Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Rygeloven skyder langt over målet …

28. oktober, 2009 | debat indlæg, frihed, passiv rygning, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed, videnskab

Ingen dokumentation for virkningerne af passiv rygning

Debat-indlæg i JP, 28. okt 2009 - JP web version med kommentarer - fra JP trykt avis

Af Klaus Kjellerup

Trods to års intenst mediepres fra public health-lobbyen har regeringen meddelt, at man ikke vil stramme den danske rygelov alligevel. Dette er en interessant nyhed, som ingen havde troet på for få måneder siden. Det er måske gået op for regeringen, at rygeloven har negative side-effekter?

- At rygeloven er ved at skabe en ny stor ryger-underklasse, som langsomt skubbes ud af det offentlige liv og arbejdsmarkedet?

- At rygeloven blåstempler en grundløs angst for passiv rygning i dele af befolkningen?

- At rygeloven fremmer intolerancen mod rygerne i befolkningen? At de-normaliseringen af rygerne er farlig?

- At rygeloven siden indførslen i 2007 har kickstartet en recession i serveringsbranchen og hos dens leverandører? (1)

- At rygeloven betyder flere danske trafikdødsfald? En stor amerikansk undersøgelse fra 2008 demonstrerer, hvordan rygeforbud jager rygerne ind i deres biler og samtidig forlænger køreturene til steder med ryge-tilladelse. Rygeforbud betyder 20% stigning i alkohol-relaterede trafikdødsfald. (2)  -

- At statens forebyggere ikke alle er uvildige eksperter, når det gælder rygeforbud? At rapporterne til politikerne er selektive og overgør riskoen ved passiv rygning? (3, 4, 5)

- At sundhedsrapporterne om passiv rygning hviler på håndplukket statistik, som omhyggeligt har udeladt alle videnskabelige røg-målinger fra det virkelige liv?

- At disse røg-målinger har demonstreret, at ikke-rygere i Europa, der bor og arbejder på steder med fri rygning, udsættes for et røg-indtag på en tusindedel af, hvad en ryger indtager? At dette indtag svarer til at ryge 6-9 cigaretter årligt? (6, 9)

- At rygeforbud ikke giver bedre folkesundhed? At to års officielle danske tal viser, at rygeforbud ikke giver fald i hjerte-blodpropper, som lovet af forebyggerne? (7, 10)

- At otte års officielle tal fra rygeforbuddene i USA viser det samme: Ingen fald i rygerelaterede sygdomme? (8)

- At rygeloven i Danmark ikke har givet færre rygere?  (7)

- At rygeloven i Irland på 5 år har givet 22% flere rygere? (11)

Var det ellers ikke det, forebyggerne lovede, da forbuddet blev lobby’et igennem? At rygeforbud ville forbedre folkesundheden?

Rimeligt med beskyttelse

Jo. Men det kommer vi ikke til at mærke. For sygdomsrisikoen ved passiv rygning er for lille til at kunne måles. Og den er for lille til at forebygge med en så restriktiv lov.

Det er helt rimeligt at beskytte ikke-rygere imod ufrivillig irritation og lugtgener fra tobaksrøg - men der er intet argument for at have en lov, der forbyder borgere at udsætte sig for røg frivilligt.

Aktiv rygning kan være farligt, ja - det ved alle. Men passiv rygning udgør ikke nogen folke-sundhedsfare. Og slet ikke kortvarig røg-udsættelse. Tobaksrøg er ikke en giftgas, som forebyggerne antyder.

Hvis der eksisterer en sygdomsrisiko ved passiv rygning, skal den findes efter 50-60 års tung, daglig udsættelse for røg. Måske … for mange videnskabsfolk tvivler stadig. Derfor skyder vores rygelov over målet.

Så hvad har regeringen tænkt sig? Skal den lille virksomhed fortsat forbydes at holde julefrokost med røg efter maden? Må bestyrelsen ikke nyde en velfortjent cigar på restauranten efter et godt regnskabsår? Kan familiemiddagene stadig ikke afholdes på restaurant? Må musikere og publikum stadig ikke ryge i koncertsale, der alligevel er indhyldet i røg fra scenen? Må gæster og personale i serveringsbranchen stadig ikke udsætte sig for tobaksrøg, hvis de vil?

Vækst er styret af humør

Hvis det er regeringens hensigt, må vi forudse flere år med depressionslignende økonomi. Imens vil dårligt humør, hån, aggressioner, irritation og de-normalisering fortsætte med at underminere sammenhængskraften i Danmark.

Væksten i samfundet - både den økonomiske og den innovative - er styret af befolkningens vilje og humør. Dette humør styrtdykkede i 25% af befolkningen lige efter august 2007 - herfra forplantede det sig til resten af samfundet.

Regeringen kan kickstarte humøret igen ved at give den danske befolkning det frie valg tilbage. Valget: At udsætte sig for røg eller ej. Og dermed genindføre borgernes lige ret til at være her - rygere så vel som ikke-rygere. Uden at genere hinanden. Dette er regeringens opgave.

—————————–

Referencer:

1. Rygeforbud koster caféerne 400 mill årligt

2. Adams & Cotti: Drunk driving after the passage of smoking bans in bars. Journal of Public Economics, 2008

3. Folketinget vildledt af rygeforbuds-rapport

4. Fransk ekspert: Passiv rygning er ufarligt

5. Afsløret: WHO passiv rygning forsøg var fup

6. Passive smokers inhale six cigarettes a year, Daily Telegraph, 1998

7. Evaluering af loven om røgfri miljøer, Rapport fra Sundhedsstyrelsen, okt. 2009

8. Officielle USA-tal: 8 års rygeforbud: Nul sundhedsgevinst

9. Målinger frikendte passiv rygning: “Ond” røg-forskning forsvandt i 28 år

10: To års rygeforbud i DK: Nul sundhedsgevinst

11. Smoking rate soars up to one third despite ban, The Independent, 24. okt. 2009

——————————————

Bookmark and Share

Tags: , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

7 kommentarer til Rygeloven skyder langt over målet …

Ikke-ryger
29. oktober, 2009

En ting må jeg gi’ dig.
.
Du beviser meget godt at rygning er roden til alt ondt.
.
Kom nu ud af de tåger.

jonasnohr
29. oktober, 2009

Tjah, for en regering styret af et ‘liberalt’ parti er der egentlig utroligt meget indgriben i den personlige frihed - det kan du have noget om.
Angående ‘2′ om trafikdrab og rygning - så kunne man humoristisk set sige at dette så ville medføre et signifikant fald i ryge-relaterede sygdomme om 20-30-40 år (idet de jo er døde nu).
Men der er vel ikke meget sjov/humør i det. Der er mange ting der er svære at påvise en sammenhæng med, nogle tager 20 års videnskabelig undersøgelse og kontrol før det kan vises eller afvises som f.eks. den svenske undersøgelse med helbred og intagelse af 2 genstande om dagen. Så bramfrit at påstå at det lige er 50års tung daglig udsættelse for røg der skal til er egentligt lige kækt nok,
men om 20 år når det så ses at det har en stor effekt, så er du der nok måske ikke til at tage ansvar, du kunne jo være død af hjerte/kar sygdomme eller lungekræft?!

Ikke-ryger
29. oktober, 2009

Rygerne laver da i den grad indgreb, i den personlige frihed.

Langki
29. oktober, 2009

Folk der tror på den politiserede forskning, kan slappe helt af med hensyn til faren ved rygning.
De statsgenererede dommedagsvisioner der udgår fra
Klimaministeriet overflødiggør alt, hvad der siges om passiv rygning.

[...] Læs hele artiklen: Rygeloven skyder over målet [...]

Langki
1. november, 2009

Kampagner i de seneste år

“Hver eneste cigaret skader dig” er den seneste i en lang række af kampagner, der vil motivere danskerne til en sundere levevis ved at konfrontere dem med konsekvenserne af eksempelvis for meget rygning, alkohol, overvægt og uansvarlig kørsel. I de seneste år har man blandt andet set følgende kampagner:

“Ta’ 10 af farten” – I kampagnen fra Rådet for Større Færdselssikkerhed indgår blandt andet en film med en bilist, der i for høj fart smadres mod et træ.

“Drop det” – Rådet for Større Færdsels- sikkerhed vil med denne kampagne have fat i de unge bilister. I kampagnen ses blandt andet et barn, der køres ned, mens man i en anden af kampagnens film ser en ung mand blive dræbt, da kammeraten kører for hurtigt.

“Højresvingsulykker” – Med billeder af blødende cyklister og til sidst en kiste i en kirke vil Rådet for Større Færdselssikkerhed skabe større opmærksomhed om risikoen for højresvingsulykker.

“En lettere barndom” – I Sundhedsstyrelsens kampagne mod overvægt blandt børn indgik blandt andet flere film med børn, som på grund af deres overvægt mobbes og holdes uden for fællesskabet.

“For meget alkohol sætter sine spor” – Sundhedsstyrelsens kampagnefilm viser blandt andet en kvinde, der drikker en slurk vin, hvorefter man – illustreret ved en vinprop – ser vinen flyde gennem blodårerne, der nu står markeret på kvindens krop.

“Den bedste start” – I Sundhedsstyrelsens kampagnefilm ser man et foster inde i maven, mens en stemme fortæller, hvordan fosteret håber, at moderen ikke drikker og dermed skader barnet.

“Skal du ryge herinde, må du gå udenfor” – kampagnefilm fra Sundhedsstyrelsen, der viser en mor, der tænder en cigaret, hvorefter to iltmasker falder ned fra loftet og tages på af børnene.

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/342384:Etik–Kan-vi-skraemmes-til-sans-og-samling?all=1

Langki
1. november, 2009

Før skræmmekampagnerne, da man hyggede sig uden statslige bussemænd.

Et tobaksselskab

Wilhelm Bendz’s billede, Et tobaksselskab, fra 1828 gengiver et selskab hos etatsråd Lorentz Jürgensen (1769-1859). Denne var bl.a. staldskriver ved Staldetaten og boede derfor i Staldmestergården.

På billedet ses sønnen, Christian Jürgensen, sammen med flere af sine venner. Det er Christian Jürgensen til venstre med celloen. Wilhelm Bendz selv er nummer tre fra venstre.

Billedet ses her:

http://sekr.uvm.dk/historie/tekster_bygninger/tobaksselskab.html

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler