Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Kære borgere: Ryg, drik og lav flere børn!

13. september, 2010 | EB vris, debat indlæg, frihed, politik, public health, rygning, sundhed

Ruslands finansminister viser vejen ud af krisen

Danske politikere sætter alt i stå med puritansk formynderi

Debatindlæg fra Ekstra Bladets bagside: Vrisne gamle mænd, 13. sep 2010:

- Af Klaus K, journalist & sangskriver

Det er efterhånden sjældent, man hører politikere sige noget fornuftigt. Deres rådgivere har ellers fortalt dem, at de skal sige en masse, vælgerne gerne vil høre.

Desværre aner de ikke, hvad vi ”gerne vil høre”, for både politikere & rådgivere lever deres daglige liv langt fra os. De er helt isolerede fra virkeligheden, og deres viden om vores liv har de fra et excel-ark.

Derfor må det anerkendes, når en politiker siger noget fornuftigt. Det skete for nylig, da den russiske finansminister, professor i økonomi, Alexei Kudrin sagde ordene:

”Kære borgere. Ryg og drik noget mere - det gavner vores statskasse …”

Omsider: En politiker, der siger tingene ligeud.

Ordene faldt, da han annoncerede, at afgiften på alkohol og tobak sættes op i Rusland over tre år for at dække et hul i statskassen. En pakke cigaretter i Rusland vil fx. stige fra 7,50 kr. til 10 kr. i 2013. Men det skal ikke tage modet fra folk, sagde Kudrin:

”Alle borgere må forstå dette: Dem, der ryger og drikker, gør mere for at hjælpe staten,” sagde Kudrin til Interfax News.

”Ved at drikke en øl og ryge en pakke cigaretter, giver man sit personlige bidrag til fremtidens løsninger på sociale problemer,” forklarede han, og satte så trumf på:

”Det er med til at forbedre demografien og til fortsat opretholdelse af det høje fødselstal.”

Sådan. En finansminister, der opfordrer folket til øl, røg og sex. Lad os holde fest, være glade og lave flere børn, siger han. Så bliver livet godt. Og han får ret: Russerne er på vej frem. Her stiger både humør, fødselstal og økonomisk vækst - i modsætning til i DK, hvor alt peger nedad og ser trist ud.

Det er befriende at høre en minister udtrykke sig så ligefremt. Og dog siger Kudrin jo kun det, enhver økonom og historiker ved.

Han lader ikke hyklerisk som om, der er andre grunde til afgiftsstigninger end at få flere penge i statskassen - ”folkesundheden” for eksempel. Han udbreder heller ikke den gængse misforståelse, at rygere og alkoholforbrugere dræner statskassen med øgede sundhedsudgifter - tværtimod.

Formynderi dækker over sygehus-fiasko

Det er desværre ikke de toner, vi hører fra de puritanske formyndere i den danske regering. De holder stædigt fast i den hykleriske forklaring, at staten hæver skatterne på alkohol, tobak, fedt og sukker, fordi danskerne er ”usunde”. Pudsigt, hvad? Alt, der sætter humøret op, er usundt.

Bertel Haarder & sundhedsmyndighederne hævder endda, at danskernes ”vilde livsstil” er årsag til, at vi lever kortere end svenskerne. Absurd påstand. Danskerne er top-sunde. Halvdelen af Europas befolkning drikker og ryger mere end os, og har gjort det i årtier - alligevel lever de længere.

Hvorfor gør de så det? Måske fordi de andre lande ikke har ødelagt deres sygehuse i årevis med en strategi om, at medarbejderne skal bestå af administratorer fremfor af behandlingspersonale?

For at dække over denne politiske fiasko skal vi tvinges til ”forebyggelse”: Vi skal leve af postevand, motion og gulerødder, så vi ikke belaster de overadministrerede sygehuse. Lige indtil vi dør af kedsomhed på et hjem, når vi er 85. Og regeringen så endda helst, at dette helvede på jord blev forlænget med et par år ekstra.

Sikke fremtidsudsigter. Er der noget at sige til, at fødselstallet styrtdykker i Danmark igen? Det er jo blevet en straf over fremtidens børn at sætte dem i verden.

Finansminister Kudrins ord viser, at sundhedsdiktaturet er kørt forbi Østeuropa. Det lykkedes heller ikke for FN & EU at tvinge de østeuropæiske lande til at indføre rygeforbud.

Europa er spejlvendt: Friheds-vindene blæser nu østfra - og man fornemmer lidt af, hvordan østeuropæerne må have haft det, dengang de sukkede efter friheden her i Vesten:

Hamrende kedsommeligt.

—————————–

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

8 kommentarer til Kære borgere: Ryg, drik og lav flere børn!

gizmo
20. september, 2010

Når Man herinde læser om hvad rygere bliver udsat for efter indførelsen af rygeloven, så glemmer man nogengange hvordan det var for bare 10 år siden. Det kan også være med til at forklare hvordan vi er kommet dertil hvor vi er idag.

Når du for ti år siden gik til indendørskoncert i Forum, da var det tilladt at ryge. Det betød at der lå en tyk tobakståge over publikum så Man dårligt kunne trække vejret. Nå du i pausen forsøgte at få frisk luft ved indgangen, var samtlige døre blokeret af rygere der røg. Bad du personalet om at få lov til at gå uden for, fik du at vide du ikke kunne komme ind igen, en pæn version af “kan du ikke lide lugten i bageriet, så skrid”.

Hvis man efterfølgende klagede til arrangøren fik man at vide at det kunne de ikke gøre noget ved, da det at ryge til koncerter jo var en del af den Danske koncertkultur.

Det var sådan man tidligere behandlede flertallet af ikke-rygere.

Hvis Man sammenligner ovenstående med hvad rygerne idag bliver udsat for, så synes jeg faktisk de bliver behandlet pænt.

Mvh
Michael

KK
20. september, 2010

Hej Michael - der skal jo være røg ved koncerter. I hvert fald sådan nogen koncerter, jeg kender til - det er en del af showet, og den røg laves med røgmaskiner. Mon ikke det er det, du har set “over publikum” i Forum?
.
Under alle omstændigheder kan al røg jo kontrolleres med ventilation nu om dage. Der er jo ikke nogen, der skal lide.
.
Den afgørende forskel på nu og for ti år siden er, at for ti år siden var det tilladt for enhver koncertarrangør eller restaurantør at forbyde rygning ved koncerten eller på restauranten.
Idag er det forbudt overalt. Det har ødelagt økonomien på mange indendørs spillesteder - og på en masse cafeer, bowling-, bingo- og spillehaller.
.
Jeg synes ikke det er “at behandle rygerne pænt” at smide dem ud af alle offentlige rum på nær nogle små værtshuse - heller ikke at smide ryger-patienterne ud af sygehusene, når de skal ryge. Det forstår jeg ikke.
.
Før rygeloven fik vi at vide, at hele serveringsbranchen ville blomstre efter rygeloven - fordi ikke-rygere, der før havde holdt sig hjemme pga røgen, nu ville drøne ud på underholdningsstederne og lægge kassen.
.
Hvor fanden blir I af? ;-)
.
KK

gizmo
20. september, 2010

Hej Klaus,

jeg tror nu godt jeg kan kende forskel på tobaksrøg og en røgmaskine på scenen.

Men vi kan da også godt lige tage en anden lille episode fra dagens danmark for 10 år siden, for at genopfriske hukommelsen.

Du starter på det nye gode job du lige har fået, hvorefter du bliver plantet i et åbent kontorlandskab, lige ved siden af een blandt flere storrygere. Selvom man gjorde opmærksom på problemet var der ikke noget at gøre. Sådan er reglerne her, og vi kan jo ikke bede rygerne om at lade være med at ryge. Så igen, “kan du ikke lige lugten i bageriet…”

Jeg ville såmænd gerne komme til jeres koncerter, men da jeg er flyttet til Californien bliver det lidt svært. Men i kunne jo komme herover og spille, hvor de har nogle fantastiske røgfrie udendørs spillesteder på flere af vingårdene i området. ;-)

Noget helt andet er så at meget af problemet i hele den er rygedebat basalt set drejer sig om basale menneskelige dyder som hensyntagen og gensidig respekt. Når man har været så heldig at få lov at opleve verden uden for danmark i en årrække, så bemærker man typeligt hvor grelt det står til med disse dyder i danmark.

mvh
Michael

KK
20. september, 2010

Hej Michael - røgmaskiner på scenen sender røg ud i hele koncertrummet - det bliver ikke kun på scenen.
.
Jeg synes ikke, at “god opførsel” og “hensyn til andre” skal underlægges ensidig totalitær lovgivning. Og specielt ikke, når den gennemføres på basis af falsk videnskab. Rygerne er mobbet ud nu - de er gjort til syndebukke - og som dit indlæg viser, skyldes det hævn.
Selv om jeg godt kan forstå, hvad det vil sige ikke at bryde sig om røg, så synes jeg det er for totalitært - det er fordi, det er ensidigt. Skal ikke-rygerne ikke også vise hensyn? Eller er det kun deres smag, der tæller - pga fortiden?
.
Udendørs rygeforbud er da en joke. Hvor lidt kan amerikanerne tåle? Du skal nok ikke regne med, at vi vil komme og spille koncerter dér - det vil svare at bede en jøde om at flygte til nazi Tyskland ;-)
.
Har du tænkt over, hvordan du vil se på det, når det en dag bliver en af dine “favorit-laster” der bliver forbudt?

gizmo
20. september, 2010

Klaus,

du forstår ikke, stort set alle der sad omkring mig røg, så jo, man kan måske godt kalde dem for røgmaskiner. Faktum er bare at det for mig var en forfærdelig oplevelse.

Når jeg taler om hensyntagen og respekt for andre, så gælder det ikke kun i forbindelse med rygning. Det er ikke noget man lægger så meget mærke til når man bor midt i det. Men når du træder tilbage og ser det hele lidt ude fra, så er kontrasten til feks usa, men også mange andre steder, meget slående.

Hvorfor ikke røgfrie udendørskoncerter? Selv om du laver en opdeling, så er der jo altid nogen der vil komme til at sidde ved siden af en ryger. Så hvorfor ikke bare gøre det enkelt. Folk der skal på toilettet må gå ned på toilettet, og folk der ønsker at ryge, de må gå derhen hvor der må ryges. Og det gode ved udendørs koncerter er jo at det er let at lytte med når man er ude for at ryge.

Det samme gælder når man står i en kø. I køer i danmark ryger man bare, uden hensyntagen til dem omkring en, I usa træder man som det mest naturlige ud af køen for at ryge, og når man kommer tilbage får man naturligvis sin plads i køen igen. Det er meget enkelt.

Det her drejer sig ikke om hævn, men blot om at vise hensyn til hinanden. Og det er jo så bare lidt trist at du har en vane som mange føler er en gene. Jeg kan ikke lige komme i tanke om andre laster der på samme måde er til gene for andre, og som samtidig er så fysisk vanedannende, men du kan sikkert komme på nogle ;-)

KK
20. september, 2010

Dit ønske om røgfrie udendørsrum betragter jeg som ren og skær grådighed på bekostning af en forfulgt minoritet. Det kalder jeg ikke at “vise hensyn”. Nu har ikke-rygerne fået sparket rygerne ud af stort set samtlige indendørs rum - til stort besvær og store ærgrelser for dem.
.
Jeg tror ikke på, at den eventuelle lille glæde ikke-rygerne vil have ved at kunne slippe for at lugte røg kan matche de ærgrelser og besvær, rygerne vil blive udsat for. Det er med andre ord en dårlig “forretning” for samfundet som helhed - og det er vel også medvirkende til, at økonomien kører dårligt i forbuds-landene.
.
Mon ikke du bare skal sige, at engang imellem er der i det offentlige rum en lugt, man ikke kan lide? Og undlade at sætte urealistiske forventninger til, at du ved politisk tvangslovgivning kan få fjernet de folk, denne lugt kommer fra? Blot et lille råd …
.
Hele denne sag er grebet forkert an. Verden har aldrig kunnet gøre fremskridt på baggrund af afholdenhed. Det er fortidens puritanere vist os. Sagen skulle have været løst ved hjælp af ventilation. Det havde tilmed givet økonomisk vækst.

gizmo
21. september, 2010

Klaus,

jeg synes i grunden ikke der er nogen grund til at gøre det til en længere diskussion, for jeg er ret sikker på vi aldrig bliver enige. Synes bare lige at det var på sin plads at minde om hvordan tingene var før.

Men een ting vil jeg give dig, det er uden tvivl lettere at være udendørsryger i Californien, hvor det ikke regner fra april til oktober, end i regnfulde, sludfulde Danmark. ;-)

Og jeg må så skyde en hvid pil efter at se Danser med drenge optræde på The Mountain Winery i Saratoga. Kunne ellers have været fedt. :-)

mvh
Michael

KK
21. september, 2010

Lad mig til gengæld minde dig dom “hvordan tingene er” nu: Jeg har blandt mange ændringer i mit liv ikke været på café & restaurant i DK i tre år nu. Det var ellers min favorithobby indtil aug 2007. Det er mit payback for at have generet nogle ikke-rygere tidligere - uden at vide at jeg gjorde det ganske vist.
.
Men, hvad fanden … jeg dør jo ikke af at opholde mig i mit hjem, vel? Der er jo faktisk ganske mange ting, man ikke dør af, når man tænker over det :-)
Held og lykke med dit fortsatte korstog.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler