Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Irland: Forbuds-paradiset er en fiasko

4. november, 2009 | anti-tobak, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed

WHO’s anti-ryge mønsterland i bakgear:

Cigaret-smuglende terrorister og et stort hul i statskassen

Eksplosion i antallet af rygere: 22% flere efter forbud

- fra Netavisen 180grader.dk: Irland er blevet en antirygefiasko

Af Klaus Kjellerup

Irland har været foregangsland for den multinationale anti-tobakslobby styret af WHO siden marts 2004, hvor den irske regering indførte det første rygeforbud i et europæisk land.

Lige siden dengang har medierne været fyldt med rosenrøde historier om, hvor dejligt rent der var blevet på de irske pubber - og hvor glade irerne var for deres rygeforbud - og i løbet af få år lykkedes det at sprede rygeforbuddene til stort set hele Europa, inklusiv Danmark.

I dag - efter fem år med rygeforbud, 1.500 pub-lukninger, mange anti-rygekampagner og tårnhøje tobaksafgifter - skulle Irland efter planen være godt på vej imod det røgfrie paradis. Men virkeligheden ser anderledes ud: Myndighederne kæmper nu imod stærke kriminelle bander med tilknytning til terror-organisationen “Real IRA”, som har sat sig tungt på smuglertrafikken af billige cigaretter til Irland.  

En ny storryger-generation er skabt

Dette er sket efter den seneste afgiftsstigning på cigaretterne, som nu koster 60 kr pr. pakke i Irland. Og som en ekstra torn i øjet på politikerne: En ny undersøgelse fra sommeren 2009 viser, at antallet af rygere i Irland er eksploderet. Antallet af rygere ligger nu 22% højere, end da den irske rygelov blev indført i 2004.

Selv om alle irske arbejdspladser, pubber og restauranter i dag er røgfrie, er det nu 33% af befokningen, der er faste rygere - det er den højeste andel i 11 år. Rygeforbuddet har fået mange irere til at blive hjemme fra pubben og pulse videre i sofaen. Og nu tordner en ny storryger-generation frem i Irland: Næsten halvdelen - 45% - af de 16-30-årige irere er nu rygere, viser undersøgelsen, som har fået det til at løbe koldt ned ad ryggen på de irske tobaksbekæmpere:

“Disse tal er meget skuffende,” siger Luke Clancy, chef for anti-tobakslobbyen i Irland og generaldirektør for Research Institute for a Tobacco Free Society. Hans eneste forslag til bekæmpelse af problemerne er imidlertid mere af den samme politik, som hidtil har virket kontraproduktiv:

“Vi har brug for endnu højere tobakspriser, og endnu bedre behandling af tobaksafhængigheden,” siger han til avisen Irish Independent.

Staten taber 4 mia i afgift årligt

Det er dog ret tvivlsomt, om regeringen hopper på stigende afgifter igen. Prisen på en pakke cigaretter i Irland er lige sat op i 2008, og ingen i Irland er i tvivl om, at dette er årsagen til invasionen af de billige smuglercigaretter, som ifølge det irske toldvæsen koster regeringen over 1,4 mio. euro i tabte afgifter pr dag - svarende til små 4 mia. kroner årligt.

I den forløbne uge blev en smuglerladning på 120 mio. falske cigaretter gemt ombord på et lastskib fra Philippinerne opbragt af det irske toldvæsen - den største fangst der er foretaget i EU nogensinde. Cigaretterne ville have indbragt 300 mio. kroner på det sorte marked. Det irske toldvæsen estimerer, at der smugles 850 mio. ulovlige cigaretter ind i Irland årligt.

Den irske tobaksindustri, The Irish Tobacco Manufacturers Advisory Committee, udsendte i weekenden en speciel advarsel til offentligheden om, at den har kendskab til, at de kriminelle bander, der står bag cigaretsmuglingen i Irland, har forbindelse til terror-organisationen Real IRA, som har flere mord på samvittigheden, og som er en 10 år gammel udløber af “det gamle” IRA - Irish Republican Army.

“Organisationen har sine egne små illegale fabrikker over hele verden, og har kontrol over et stort netværk af sælgere, som går fra dør til dør og sælger cigaretter som datidens omrejsende sælgere,” siger tobaksindustriens talskvinde, Deirdre Healy, til The Herald og hun fortsætter:

“Høje tobaksafgifter får ikke folk til at ryge mindre - men det får folk til at købe cigaretter andre steder end i den lokale butik.”

Situationen i Irland begynder at ligne det klassiske alkohol-forbud i USA fra 1920-33, hvor datidens velmenende politikere også ville “frelse” underklassen fra dens nydelesesmidler. Også dengang gik det helt modsat hensigten: “The prohibition” førte til et langt højere alkohol-forbrug i befolkningen. Samtidig førte det til stiftelsen af mafiaen og bidrog til at føre landet ud i økonomisk depression.

Irland var anti-tobakslobbyens dygtige dreng i klassen. Nu ligger den irske tobaksbekæmpelse i ruiner - og alle europæiske politikere, inklusiv de danske, har fået et vink med en vognstang: Big Mother-politikken virker ikke - borgerne gør, hvad de vil.

Læs også: Rygeforbud dræber “The British Pub”

———————-

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

10 kommentarer til Irland: Forbuds-paradiset er en fiasko

Ikke-ryger
5. november, 2009

Propaganda - Propaganda - Propaganda

Igen propaganda fra KK’s side.

Irland er i økonomisk krise, fordi at de brugte for mange penge under opsvinget. Da der pludseligt kom krise bukkede økonomien under. Jeg har lige snakket med en jeg kender som flyttede til Irland for 10 år siden. han er musiker og ryger. Han sagde at selvom at irene ville få smøger på alle værtshuse, ja, så har de ikke råd til at købe deres øl. Så hvorfor mon at de sidder der hjemme ? Fordi at de ikke må ryge eller fordi de ike har råd til at købe øl på værtshusene ?
Hvis nu at KK havde gået på handelsskole og lært om økonomi og ikke på journalisthøjskole og lært om manipolation, så havde han måske kunne se på økonomien i Irland og indset problemet.

Hvis vi havde den samme krise her i DK, så tror jeg også at vi ville havde billige smøger fra Polen. Og mange teenagere (og andre barnlige sjæle) som ville trodse regeringen og sige at de nok selv skulle bestemme over deres eget liv. Tja. trodsige mennesker, fordi de ikke ved hvad de skal gøre af sigselv.

Og at rygerne vil havde deres skadelige stoffer, viser da netop at man bliver afhængig og ude af stand til at tænke selv. Ja, det er synd for rygerne. At de er sunket så dybt, i egoismens vold.

Ikke-ryger
5. november, 2009

Hvem er det lige der snakker skræmmekampanie ?

Langki
6. november, 2009

Skræmmekampagner

Den store fortælling om det multikulturelle samfunds herligheder er nu aflyst af Al Gore apokalypsen. Inden den indtræffer, har vi de løbende skrækkampagner genereret af sundhedsministeriet. Altsammen noget der skal camouflere de virkelige samfundsprobler

Langki
8. november, 2009

Derfor må vi blandt andet tage denne nødvendige debat: Hvordan i alverden kan en borgerligliberal regering sætte den slags i værk? Hvordan kan en statsminister og en sundhedsminister, tilsyneladende uden nogen som helst refleksioner om menneskers integritet og ret til at leve det liv, som de nu engang vælger, sætte en gruppe af interessebårne bureaukrater og teknokrater til at planlægge omkostningseffektive indskrænkninger af befolkningens frie valg kun begrænset af, at de administrative omkostninger ikke må blive for store? Det er intet mindre end en skandale.

http://www.cepos.dk/publikationer/nyheder/single/artikel/skal-staten-vaere-baade-far-og-mor/

Langki
8. november, 2009

Rune Kristensen påpeger endvidere, at han har klare forventninger til, at Sundhedsministeren og Konservative afviser den store del af rapporten omkring rygning, da folketingsgruppen i efteråret 2008 blev bundet af en landsrådsbeslutning som, at det konservative bagland ikke ønsker yderligere stramninger af rygeloven.

http://www.konservativungdom.dk/holdninger-og-debat/artikler/ku-kritiserer-forebyggelseskommissionens-rapport/

Ikke-ryger
15. november, 2009

180 grader har ændret sin side.
Derfor har ingen sagt KK imod på siden.
.
Det gamle link er her:
.
http://gammel.180grader.dk/klumme/To_rs_dansk_rygelov_Nul_sundhedsgevinst.php#at

smockr
11. december, 2009

takker ikke-ryger for linket! jeg trængte lige til at få testet min mistanke vedr. visse ikke-rygeres mentale tilstand.

hurtig (SE&O) analyse: kommentarer ialt: 84

kommentarer indeholdende udbrud, skældsord, personangreb eller uunderbyggede (manglende citat, link) påstande:
ikke-rygere - 42
rygere: - 9

underbyggede eller ræssonerende kommentarer:
ikke-rygere: 6
rygere: 19

hvilket jo ikke er noget nyt… -som dick puddlecote konkluderer på sin blog omkring noget lignende:

“…So, to recap, Andrew Alexander writes an article labelling anti-smokers as normal people who mutate into Tasmanian Devils when the subject of smoking is raised, at which Bannatyne and pals respond with misdirection, hysteria, ad homs, wild accusations, mistruths and general tearing out of hair.

QED.”

har vi set det før? læs det hele her:

http://dickpuddlecote.blogspot.com/2009/12/what-more-proof-does-one-need.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DickPuddlecote+%28Dick+Puddlecote%29

ikke-ryger
13. december, 2009

Det er vel nok heldigt at 180grader = (tilbage til fortiden) har skiftet system.
.
Det er jo ligemeget hvor mange links vi kommer med, så er det betalt arbejde. inks som ikke har noget på sig og af fanatiske ikkerygere. Så du kan selv finde dem, KK linker jo også gladeligt til mange af dem. Men ellers kan de findes ved hjælp af Google. KB linker også til en del af dem. Men de er jo din fjende.
.
Det er da fint at skrive at ikke-rygerne laver personlige angreb, men læs nu lige det som KK starter med, så tonen er lagt, der. Måske ikke lige i dette indslag. Men mange andre.
.
Jeg ved godt at rygerne kommer med det ene citat og det andet link i tide og utide. Men hvad siger disse links ? Som kommer fra ligestillede. Ikke mange af de ting som I kommer med har meget på sig. At KK linker til Frank og at Frank linker til KK. Hurra…
.
Johnny hansen har også mange beviser på at Hitler var en god mand og at han ikke gassede så mange Jøder. Det var dem selv som ville gøre Hitier til en ond mand :-)
.
Jeg mener stadigt at det bedste bevis på at det er usundt, er rygernes sidste dage. Og at mene at rgernes lunger filtrere alt det usunde, så retur røgen næsten er så rent at det er sundt. Det fortæller da at rygerne har tabt sutten.

smockr
17. december, 2009

QED

ikke-ryger
17. december, 2009

LOF

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler