Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Drivende hykleri i Salling Group-annonce

5. januar, 2019 | anti-tobak, debatindlæg afviste, rygning, økonomi

♦ Naive supermarkedsejere er hoppet på pharma-vognen

Roser sig selv for at “hjælpe” de unge i smagløs nytårsannonce

OBS - læs også: Sig mig engang, er det slået klik i Netto?

- KOMMENTAR:

Januar er hykleriets måned

Næppe er julemaden fortæret, før de sociale medier bugner med danskerns nytårsforsætter om alle deres “gode” hensigter for det nye år. Som regel noget med deres livsstil, f.eks. rygestop, slankekure eller mere fysisk træning.

Disse ucharmerende forsøg på at gøre sig bedre end man er, har desværre nu bredt sig til erhvervslivet.

Dette er tydeligt, efter at supermarkeds-ejeren Salling Group officielt har kastet sig ind på medicinalindustriens side i dennes årelange krig for at dæmonisere sin værste konkurrent - cigaretten - hvis tilstedeværelse på hylderne står i vejen for medicinalindustriens salg af håndkøbsdrugs.

Nu gemmes cigaretterne i Netto- og Føtex-butikkerne derfor bag et gardin, mens medicinalindustriens konkurrerende produkter er frit synlige for kunderne. Dette er naturligvis ikke den officielle forklaring - den er, at Salling Group vil “hjælpe” de unge med at fravælge cigaretter.

I en række helsidesannoncer i medierne 2. januar fremgik det, at Salling-butikkerne har solgt 20 mill færre cigaretter, efter at de har fulgt den pharma-finansierede anti-tobakslobby’s nyeste påfund til dæmoniseringen af tobakken, og har gemt cigaretterne bag et sort gardin.

I annoncen bekendtgør Salling Group sit nytårsforsæt sådan: “Vi vil sælge endnu færre cigaretter til de unge.” Jamen, hvor rørende. Det er lige før, man må fælde en tåre. Har Salling Group pludselig glemt, at det allerede er forbudt at sælge cigaretter til de unge? 

Forestiller Salling Group-ledelsen sig virkelig, at den kan få offentligheden til at tro på, at man mindsker unges interesse for cigaretter ved at gemme dem bag et gardin? Cigaretter, som de unge ikke engang selv må købe?

I så fald må man undre sig over, at automobilforhandlerne ikke forlængst har gemt de nye biler bag et gardin for at nedbringe de unges trafikulykker på vejene.

Efterplaprer løgn fra
Kræftens Bekæmpelse

I disse hykleriske annoncer fremsættes også en simpel løgn: Det påstås, at “halvdelen af dem, der bliver ved (med at ryge), ender med at dø af det”. Denne smart lydende anti-tobaks catchphrase blev fremført første gang i 90′erne af den lægeuddannede pharma-ven, tidl. WHO-direktør Gro Harlem Brundtland. Der kan imidlertid ikke føres sandhedsbevis for den - langt fra endda.

Salling Group citerer Kræftens Bekæmpelse for påstanden, men det er absolut ingen garanti for dens troværdighed. Tværtimod er det velkendt blandt forskere, at denne medicinalforening fremsætter vildledende påstande i medierne - ikke kun om tobak: Der er mange eksemplervildledning fra Kræftens Bekæmpelse.

Sandheden er, at der ikke findes nogen videnskabelig metode, der kan afsløre, om et dødsfald er forårsaget af tobaksrygning. Selv ikke de dygtigste retsmedicinere i verden kan afgøre, om en rygers død er forårsaget af tobaksrøg eller af myriaden af andre giftstoffer, som alle mennesker udsættes for.

Trods mange mediehistorier om dødsfare ved cigaretter, er man ikke i nærheden af at kunne bevise, om en enkeltperson er død af rygning, endsige bevise at halvdelen af rygerne dør af det.

Rygning er ikke sundt, nej - men medicinalprodukterne på Netto’s hylder er langt mere skadelige end cigaretter, og dermed bliver Salling Group-ledelsens hykleri påfaldende.

Dræbende pharma-produkt
står frit fremme
på Netto-hylderne,
mens tobak gemmes væk

Hvis Salling Group vitterlig mener, at de “hjælper” nogen ved at gemme produkter, må de naturligvis først gemme de produkter, der beviseligt forkorter livet, nemlig medicinalbranchens håndkøbsdrugs, der står frit fremme på Netto-hylderne.

I modsætning til cigaretter kan det nemlig bevises, at disse produkter er ekstremt farlige, især på kort sigt: Kun få ugers brug af hovedpinepillen Ipren kan skade mænds hormonsystem, mens lidt længere tids brug kan forårsage maveblødning, blodpropper, hjertestop og død. Dette kan cigaretter ikke hamle op med.

Men overordnet set må man bare spørge - hvad rager kundernes helbred egentlig Salling Group? Det er da deres egen sag. Måske skulle gruppen bare droppe det drivende hykleri og lade kunderne selv bestemme, hvilke varer de vil efterspørge … ?

Så slap Salling Group også for at fremsætte løgnagtige påstande i sine hykleriske annoncer.

————————————————

* Kommentaren blev indsendt som detabtindlæg til Berlingske 4. januar 2019, men afvist fra Berlingske.
Referencer:

Podium: Our failure to control smoking, Gro Harlem Brundtland, 1999

WHO launches partnership with the pharmaceutical industry to help smokers quit, WHO 1999

Livsstil får skylden for kræft fra industrien, Klaus K blog 2011

TIB: Kræftens Bekæmpelse vildleder om kræftrisiko, Forbundet Træ-Industri-Byg, 2008

Forskere: Kræftens Bekæmpelse vildleder om mammografiscreening, videnskab.dk 2012

Kræftens Bekæmpelse vildleder, Rådet for Helbredssikker Telekommunikation, 2012

Ibuprofen kan skade mænds hormonsystem, videnskab.dk 2018

Overlæge: Ibuprofen mod hovedpine er en misforståelse, dr.dk 2018

Smertestillende piller kan give blodpropper, videnskab.dk 2012

Kredsløbet kan tage skade af mild smertestillende medicin, videnskab.dk 2017

————————————————

Læs også: Sig mig engang, er det slået klik i Netto?

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler