Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Public health: Når sundhed tryner sandhed

29. juni, 2011 | passiv rygning, politik, public health, sundhed, videnskab

♦ Svindelsag tvinger regeringsrådgiver Bente Klarlund ud af fond

♦ Mange anklager imod DK’s højst ansete sundhedsekspert

180grader.dk: Klarlund & public health kliken: Når sundheden tryner sandheden

- PENKOWA-SAGEN BREDER SIG:

Danmarks højst ansete sundheds- og motionsforsker, professor Bente Klarlund Pedersen er blevet tvunget til at trække sig fra flere videnskabelige tillidsposter, mens hendes forskning med hjerneforskeren Milena Penkowa er under anklage for videnskabeligt fup.

Senest har hun fået orlov fra sin plads i Novo Nordisk Fonden. På fondens hjemmeside fremgår: “Det er aftalt på professor, overlæge, dr.med. Bente Klarlund Pedersens eget initiativ, at hun holder en pause i arbejdet i Novo Nordisk Fondens læge- og naturvidenskabelige komité, indtil hendes sager er færdigbehandlet.”

For et par måneder siden blev Bente Klarlund fyret som redaktør og medlem af rådgivnings panelet for de to medicinske tidsskrifter “Journal of Physiology” og “Experimental Physiology”. Dette skete efter en klage fra den engelske professor Jamie Timmons, som også har anmeldt Klarlund til Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) for svindel og afskrift i sin forskning. 

I foråret 2011 blev Klarlund & Penkowa anklaget for dobbeltpublicering af det samme forsøg af overlæge Søren Toubro: “Uforståeligt nok oplyste de ikke, at dele af artiklerne var identiske. Professor Bente Klarlund Pedersen står på begge artikler som seniorforfatter og garant for resultaternes rigtighed,” sagde Søren Toubro.

Endvidere blev Bente Klarlund i 2008 anklaget for at have plagieret den amerikanske bog “The Step Diet Book” til sin egen “Skridttællerbogen” af forfatteren til den amerikanske bog, James O. Hill. Dengang slap Klarlund imidlertid for videre tiltale, da Københavns Universitet ikke ville undersøge sagen.

Det kan forekomme mærkeligt, at Bente Klarlund så sent som i januar 2011 blev kåret som den mest troværdige og magtfulde danske sundhedsforsker af et panel af fremtrædende aktører i sundhedsvæsenet. Hun har modtaget mange priser for sit arbejde og sad indtil for nylig i utallige rådgivende paneler og bestyrelser.

Rådgiver for Lars Løkke & Bertel Haarder

Bente Klarlund er - om nogen - den, der har fået mange danskere til at forsage livets glæder og nydelser - og i stedet kaste sig svedigt rundt på villaveje og stier med pulsmålere og vandflasker. Dette skulle jo være så sundt - og så passede det fint til regeringens trang til at adfærdsregulere vælgerne.

Måske derfor har Klarlund været rådgiver for adskillige venstre-ministre, bl.a. statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han var sundhedsminister og Helge Sander (V), da han var videnskabsminister. Hun er stadig rådgiver for nuværende sundhedsminister Bertel Haarder (V) i Forebyggelsekommissionen.

Hun er også stadig medlem af Tryg-Fondens og Lægeforeningens slet skjulte redskab til indførsel af flere forbud overfor danskerne, “Vidensråd for Forebyggelse”, der har forbuds-professoren Morten Grønbæk som formand.

Endvidere er Bente Klarlund sundhedsekspert og brevkasseredaktør på dagbladet Politiken, hvor hun har givet læserne mange råd om motion og afholdenhed. Hun har imidlertid også givet en række fejlagtige og vildledende oplysninger, bl.a. skrev hun om passiv rygning og biludstødning:

“Alle ved, at bilos er skadeligt, men det kan dokumenteres, at passiv rygning er endog mere skadeligt.”

Den slags uvidenskabelige, faktuelt forkerte oplysninger, som kan være decideret skadelige, når de kommer fra en formodet ekspert, har det imidlertid været umuligt at få lov at korrigere i Politiken, som har beskyttet sin “ekspert”.

Bente Klarlunds sag er ikke kun hendes personlige sag. Den er et hak i tuden på hele public health establishmentets troværdighed.

Selv hvis hun frikendes for videnskabeligt fusk af UVVU, vil billedet stå tilbage af en højt rangeret sundhedsekspert fra en generation af sundhedsforskere i public health, for hvem den politisk korrekte livsstil og politisk korrekt forskning er vigtigere end den videnskabelige sandhed.

Eller sagt på en anden måde: Hvis Bente Klarlund er public health establishmentets højst ansete kapacitet - hvordan er så kvaliteten blandt hendes kolleger med lavere anseelse?

Hvad for eksempel med disse to “eksperter”:  Public health: Er de forskere eller præster?

—————————————–

Referencer:

1. Penkowa trækker regeringens rådgiver med ned, BT, 29. juni 2011

2. Klarlund trækker sig fra fond efter svindelanklager, Dagens Medicin, 29. juni 2011

3. Kendt forsker fyret for fupfoto, BT, 29. maj 2011

4. Ny anklage imod Klarlund: Dobbelt publicerede forsøg, 180grader, 2. maj 2011

5. Overlæge beskyldes for at kopiere skridttæller-bog, Dagens Medicin, 16. april 2008

6. Hun har den højeste faglige anseelse i sundhedsvæsenet, Dagens Medicin, jan 2011

7. Nyt råd skal give større viden om sundhed, Tryg-Fonden, jan 2011

8. Passiv rygning skader, Haarder, Klarlunds brevkasse, Politiken 13. nov 2010

9. Politiken: Censur i debat om passiv rygning, Klaus K blog, 14. dec 2010

10. Public health: Er de forskere eller præster?, 180grader, nov 2009

——————————————–

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler