Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Sundheds-kampagner slår dig ihjel …

4. december, 2010 | EB vris, debat indlæg, frihed, politik, public health, rygeforbud, rygning, sundhed

♦ Nocebo-effekten: Negative forventninger kan dræbe

Når staten vil “forebygge” folket, gør man dem syge

Fra “Vrisne gamle mænd” - Ekstra Bladet, 4. dec 2010:  [ fuld størrelse ]

- DEBAT-INDLÆG:

- Medierne er blevet forudsigelige og ens de sidste par år - og så er der færre, der køber dem. Derfor gør de sig endnu mere forudsigelige for at holde på de sidste læsere … og så sælger de endnu færre. Det er en ond spiral.

Men når natten er mørkest, begynder lyset at kigge frem - og pludselig så jeg en oplivende avisnyhed torsdag, som fik mit hjerte til at banke af spænding og håb.

Den stod ikke på forsiden - den var gemt på side 37 i dagbladet Børsen. Der stod: ”Danske mænd bliver tungere” i overskriften.

Øhh, hvor spændende er det? Er de ikke bare blevet tykke? Jo - men det interessante var interviewet med fomanden for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V). Han sagde, at politikerne er ved at opgive at ”forebygge” danskerne til at blive mere sunde. For det hjælper ikke. Sundheds-forebyggelse virker modsat.

Nemlig: Folk gør hvad de vil. Der er selvfølgelig altid nogen morakkere, der fiser rundt med skridttæller, hårbånd & vandflaske, når sundhedsstyrelsen siger de skal. Det er deres valg - men det store flertal gider ikke høre på sundhedsvrøvl, uanset hvor meget, der væltes ud. Vi bestemmer selv over vores krop …

Preben Rudiengaard: ”Jeg har som læge, forsker og politiker været med på sundhedsområdet i 40 år. Vi har talt om, at folk skal spise anderledes - men vi har fået flere og flere fede. Flere får komplikationer pga. deres livsstil - man kan godt blive lidt opgivende, for hvad hjælper det? Hver regering har store forebyggelses-projekter, men der er ikke kommet en pind ud af det.”

Og så tilføjer han endda, at han ikke tror, at hverken fedtskatten eller tobaksafgiften ”rykker en tøddel” ved den danske sundhedstilstand!

Sundhedsskatter handler ikke om sundhed

Jeg har altid været svag overfor ærlige politikere - det er så sjældent, man ser det. Sidste gang jeg oplevede det, var 11. okt, da Bertel Haarder sagde, at han ikke troede på teorien om, at passiv rygning var farligt (1). Han blev selvfølgelig straks bagefter overfaldet af sundheds-inkvisitionen og kaldt til orden - og Rudiengaard vil også blive frosset ud af ”eksperterne” i sundhedsstyrelsen.

Men sundhedsskatterne er altså en strafskat. Ja, ja - så ved vi det.

Men hvorfor virker sundheds-forebyggelse modsat? Et dyrt forebyggelses-projekt, der skulle nedsætte sygefraværet i kommunerne, havde den modsatte effekt: Mere sygefravær (2). Hvorfor?

Det skyldes, siger min kloge læge-ven, den såkaldte ”Nocebo-effekt” (3). Nocebo betyder: ”jeg skader” - det er det omvendte af placebo, som betyder ”jeg behager”. Placebo-effekten betyder, at når man giver folk en pille uden indhold, så bliver de raske, fordi de tror, pillen virker. De forventer at blive raske - og så bliver de raske.

Omvendt: Nocebo er Placebo’s onde søster. Nocebo-effekten sker, når man giver folk forventning om, at de bliver syge eller dør. Som fx. i statens sundhedskampagner: Man siger til rygerne og de fede, at de dør før andre. Man siger, de er skyld i høje sundhedsudgifter og lav dansk levetid - jamen, så bliver folk altså syge.

I ren forventning om, at sygdom vil opstå - ja, så opstår den. Nogle norske læger mener endda, at nocebo i yderste konsekvens kan medføre døden.

Er det svært at forestille sig, hvilken effekt denne statslige sygeliggørelse har på økonomien? Den er en totaldræber for den økonomiske vækst, som vi alle går og sukker efter.

Derfor er første skridt ud af krisen, at politikere som Rudiengaard har indset, at statens sundhedskampagner og forebyggelse ikke virker. Det næste bliver, at de forstår nocebo-effekten og stopper sundhedskampagnerne.

Før kommer vi ikke videre.

———————-

Referencer:

1. Sundhedsminister Bertel Haarder: Passiv rygning er ikke farligt, 180grader, 2010

2. Forebyggelses-industrien slår til: Brugte 22 mill på at øge sygefraværet, EB, 2010

3. Wikipedia: Nocebo-effekten

———————-

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler