Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Tvang og forbud imod rygning virker modsat

10. oktober, 2008 | debat indlæg, frihed, rygeforbud, rygning, sundhed

Af Klaus Kjellerup - [debat indlæg Berlingske Tidende, 15. aug. 2008]

Berlingske har i sommeren kørt flere kampagner imod landets 1,3 mill rygere, som ellers har været rigeligt i skudlinien det seneste år, efter at regeringen indførte det amerikansk inspirerede rygeforbud i offentligt rum.

Rygerne er blevet jaget vildt i medierne. Selv samfundets mest forhærdede forbrydere har flere rettigheder end rygerne idag. Der spares ikke på propagandaen for at presse rygerne til at holde op. Nye overdrevne tal om rygnings farlighed dynges på bordet næsten hver dag af en række aggressive pressionsgrupper i det offentlige sundhedssystem, som forfølger deres hellige mål: Det røgfri paradis.

Rygerne lever kortere tid - og rygerne lever dårligere liv, hævder sundheds korstoget. I deres iver efter at nå det hellige mål glemmer de, at rygerne ryger, fordi de godt kan lide at ryge. De mener simpelthen, at deres liv bliver bedre af at suge lidt røg fra bladene af en plante rullet ind i papir ned i lungerne. En plante sat af Gud her på jorden. Et naturprodukt. Skal staten bestemme, at en trediedel af befolkningen ikke må udføre en privat, lovlig aktivitet, som de selv mener gør deres liv bedre?

Øget indsats imod rygning kan mindske ulighed, hedder det i avisen 7. aug. De såkaldte «forskere» fra Statens Institut for Folkesundhed mener i fuldt alvor, at hvis bare staten vil tvinge borgerne på Lolland til at holde op med at ryge, så ville de leve lige så længe som dem i Nordsjælland, nemlig 2 år længere.

Det er en syg tankegang, der ligger bag denne «sociale ingeniørkunst». Sidst det blev forsøgt var i Tyskland i 30-erne, hvor man havde omfattende sundhedsprogrammer - og et rygeforbud i offentligt rum, som ligner vores idag.

Endnu tidligere havde man alkoholforbud i USA. Også dengang var det hellige pressionsgrupper, der ville hjælpe de fattige af med alkoholens svøbe. Forbudet fik frygtelige konsekvenser, både for økonomien og for de fattige man ønskede at hjælpe. Det førte samtidig til skabelsen af mafiaen og en følgende kæmpe stigning i kriminaliteten. Først da forbudet blev hævet i starten af 1934, startede væksten i USA igen.

Befolkningens levealder stiger, når væksten stiger, og borgerne er glade. Men mennesker bliver ikke glade af tvang og forbud. Mennesker bliver glade, når der er mening med deres liv, og de kan gøre, hvad de vil.

Nye tal fra Irland viser, hvordan sådanne forbud virker - de virker nemlig modsat hensigten: Antallet af rygere er pr. 2007 steget med 8%, siden rygeforbudet blev indført i Irland 2004. Efter 25 års fald i antallet af rygere i Irland, har rygeforbudet markeret et knæk i kurven – den forkerte vej. Det bliver spændende at se om det samme vil ske i DK.

———————————–

Bookmark and Share

Tags: , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

1 kommentar til Tvang og forbud imod rygning virker modsat

[...] en stærk indikation af, at tvang og forbud ikke fører til myndighedernes ønskede resultat - tvang og forbud virker simpelthen modsat - og det er fortsat en gåde, at politikere og myndigheder ikke kan - ikke vil? - fange denne [...]

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler