Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Rygeloven - en økonomisk vækstdræber?

29. oktober, 2011 | debat indlæg, gæsteskribent, politik, public health, rygning, sundhed, økonomi

♦ Rygeforbud er uden virkning på sundheden …

♦ Men loven har startet en forbrugs-negativ hjemmekultur

Debatindlæg i JP, 29. okt 2011: Rygeforbud uden virkning - fra JP trykt avis

Af Niels Ipsen, miljøbiolog & Klaus Kjellerup, researcher

- DEBAT INDLÆG:

Den nye regering vil stramme rygeloven, skriver JP 22. okt (1): “Vi kan se, at rygeloven har haft en positiv effekt, og derfor giver det god mening at se på endnu en stramning,” siger sundhedsordfører Camilla Hersom (R).

Men Hersom tager fejl. Rygeforbud har ingen anden “positiv effekt” end at folk, der ikke kan lide tobaksrøg, er fri for røgen, bl.a. på serveringssteder. Men dette vil jo alligevel ske automatisk, hvis restauranter og andre virksomheder bestemte deres egne rygeregler selv.

Der er heller ingen sundhedsgevinst ved rygeforbud. Det er dokumenteret overalt - også i Danmark. I USA viste en definitiv undersøgelse fra National Bureau of Economic Research i 2010, at der hverken er sket fald i antallet af hospitalsindlæggelser eller dødsfald efter hele otte års rygeforbud (2,3).

Der bliver heller ikke færre rygere efter et forbud, selv om nogen tror det. Tværtimod viser tallene fra de fleste lande, at faldene i antal rygere bremser op eller stiger, efter at rygeforbud indføres.

Til gengæld har rygeforbud en helt overset negativ effekt på økonomien. Det skyldes, at forbuddet lægger låg på en vigtig økonomisk vækstdriver: Efterspørgslen. Og et forbud mod en stor efterspørgsel kan få dræbende økonomiske konsekvenser.  

9.000 lukkede pubber i England & Irland

I England, Irland og Spanien har rygelovene været ødelæggende for serveringsbranchen og dens leverandører. Mange tusinde mennesker er sendt i arbejdsløshed, helt uafhængigt af gældskrisen (4).

Især pubberne udenfor storbyerne i England er ramt: Ialt 9.000 engelske og irske pubber står idag forladte efter konkurser, og mange bryggerier er lukkede (5). Resultat: Øget gæld, ødelagte skæbner og arbejdsløshed.

I Danmark ses fænomenet i det såkaldte Udkantsdanmark: Cafeen lukker i den lille by’s hovedgade. Herefter vil færre beboere besøge den ende af hovedgaden, og langsomt starter den negative økonomiske spiral, som rammer gadens resterende butikker en efter en. Til sidst ligger byen øde hen: Udkantsdanmark anno 2011.

Mere rygeforbud vil fremskynde denne proces.

Rygerne bliver hjemme efter forbud

Årsagen? Rygeforbud har den konsekvens, at det får rygerne til at søge væk fra det røgfrie offentlige rum. En stor, gennemdokumenteret undersøgelse fra London School of Economics viser, at rygeforbud ikke mindsker rygningen - i stedet får forbuddet rygerne til øge deres tid i hjemmet med gennemsnitligt 90 min dagligt i forhold til før forbuddet. Igen: uafhængigt af økonomisk krise (6,7).

Rygeforbud kickstarter med andre ord en forbrugs-negativ ”hjemmekultur” blandt rygerne og deres familier. Er det svært at forestille sig effekten på detailhandelen, når en stor del af befolkningen trækker sig ud af offentligt rum?

De fleste danskere siger, de er glade for rygeloven ud fra en forestilling om, at loven er ”god for sundheden”.

Mange folk forstår simpelthen ikke, at loven er en usynlig økonomisk vækstdræber. Men det koster, når folk forlader offentligt rum. Hjemmekultur er gift for detailhandelen. Mange forbrugsvarer og ydelser bliver helt unødvendige, når folk begynder at dyrke hjemmekultur.

Hvor længe vil regeringen fortsætte sundhedskrigen mod de i forvejen hårdt plagede rygere på bekostning af de egentlige problemer i samfundet: Økonomien & arbejdspladserne? Hvor vigtig er den sundhedspolitiske signalpolitik, hvis den fører til konkurser & ungdomsarbejdsløshed?

Er det mon snart på tide at gå den modsatte vej - og slække på anti-ryge politikken. Det har man lige gjort i Holland, hvor 2.300 cafeer blev undtaget fra rygeloven, samtidig med at regeringen stoppede anti-ryge kampagnerne og frigjorde arbejdstilsynet til løsning af fornuftigere opgaver end kontrollen af, om folk røg på cafeerne (8).

Det ville klæde den nye regering at følge hollændernes eksempel, og tage sig af de egentlige problemer: Økonomien.

Skal vi virkelig lade en moralsk sundhedskampapagne øge vores økonomiske problemer, mens den medicinal-sponsorerede anti-rygelobby og ”hjælpsomme” politikere prøver at presse de sidste danske rygere over på Nicorette?

————————–

Referencer:

1: Radikale vil udvide rygeforbud, JP 22. oktober 2011

2: Shetty, DeLeire, White & Bhattacharya: Changes in U.S. hospitalization and mortality rates following smoking bans, Journal of Policy Analysis and Management, 2010

3: Otte års rygeforbud: Nul sundhedsgevinst, Klaus K blog 2010

4: Spanien videre mod afgrunden: 53.200 fyret efter rygeforbud, 180grader, 2011

5: Rygeforbud dræber “The British Pub”, Klaus K blog, 2010

6: Adda & Cornaglia: The Effect of Bans and Taxes on Passive Smoking, London School of Economics, 2009

7: Forskere: Rygelov virker imod hensigten, Klaus K blog 2010

8: Big Mother uden effekt: Hollands regering dropper anti-ryge politik, 180grader, 2011

——————

Reaktioner på debatindlægget i JP:

Enøjet holdning til rygeforbud

Rygeforbud må koste milliarder på landsplan

Se også 180grader.dk: Rygeloven - en usynlig økonomisk vækstdræber?

——————

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler