Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Eksplosion i rygning blandt unge piger

19. august, 2010 | anti-tobak, frihed, politik, public health, rygeforbud, rygning

Har rygeloven skabt en helt ny storryger-generation?

♦ 15-årige piger der ryger dagligt stiger 112% efter forbud

Sundhedsstyrelsen: Det er mærkeligt …

Se også 180grader: Har rygeloven kickstartet en ny storryger-generation?

- UFORUDSETE FORBUDS-KONSEKVENSER:

Så er det også officielt i Danmark: Antallet af unge kvindelige rygere er eksploderet. Ifølge sundhedsstyrelsens nye undersøgelse af de unges livsstil ryger flere end dobbelt så mange 15 årige piger i dag - i forhold til perioden før rygeloven i 2007.

Idag ryger 112% flere 15-årige piger end året før rygeloven gik i kraft. Tallene bekræfter, at myndighedernes anti-ryge kampagne og rygeloven virker stik imod hensigten - især når det gælder de unge.

Ialt 17% af de 15-årige danske piger ryger nu dagligt - og hele 36% angiver at være rygere. Året før rygeloven - i 2006 - røg kun 8% af de danske piger dagligt, og 25% angav at være rygere.

Figur 5.3 fra undersøgelsen: Piger 13-15 år, der ryger dagligt

Som det fremgår af grafikken er antallet af rygende piger faldet støt siden år 2000 - lige frem til året før rygeforbuddet (2006), hvor 8% af de 15-årige piger angiver af være dagligrygere. Året efter (2008) stiger tallet til mere end det dobbelte, 17% - det højeste antal siden år 2000. Det er en stigning på 112% efter rygeloven.

Tendensen for de 15-årige drenge er ikke så vild som den for pigerne, men dog også markant: 11,5% af drengene var dagligrygere i 2008 - i forhold til 9% før rygeforbuddet. Det er en stigning på 27% efter rygeloven. Man skal tilbage til 2003 for at finde et højere tal:

Figur 5.2 fra undersøgelsen: Drenge, 13-15 år, der ryger dagligt

De danske unge følger dermed trenden fra en række andre lande i Europa, hvor man har haft rygeforbud i længere tid. Efter flere årtiers konstant fald i ryge-udbredelsen overalt i den vestlige verden, rammer antallet af rygere en bund, præcis når der indføres rygeforbud - herefter stiger rygningen støt. Og ofte er det de unge, der fører an.

Det gælder fx. Irland, som har haft rygeforbud siden 2004 - og som nu har 22% flere rygere end før deres rygelov. I Irland ryger næsten halvdelen af de 16-30 årige nu: Smoking rate soars up to one third despite ban

Det gælder Skotland, som har haft rygeforbud siden 2006, hvor de unges rygning fortsætter opad: Youth smoking continues to rise

Og det gælder England, hvor man har haft rygeforbud siden 2007, og hvor antallet af rygere blandt unge mænd er steget i 2008 efter 40 års konstant fald: Smoking ban fails to curb the habit: Men are smoking more

Alligevel forstår sundhedsstyrelsen ingenting. Rygekonsulent Jørgen Falk finder det “mærkeligt” - og “håber”, at tallene er udtryk for en tilfældighed. Han var ellers varskoet om, at de unges rygning kunne være steget kraftigt allerede i januar 2010, da sundhedstyrelsen blev grebet i at have udsendt en misvisende ryge-undersøgelse med kunstigt lave ryger-tal - i den anledning lavede vi lavede dette interview.

Den stærke stigning i unges rygning ligner nemlig absolut ikke “en tilfældighed”. Der er efterhånden vidstrakt evidens for, at rygeforbud på mange måder virker imod sin hensigt. Når myndighederne vil tvinge befolkningen til en bestemt adfærd, reagerer befolkningen med trods. Dette gælder åbenbart i særlig grad de unge.

En 15-årig pige i 9. klasse forklarer det sådan til dr.dk: “Det har udbredt sig mere. Jeg tror, det er blevet opreklameret til at blive en smart ting at ryge.”

————————–

Links:

Sundhedsstyrelsen: 11-15-åriges livsstil og sundhedsvaner 1997 - 2008

Hver sjette 15-årige pige ryger, dr.dk

Rygelov fordobler antal unge ryger-piger, Ekstra Bladet

————————-

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler