Header Top
Header Middle
Header Bottom
Forsiden BLOG Forum Fotos Video Om Den Gule Negl

Kan man vinde en tabt kamp?

22. december, 2010 | EB vris, debat indlæg, politik, rygning

♦ “Screw down your expectations”, sagde Richard Møller i 1992

♦ Ydmyghed betyder alt i fodbold - og i krigen mod rygning

Fra “Vrisne gamle mænd” - Ekstra Bladet, 22. dec 2010:  [ fuld størrelse ]

- DEBAT-INDLÆG:

Kan man vinde en tabt kamp? En kamp mod en modstander, der er meget større end én selv? Ja, selvfølgelig. Det ved alle danskere - for det viste Richard Møller Nielsen os i 1992, da Danmark blev EM-mestre i fodbold.

Han fremsagde endda sejrs-formlen for den forsamlede verdenspresse med de berømte ord: ”Screw down your expectations”. Først grinede vi af ham og forstod intet. Sikke dog en bonderøv … senere indså vi, at manden er et geni.

Ved vores orkesters julefrokost sidste år mødte vi nogen af spillerne fra det gamle EM-hold, som vi kender, fordi vi har spillet ved en af holdets fester. Her fik vi den detaljerede forklaring på, hvordan det lykkedes at slå de langt dygtigere og bedre trænede modstandere i 1992.

Det var et spørgsmål om forventninger. Den første dag holdet mødtes i Sverige, bad Ricardo spillerne stille sig op i en halvcirkel foran hotellet. Efter et par indledende ord sagde han, at ingen havde nogen forventninger til dem, fordi de var med på et afbud i sidste øjeblik - uden tid til forberedelser. Herefter klingede den fynske dialekt:

”Men hvis I lover mig at kæmpe hårdt og gøre jeres bedste, så bliver I europamestre!”

Spillerne kiggede rundt på hinanden. Tok-tok, manden er gal, tænkte de. Nogen fnisede lidt. Ingen havde regnet med, at de ville score bare ét mål - og slet ikke at gå videre fra 1. runde. Men de lovede at gøre deres bedste. Og som bekendt gik det som Richard Møller havde forudsagt. Alle modstanderne undervurderede Danmark - mere og mere, jo længere de kom i turneringen.  

Richard Møller
var bondesnu. Han kendte forventningernes betydning og forskellen på mod og overmod. Han vidste, hvordan spillerne fik selvtillid. Desværre har vi ikke mange sportsledere, der har blik for dette, og derfor går det dårligt for danskerne på banen. Det gælder også håndboldbanen, som vores stakkels piger måtte forlade efter et forsmædeligt norsk nederlag med tårer i øjnene - lige foran statsministeren. Deres forventninger var alt for høje.

Alle kunne forudse det, for der stod ”Vi smadrer Norge” på forsiden af aviserne. Et sikkert tegn på nederlag forude.

Hvor tit har man ikke hørt en træner sige på TV, at holdet spillede dårligt: ”Vi tabte til et bedre hold i dag.” - eller værre: At der for tiden ikke er talent i truppen: ”Vi tabte på grund af skader og afbud.” Ikke just befordrende for sammenholdet og selvtilliden. De har det nemt de landstrænere.

Det er enhver leders opgave at sørge for, at de medarbejdere, der er til rådighed yder bedst muligt. Spillerne skal have selvtillid, sammenhold og ydmyghed - nedscrewede forventninger - så kan de slå alle.

Det gælder alle kampe: Danmarks nederlag i krigen 1864 var også et resultat af for høje forventninger. En uduelig ledelse uden ydmyghed undervurderede modstanderen og sendte mange tusinde danske soldater i døden. Danmark blev reduceret til næsten det halve.

Og så til krigen mod rygerne: Jeg får tit at vide, at det er en tabt kamp at tale for rygernes rimelige ret til deres andel af det offentlige rum. Og sandt nok: Modstanderen er større end Goliat: Sundhedstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, WHO & medicinalbranchen. Men de har ingen ydmyghed: De hævder allerede efter et kvarters spil, at de har vundet, og at alle rygere lydigt er skiftet til Nicorette.

Og så lyver de. De lyver bl.a. om faren ved passiv rygning. Det går nu op for publikum, som er begyndt at buuh’e af dem. For hvorfor lyve? Hvad er der galt med sandheden?

Kan man vinde en tabt kamp? spørges der. Tja - Richard Møller ku’ jo.

God jul - Klaus Kblog.dk

———————————————–

Bookmark and Share

Tags: , , , , , , , , ,

Send artikel Send artikel Print Print

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Klaus K
- journalist og sangskriver i
Danser med Drenge

Kommentarer?
Skriv i blog'en eller i FORUM

Følg Klaus K på andre medier:
Facebook

180 grader

Søg

Arkiv

Tidl artikler