud, og bagefter praler overfor omverdenen med sine gode hensigter og sin offervilje overfor ”tendensen” - den såkaldte tidsånd - dvs. den kendsgerning, at alle andre også tværer de nederste ud. Så kan alle de ”rigtige” tage hinanden i hænderne og bekræfte hinanden i, hvor ”gode” de er, mens de marcherer frem imod ”en bedre verden” uden de nederste - den “væmmelige underklasse”. 

Intet argument for totalforbud

Tag nu fx. Københavns Lufthavn. Med en uhyre klodset timing, lige op til jul, valgte ledelsen af Københavns Lufthavn at meddele offentligheden, at man nu sparker de i forvejen hårdt prøvede rygere ud af lufthavnen, idet man lukker de få rygerområder, der var tilbage til rygerne, straks efter nytår. Københavns Lufthavn bliver dermed ”100% røgfri”, som man triumferende meddeler på lufthavnens website.

Der er intet argument bag denne beslutning. Lufthavns-ledelsen medgiver selv, at de blot laver signalpolitik. Det er tidsånden, siger man: ”Vi følger trenden i DK og internationalt, hvor et røgfrit indeklima vægtes højere og højere.” Jamen, hurra-hurra - hvor er I dog dygtige. Nr. 1 i klassen - uden tvivl. Har I det så godt nu? Føler I jer nu ”gode” … ?

Totalforbud i lufthavnen gør intet for sundheden. Det gør heller intet for indeklimaet - selv om lufthavnen naturligvis hævder, at indeklimaet bliver ”meget bedre” af, at man suspenderer rygernes sidste 45 kvadratmeter ”helle” i lufthavnens ca. 10.000 kvadratmeter, der var røgfrie i forvejen. Vi taler om nogle få promille af indendørs arealerne i lufthavnen - ledelsen og bestyrelsen må virkelig siges at have fokus på de store opgaver i virksomheden.

Det er en joke at påstå, at man forbedrer indeklimaet i lufthavnen ved at nedlægge de bittesmå rygearealer. Lufthavnen havde i forvejen alt for små og usle faciliteter til deres rygende kunder (som formentlig udgør op imod 30% af kunderne), der måtte have en beroligende smøg, inden de skulle op og tilbringe mange timer i et fly uden at kunne ryge.

Jeg havde selv store problemer med overhovedet at finde et rygerum, da jeg sidst var i lufthavnen for at flyve med AirBerlin til Mallorca - (hvor man heldigvis gerne må ryge en cigaret efter middagen på nogen af restauranterne). Jeg er er temmelig sikker på, at jeg overhovedet ikke ønsker at flyve fra en lufthavn, hvor jeg ikke kan få en smøg umiddelbart før flyafgang. Jeg er i forvejen ikke alt for begejstret for at sætte mig op i en stålcigar med vinger i 10 km’s højde - hvor der jo til og med også er rygeforbud.

Barnlig signalpolitik

Men først og fremmest ønsker jeg ikke at blive betjent af en leverandør, der på grund af barnlig, moralsk signalpolitik ikke vil stille rimelige faciliteter til rådighed for mig som kunde. Det ligger fast. Jeg aner ikke om der er andre rygere, der har det på samme måde, men jeg tror det.

Og så vil Københavns Lufthavn opleve en fortsættelse af den passager-nedtur, der allerede er igang - sidst med 11% nedgang i november *. Uanset hvad grunden er: Nedgangen i 2008 burde være et signal til lufthavnen - et vink med en vognstang - om at indrette deres forretning efter kundernes ønsker. Og ikke efter hvad ledelsen tilfældigvis mener er ”tidens trend” - med en barnlig signalpolitik for at være nr. 1 i klassen på de bonede gulve.

Der er ingen rationelle argumenter for et totalforbud - at gøre Københavns Lufthavn ”100% røgfri” - den var 99,995% røgfri i forvejen. Dette er et moralsk korstog - desværre uden moral.

Til de hårdt prøvede rygere siger man bare: ”SKRID … !” - man giver dem et los bagi i julegave. Og så forventer man bifald fra de ”rigtige” for at være de perfekte rollemodeller - dem, der følger ”tidens trend” imod ”en bedre verden”.

Giv mig et break. Hvor er den barmhjertige samaritaner? Han var en noget bedre rollemodel end Lufthavnens direktør Brian Petersen og bestyrelsesformand Henrik Gürtler - som til daglig er administrerende direktør i Novo A/S. De to har nemlig vist os med deres eget dårlige eksempel, hvordan man ikke skal gøre.

* OBS - ny info pr 14. jan: Kbh Lufthavns passagertal faldt yderligere 10% i december

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

17 kommentarer til Årets julegave: Et spark bagi

Fleks
25. december, 2008

Sidste gang (og også sidste gang i fremtiden for mit vedkommende, hvad CPH angår), hvor vi ankom fra sydens sol, var alt kaos i bagageudleveringen. Efter tre timers venten - som sild i en tønde - opgav vi og forpassede selvfølgelig også sidste afgang til Jylland. - (Kufferterne dukkede først op tre dage senere!)

Forestil dig 7 timer i CPH, midt om natten, koldt, alt lukket og hvileforholdene under al kritik. - Og de vil gerne spille sig op som værende en ‘international lufthavn’ med klasse! - Jo, god morgen min bare …! (Rejser fra Hamburg for fremtiden - kan kun anbefales!)

Der er så mange ting, de burde ta’ sig af for at højne standarden, og så er det mest intelligente pip, de kan finde på: “Afskaf de få ryge-miskropiske steder!”

“Både rygere og ikke-rygere har selv kunnet konstatere, at luftkvaliteten omkring lufthavnens rygekabiner ikke har været optimal”. -

Mon det ikke snarere skyldes, at Susanne & Co. ikke har været “optimal” mht. kabinernes udsugningsevne. -

En amatøragtig og søgt begrundelse!

Der er andre og slet skjulte hensigter bag en så arrogant, ensidig og sjofel behandling

Ang. Københavns Lufthavne. - Har lige læst, at Heatrow og British Airways ligger på en ubetinget første plads, hvad mistet både bagage og håndbagage angår. Man advarer endda folk mod at benytte lufthavnen. - Og hvor tror I, CPH ligger? - Jo, København indtager såmænd en fornem 3. plads blandt alverdens lufthavne, hvor man mister sin bagage!

Som jeg tidlige anførte, så har de, ved den søde (jule)grød, mere graverende og alvorligere ting, at ta’ hånd om, end den ‘kærlige’ omsorg for rygerne.

Hvordan i alverden kan damemennesket da få sig selv til at sige, at flygæsterne efter måske 10 - 12 timers flyvning fra f.eks Thailand, kan få ‘forbedrede forhold’ rygemæssigt, hvis de endelig får deres bagage, så skal slæbe den måske flere hundrede meter hen til en el. anden udgang, før de kan ta’ sig en længe ventet smøg!

Cigaretskodder kan nogle gange være noget SVINERI, men det er Københavns Lufthavnes ageren i det her tilfælde sørme også!

Frank Pedersen
27. december, 2008

Jeg kan anbefale rygerne at gøre som jeg – Jeg har ikke været ude at rejse med fly siden der blev indført rygeforbud i flyene. Det er sørgeligt at nogle skal afskæres fra denne form for ferie. Min kone og jeg har ej heller været på restaurant siden rygeforbuddet trådte i kraft.

– Jeg har taget konsekvensen for længe siden.

Dog kæmper jeg aktivt for rygerne som medlem af Danmarks Rygerforening – http://dary.dk

Gæst
5. januar, 2009

Ja, synd for Jer at ingen snart vil havde Jer som kunder. Det er der måske en grund til. Og I kommer nok på andre tanker, I skal ud og flyve om nogle år. Men barnlige kommentare for at skabe FUD. Skulle jeg også skrive at hvis rygeforbudet bliver ophævet, så vil jeg ikke ud og flyve. Griner….

Sjovt nok, så tror mange rygere at det er pga. af folk ikke må ryge at der er nedgang. Ceres havde også en udmelding om at ølsalget var gået ned pga. rygeloven. Den kom 3 mdr. før lovgivningen trådte i kraft :-).
Det viste sig at det skulle bruges som begrundelse til at sælge grunden i Århus. Nu står de så stadigt med grunden, ingen vil købe. Lad os se om den kommer til at ligne Jagtvej 69 :-)

Og faldet på de 11% kan du nok tilskrive den samme grund som faldet af resturantbesøg. Det er somregel rejser og resturantbesøg folk vælger fra når der er krise.

Julen er tolerance skriver du. Måske rygerne skulle havde vist det for år tilbage, så stod I ikke som I gør i dag.

Det er ikke lufthavnens skyld at I har en dårlig hobby og barnlig adfærd.

Lars Matthiessen
5. januar, 2009

Jeg er ikkeryger, og selv om jeg er meget tilfreds med, at der sjældent ryges omkring mig, så er jeg modstander af rygeloven. Jeg vil dog sige, at i praksis bliver der røget på masser af ikkerygerarealerne i Københavns lufthavn, i modsætning til i andre lufthavne, så de 0,045 promille holder ikke en meter i virkeligheden.
At sammenkæde faldet i passagertallet med rygeforbudet er også at stramme den rigeligt på den spinkle statisiske baggrund. Jeg synes, at det er synd at Kjellerup falder i her, da jeg ellers mener at han i mange andre sammenhænge argumenterer godt for sin sag.

KK
5. januar, 2009

Hej Lars - tak for kommentar.

Jeg sammenkæder ikke rygeforbudet med nedgangen i passagertallet på den måde du antyder. Jeg skriver, at en sådan nedgang er et vink med en vognstang om at indrette sin business efter kundernes ønsker.

Jeg tror du har ret i at der har været røget mange andre steder end i lufthavnens rygerboxe, for jeg kunne ikke selv finde dem, da jeg var i lufthavnen sidst. Jeg løb rundt og ledte, nærmest som en forbryder på flugt. Det var ikke sjovt.

Jeg tror ikke helt ikke-rygere forstår en røgfri lufthavns indvirkning på en ryger. Det vil gøre nogen rygere desperate …

Jens Langkilde
5. januar, 2009

Bröd är farligt !

Jag har gjort en liten undersökning, och det jag har upptäckt borde få alla att tänka till:

Mer än 98 procent av alla fällda brottslingar äter bröd.
Hälften av alla barn som har växt upp i brödkonsumerande hem har under medel på standardproven i skolan.
På 1700-talet, när praktiskt taget allt bröd bakades i hemmet, var medellivslängden lägre än 50 år, spädbarnsdöden var oacceptabelt hög, många kvinnor dog i barnsäng och sjukdomar som tyfus, gula febern och influensa ödelade hela samhällen.
Mer än 90 procent av alla våldsbrott begås inom 24 timmar efter det att gärningsmannen har ätit bröd.
Bröd är gjort av en substans som kallas “deg”. Det har bevisats att även så lite som ett halvkilo deg kan kväva en mus. Genomsnittsamerikanen äter mer bröd än det på en månad!
Primitiva stammar som inte hade något bröd uppvisar låg förekomst av cancer, Alzheimers, Parkinsons och skelettsjukdomar.
Bröd har bevisats vara vanebildande. Intagna som blivit fråntaget brödet och endast har tilldelats vatten vädjade efter bröd efter bara två dagar.
Bröd är ofta en inkörsport som leder användaren till allt tyngre saker såsom smör, marmelad, jordnötssmör och till och med kallskuret.
Det har bevisats att bröd absorberar vatten. Eftersom människan består till mer än 90 procent av vatten, betyder det att om du äter bröd leder det till att din kropp tas över av det här absorberande livsmedlet, och förvandlar dig till en degig och geggig brödmänniska.
Nyfödda bebisar kan kvävas av bröd.
Bröd bakas i temperaturer på ungefär 200°C. Sådana höga temperaturer kan döda en vuxen människ på mindre än en minut.
De flesta amerikanska brödätare är fullständigt oförmögna att skilja på betydande vetenskapliga fakta och meningslöst babbel.
I ljuset av de här skrämmande fakta, föreslår vi följande brödrestriktioner:

Ingen försäljning av bröd till minderåriga.
En nationell “Nej Till Bröd”-kampanj, TV-inslag med kändisar och bakrutedekaler.
En 300-procentig statlig skatt på allt bröd för att finansiera alla samhällssjukdomar som kan associeras med bröd.
Inga bilder på djur eller människor, och inte heller några grundfärger (vilka kan verka tilltalande för barn) får användas i brödreklam.
Inrätta brödfria zoner omkring skolor.

Kom ihåg: Tänk idiotiskt, agera globalt!

http://www.skrattnet.se/kategorier/skamt.php?cat=9&sub=47&id=380

Jens Langkilde
5. januar, 2009

It’s criminally irresponsible to allow monsters like Winston Churchill to appear in books.

Not only did he chain-smoke obscenely large cigars, he drank huge amounts of alcohol, was grossly overweight, and never exercised. And we call this a national hero? Is this any kind of example to be setting our kids? No, it isn’t, so it’s out with the airbrush for Winnie and enter stage right health-conscious Aryan Adolf Hitler. We can think of no better example of responsible and considerate behaviour than the slim, non-smoking, teetotal vegetarian with his legendary love of animals. His personal habits should be an example to us all and his life a reminder of what a truly healthy lifestyle can achieve. Remember: Adolf Hitler didn’t smoke.

http://www.therockalltimes.co.uk/2004/04/05/smoking-ban.html

Vivi
5. januar, 2009

Det mest fantastiske ved afskaffelsen af de få m2 rygerkabine er dog, at man bliver nødt til at bevæge sig rundt i “duften” fra et utal af parfumer nær de store arealer med parfumesalg. Der findes faktisk parfumeallergikere…

Kenneth Lauritzen
6. januar, 2009

Jeg er fuldstændig enig i K.K´s kritik af lufthavnens nye rygepolitik. Det virker helt absurd at lukke de sidste rygebokse ned. Forstår ikke den service-forringelse fra lufthavnens side.

Langki
13. januar, 2009

Nystalinistiske hjælpeforanstaltninger:

»Jeg har røget, siden jeg var 13 og stjal min mors cigaretter. Hvis vi ikke måtte her, så finder vi bare en slyngelstue at ryge i. En smugkrog ligesom på arbejdet,« siger Vadim Dresler, der i dag har fri fra arbejdet som kok. Rummet fyldes af latter, og der skåles. »Nej, altså, det handler jo om kammeratskabet. Det er meget, meget vigtigt. Jeg kommer, når jeg har fri. Her kan man finde nogen at snakke med, og når der ryger lidt sprut ind, ja, så ryger man altså også,« siger han.

Tilbage på Christiansborg mener SF derimod, at et totalt rygeforbud er det eneste rigtige.

»Grunden til, at der er blevet lavet en kvadratmetergrænse, er et udtryk for et politisk kompromis. De erfaringer, vi har gjort os nu, viser, at det virker at have et forbud. Man må erkende, at hvis man vil hjælpe de her mennesker, så er man nødt til at minimere mulighederne for at ryge. Det har intet at gøre med at nægte folk personlig frihed, det har noget at gøre med at give de her mennesker redskaber til at ændre adfærd, så der ikke opstår ulighed i samfundet. Men der skal selvfølgelig være andre tilbud, og det er der ikke i dag, og derfor sætter de sig hen på det lokale værtshus for at få socialt samvær,« siger SFs sundhedsordfører, Karl H. Bornhøft.

http://www.berlingske.dk/article/20090112/danmark/701120098/

Langki
20. januar, 2009

Luften er for tiden fuld af forbud:

“Svinekød vil blive banlyst fra børnehaverne og al kød skal være halalslagtet i børnehavernes madordninger.”
http://www.berlingske.dk/article/20081126/politik/811260399/

Nu venter vi så på forbud mod vandpiber !

Langki
20. januar, 2009

Det liberale modstød !:

Ledende eksperter i forebyggelse støtter udspillet og har længe kritiseret danske politikeres berøringsangst over for brug af forbud og restriktioner….

»Vi kan ikke fjerne det personlige ansvar totalt,« siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.

http://www.berlingske.dk/article/20080727/danmark/109260218/

Langki
21. januar, 2009

Cigarforekomster på film !

Den amerikanske lægeforening er trukket i harnisk over de rester af rygekultur, der stadig findes i de store film.

Storrygende skurk
Senest har foreningen klaget over William Hurt, der i den kommende ’The Incredible Hulk’-film spiller skurken general Thaddeus, der i tegneserien, filmen bygger på, er storryger.

Plakater for filmen advarer potentielle tilskuere mod cigarforekomster, men er det nok? Spørger man retorisk i lægeforeningen.

http://politiken.dk/kultur/article526107.ece

Langki
22. januar, 2009

Det offentlige mangler ikke arbejdskraft ! Vandpiber i søgelyset.

“Undersøgelse viser, at unge ikke kvitter røgen, men blot skifter cigaretterne ud med vandpibe …
De unge har bare skiftet cigaretterne ud med vandpibe, siger forskningsleder Pernille Due fra Statens Institut for Folkesundhed.

Undersøgelsen vækker bekymring hos blandt andre Kræftens Bekæmpelse, hvor man peger på, at vandpibetobakken indeholder de samme skadelige stoffer som anden tobak.”

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/311290:Danmark–Unge-ryger-paa-vandpiben

Langki
25. januar, 2009

Læs den !

Kommissionen til afskaffelse af den personlige frihed

Af Jacob Mchangama
Onsdag den 14. januar 2009

http://mchangama.blogs.berlingske.dk/2009/01/14/kommissionen-til-afskaffelse-af-den-personlige-frihed/

Fleks
12. marts, 2009

Er Susanne Frank fuld af løgn?

Citat fra deres website:
“..siger Susanne Frank, der understreger, at lufthavnen samtidig med nedlæggelsen af de indendørs rygefaciliteter, vil forbedre forholdene for rygerne udendørs.”

Her, den 9.marts, var der ingen sicurity-ansatte, der kendte noget til ‘forbedrede forhold’, men henviste (læs ‘bortviste’ uvenligt) til de sædvanlige forblæste udendørs ‘faciliteter’!

(Gik demonstrativt med en ‘tom’ pibe i munden, men blev inden for en time, 02:00-03:00, antastet af ikke mindre fem securitys og sågar en rengøringsslave med: “Der må ikke ryges her!”)

Modsat Billund Lufthavn, som @mika oplyser:

http://www.vejleamtsfolkeblad.dk/artikel/80993:RejserLufthavnsdirektoer-freder-rygerne

går Susanne og CPH helt tydeligt efter rygerne og IKKE røgen!

Så rygere: Vælg/støt så vidt muligt Billund!

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler